Η Ελλάδα στα δεινά του 21ου αιώνα και η ανάγκη μιας νέας “προσαρμοσμένης” στρατηγικής




Του Άρεφ Αλομπέιντ

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δόθηκε τέλος στον ψυχρό πόλεμο και μειώθηκε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την διατήρηση στρατιωτικών βάσεων και την ενίσχυση της χρηματοδότησης συμμάχων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, η πολιτική του Προέδρου Ομπάμα μείωσε αυτό το ενδιαφέρον στον ελάχιστο βαθμό.

Αν και η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει την πλήρη ιδιότητα του κράτους μέλους της Ε.Ε. ωστόσο είναι μεγάλη η ανάγκη ανάπτυξης της εθνικής οικονομικής στρατηγικής, με σκοπό την αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων – προκλήσεων από όπου και αν αυτοί προέρχονται. Για παράδειγμα τα πυρηνικά της σοβιετικής ένωσης δεν βοήθησαν τους Ρώσους πολίτες στις συνθήκες της φτώχειας και της ταπείνωσης που πέρασαν κατά τη δεκαετία του 90’. Επίσης, στην περίπτωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν χαρίζει κύρος και επιρροή στη Σεούλ, το οποίο στερείτε η Πιονγκγιάνγκ παρά τα πυρηνικά και τον τεράστιο εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που διαθέτει.

Η υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής οικονομικού χαρακτήρα δεν είναι τόση δύσκολη απόφαση όσο είναι ο καθορισμός βασικών κριτηρίων για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής.

  • 1- Μια ανεξάρτητη χώρα δυσκολεύεται να ασκεί δυναμική εξωτερική πολιτική χωρίς την ισχυροποίηση της εθνικής της οικονομίας. Στην Ελλάδα πολλοί τομείς επηρεάστηκαν αρνητικά από την οικονομική κρίση όπως και η έξοδος εκατοντάδων χιλιάδων νέων προς το εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες επιβίωσης και μια θέση εργασίας. Αυτός ο εθνικός δυναμικός πλούτος θα πρέπει πάση θυσία να επιστρέψει στη χώρα.

Είναι γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να απορροφήσει τους χιλιάδες άνεργους, έτσι μονόδρομος είναι η προσέγγιση σοβαρών ξένων επενδύσεων με την υιοθέτηση αποτελεσματικού επενδυτικού νόμου. Τα επενδυτικά κεφάλαια είναι όπως το νερό που κυλάει μόνο του εκεί όπου υπάρχει κλίση. Επιπλέον, η καταπολέμηση της ανεργίας είναι κλειδί για την κοινωνική συνοχή και η χώρα δεν πρέπει να εξαρτηθεί από το ξένο εργατικό δυναμικό.

  • 2- Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να διαθέτει τη δική της εθνική κυριαρχία 100% χωρίς την ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας. Η ασφάλεια και η άμυνα της κάθε χώρας δεν πρέπει να εξαρτηθεί μόνο από την αγορά όπλων από το εξωτερικό, αλλά και από την πώληση όπλων στο εξωτερικό.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ της χαρίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτού του στόχου. Παράλληλα, οι θερμές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν να της εξασφαλίσουν μια προτεραιότητα στις αγορές των αμυντικών όπλων αυτής της περιοχής. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα μπορούσε να αποτελέσει κινητήρα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Επίσης, η ισχυροποίηση της αμυντικής βιομηχανίας θα περιόριζε τον πειρασμό της εξωτερικής μίζας στην αγορά νέων εξοπλισμών για την Ελλάδα.

  • 3- Η Ενδυνάμωση του ελληνικού ρόλου στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή είναι επιτακτική για την εξασφάλιση περισσότερων συμμάχων και περισσότερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα.

Ο Πάγκαλος, ο βοσκός των Ιμίων και τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου των Εξωτερικών

Ο προσανατολισμός προς μια ή δυο χώρες ως εθνική στρατηγική, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα της Μέσης Ανατολής, δεν αποδίδει, ούτε εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό το σύνολο των διαφόρων ελληνικών εθνικών θεμάτων. Η Ελλάδα, που δεν είχε αποικιακό παρελθόν, πρέπει να είναι παντού.

  • 4- Η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας θα έπρεπε να είναι ο πρώτος στόχος της όποιας ελληνικής στρατηγικής, γιατί με τους ρυθμούς που διατρέχουν ο πληθυσμός της χώρας σε 100 χρόνια θα μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η δημογραφική ασφάλεια.

Ο δημογραφικός παράγοντας εξασφαλίζει στο κράτος την απαραίτητη ανθρώπινη βάση για την οικονομική ανάπτυξη και την οικοδόμηση της στρατιωτικής ισχύος ιδιαίτερα όταν το πληθυσμιακό μέγεθος συμβαδίζει με τους υπάρχοντες φυσικούς πόρους και την τεχνολογική ικανότητα για τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του πληθυσμιακού μεγέθους. Η υπογεννητικότητα θα οδηγούσε στην εξάρτηση της χώρας από το ξένο εργατικό δυναμικό και θα έθιγε το μέλλον των ελληνικών νησιών.

  • 5- Η πλήρης ανεξαρτησία-αυτονομία στο θέμα της ενέργειας θα μπορούσε να αποτελεί βάση της εθνικής οικονομικής στρατηγικής. Η γεωγραφική τοποθεσία της Ελλάδας χαρίζει στη χώρα τη δυνατότητα ανάπτυξης νέας μορφής παραγωγής ενέργειας όπως η γεωθερμική και η ηλιακή. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα μπορούσε να κατατάξει τη χώρα, παγκοσμίως, στις πρώτες λίστες παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να περιοριστεί η διάσταση χρησιμοποίησης της ενέργειας μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Η διπλωματική και η πολιτική διάσταση είναι εξίσου σημαντική για την ενίσχυση του κύρους και της επιρροής της χώρας στις διεθνείς περιφέρειες όπως της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

  • 6- Η προστασία και η φύλαξη των υδάτινων πόρων & των δασών αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για τη ασφάλεια των πολιτών και τη διατήρηση του ελκυστικού περιβάλλοντος της χώρας.

Παράλληλα, η ενδυνάμωση του ποιοτικού τουρισμού σε όλα τα επίπεδα και η ενθάρρυνση της παραγωγικής βιομηχανίας και όχι μόνο η ανάπτυξη του τομέα της παροχής υπηρεσιών θα συνδράμουν στην ενίσχυση της οικονομικής δύναμης της Ελλάδας.

  • 7- Η αφομοίωση και η αξιοποίηση των μελών της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας είναι εξίσου σημαντικό ζήτημα που θα έπρεπε να επιδιωχθεί.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο εγγύς γεωπολιτικό περιβάλλον υποδεικνύουν τη σημασία του ρόλου των μειονοτήτων στις περιφερειακές συγκρούσεις ως μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής

  • 8- Η αξιοποίηση του τομέα των Μ.Μ.Ε. με σοβαρότητα και υπευθυνότατα για την εξυπηρέτηση των ελληνικών εθνικών ζητημάτων σε διεθνές επίπεδο θεωρείται ένα βασικό μέρος αυτής της προσαρμοσμένης στρατηγικής. Για παράδειγμα, πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τίποτε για τους ελληνικούς ισχυρισμούς και τις ανησυχίες της Αθήνας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της χώρας.

Τα Μ.Μ.Ε. συνήθως καταφέρνουν να φτάνουν και να επηρεάζουν κάθε σπίτι χωρίς μεγάλο κόστος σε αντίθεση με τα μέσα της στρατιωτικής ισχύος. Για παράδειγμα ένα διεθνές ελληνικό κανάλι που εκπέμπει στην αγγλική γλώσσα θα μπορούσε να εξυπηρετεί το σκοπό αυτό.

  • 9- Η αξιοποίηση του πολιτισμού ως μέσο ανάπτυξης διεθνών σχέσεων είναι επιτακτική για την ιστορία, το κύριος και την επιρροή της Ελλάδας διεθνώς. Για τον πολιτισμό συνήθως οι πύλες των χωρών του κόσμου είναι πάντοτε ανοικτές και η εξυπηρέτηση των εθνικών ζητημάτων θα μπορούσε να επιτευχθεί διαμέσου του πολιτισμού.

Για παράδειγμα, η συνεργασία με ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολή που αναζητούν και αυτές την επιστροφή αρχαίων ευρημάτων τους από δυτικές χώρες θα ενίσχυε τη θέση της Αθήνας στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων από την Μεγάλη Βρετανία.

  • 10- Η ενίσχυση των δεσμών με τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού σε όλες τις χώρες του κόσμου θα δημιουργήσει νέους ορίζοντες για την Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, έχουν διαπρέψει επαγγελματικά και έχουν αποκτήσει εμπειρίες, πλούτο και προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων των νέων πατρίδων τούς. Για αυτό είναι ανάγκη να αποκτηθεί η εμπιστοσύνη με τις κοινότητες αυτές, που κλονίστηκε λόγω των μειονεκτημάτων του πολιτικού συστήματος και των συνεπειών της οικονομικής κρίσης με σκοπό την προώθηση των εθνικών ζητημάτων.

Εν κατακλείδι, η ανάπτυξη μιας ισχυρής οικονομικής στρατηγικής θα ενίσχυε τους τομείς της παιδείας, της υγείας, της απασχόλησης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της άμυνας, της ασφάλειας και γενικώς τη θέση της Ελλάδας διεθνώς, γεγονός που θα ενισχύει την εξωτερική πολιτική της χώρας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με χώρες του εγγύς γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Άρεφ Αλομπέιντ είναι Διδάκτωρ της Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο της άγριας σύγκρουσης του Ερντογάν με τον Νετανιάχου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: