Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το ζήτημα της κενωθείσας βουλευτικής έδρας στη Λεμεσό, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τα όσα ανέφερε στην Αστυνομία ο Ηλίας Μούζος, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για τη ρίψη πυροβολισμών κατά των δυο αστυνομικών, το περασμένο Σάββατο, στον ‘Υψωνα, οι αντιδράσεις που πυροδότησε η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σερβία, οι συνεχιζόμενες διαγραφές μελών του ΔΗΚΟ και τα προγνωστικά για νίκη της Κύπρου στον διαγωνισμό της Eurovision, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Μπλόκο ΔΗΣΥ σε τροποποίηση του συντάγματος», γράφει, στο κύριο της θέμα, πως πονοκέφαλος χωρίς τέλος είναι η τύχη της κενής βουλευτικής έδρας Λεμεσού και πως ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει τροποποίηση του συντάγματος. Αλλού αναφέρει πως ο Ηλίας Μούζος ομολόγησε πως γάζωσε τους δυο αστυνομικούς το περασμένο Σάββατο. Σε άλλο θέμα γράφει πως μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision είναι για πρώτη φορά η Κύπρος.

Η εφημερίδα “Πολίτης” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Στρίμωγμα από τις ΗΠΑ για τους Ρώσους ολιγάρχες», πως σε εγρήγορση βρίσκονται χρηματοπιστωτικός τομέας, εποπτικές αρχές και Κυβέρνηση για να πείσουν τις αμερικανικές αρχές ότι η Κύπρος εφαρμόζει πλήρως τη νομοθεσία για ξέπλυμα χρήματα και τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος Ρώσων. Αλλού γράφει πως ο πόλεμος για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στην Πάφο βρίσκεται πίσω από το σχεδιαζόμενο δολοφονικό κτύπημα του Ηλία Μούζου, το οποίο αποτράπηκε το Σάββατο, μετά την επέμβαση των δυο αστυνομικών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέο κύμα διαγραφών μελών του ΔΗΚΟ, που ανέρχονται σε τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε χιλιάδες πρόσωπα.

«Αδιέξοδο για την 56η έδρα» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», που γράφει πως σε αδιέξοδο καταλήγουν όλα τα σενάρια με τα οποία θα μπορούσε να δοθεί λύση στον τρόπο κατανομής της 56ης έδρας της Βουλής. Αλλού γράφει πως ο Τραμπ άναψε το φυτίλι ξανά στη Μέση Ανατολή με την απόφαση να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για το Ιράν. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως η Λάρνακα μπαίνει σε πόλεμο για τα διυλιστήρια, και διαφωνεί με το περιεχόμενο της τρίτης τροποποίησης του μνημονίου μετακίνησης που προσυμφωνήθηκε με την Κυβέρνηση.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Χωρίς αναβάθμιση θα αποτύχουν αυτονόμηση – ΓεΣΥ», πως αδύνατη είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων και η εφαρμογή του ΓεΣΥ χωρίς την άμεση στήριξη των νοσοκομείων από την Κυβέρνηση, επανέλαβε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις εκδηλώσεις για απότιση φόρου τιμής σε όσους πολέμησαν τον χιτλεροφασισμό. Επίσης, η εφημερίδα γράφει πως αιωρείται η συμπληρωματική συμφωνία με την Helector για τη μονάδα αποβλήτων της Κόσιης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο στο κύριο της θέμα «Επιβεβαίωση θανάτου τίγρης σε ΄ζωολογικό κήπο’», αναφέρει πως ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής επιβεβαίωσε πως μια από τις τίγρεις Σιβηρίας σε ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στη Λευκωσία έχει πεθάνει και πως θα συναντηθεί με όλες τις κρατικές υπηρεσίες για χειρισμό του θέματος που αφορά τον ζωολογικό αυτό κήπο. Αλλού αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Σερβία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Επίσης σημειώνει πως ο ύποπτος που συνελήφθηκε για τη ρίψη πυροβολισμών και τον τραυματισμό αστυνομικών σχεδίαζε μια δολοφονία.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: