Η Δύση δεν θα “χορέψει” στους ρυθμούς του Τραμπ: Μαζί με τις ΗΠΑ το Ισραήλ και η Σ. Αραβία




Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία χαιρέτισαν την απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία για τo πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ρωσία, και η Γερμανία δεν φαίνονται προς το παρόν διατεθειμένες  να ακολουθήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην επιλογή του και δείχνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν σε συνομιλίες με την Τεχεράνη, η οποία δείχνει δεκτική σε αυτή την προοπτική.

Έτσι για μια ακόμα φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω του προέδρου Τράμπ, παρουσιάζονται απομονωμένες από την διεθνή κοινότητα και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η απόφαση του πλανητάρχη μπορει και να γυρίσει “μπούμερανγκ”.

Η απειλή του Τραμπ και σε όποιον δεν ακολουθήσει τις εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν δεν φαίνεται να πτοεί κανέναν από τους συμμάχους του.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ ότι η στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν και το διεθνές εμπόριο θα «συναντήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Ταυτόχρονα και η  επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

“Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από τη σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει.  Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, θα διατηρήσουμε αυτή τη πυρηνική συμφωνία”.

Εν τω μεταξύ, “η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση” περί απόσυρσης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι το Παρίσι θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

“Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ” , ανέβασε στο Twitter ο Μακρόν.

Βλέποντας τις αντιδράσεις αυτές η Τεχεράνη αναθάρρησε και από τους λεονταρισμούς των προηγούμενων ημερών φαινεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε ξεχωριστές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση την Κίνα και τη Ρωσία.  Ίσως επειδή αντιλαμβάνεται ότι  μια διαλλακτική στάση θα τις φέρει καλύτερα αποτελέσματα από μια γροθιά στο μαχαίρι, ιδιαίτερα τη περίοδο αυτή που  η οικονομία της δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση.

Το Ιράν θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί και  πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας του να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι η απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε μια “ιστορική εμπειρία” για την Τεχεράνη και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ουδέποτε τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.

Και επειδή ως γνωστόν σε κάθε αναμπουμπούλα ο λύκος “κάνει πάρτι” βγήκε και η Τουρκία να δηλώσει ότι θα αγνοήσει τον Τραμπ και θα συνεχίσει ακάθεκτη τις καλές σχέσεις με την Τεχεράνη.

“Η Τουρκία θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν, όσο είναι δυνατόν, και δεν θα είναι υπόλογη σε κανέναν” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπκτσί.

“Από εδώ και στο εξής θα εμπορευόμαστε με το Ιράν, εντός του δυνατού πλαισίου, μέχρι τέλους και δεν θα δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν για αυτό” είπε ο Ζεϊμπεκτσί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Μόνο το Τελ Αβίβ και η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Αίγυπτος, φάνηκε να χαίρονται από την απόφαση Τραμπ. την οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε  θαρραλέα” και “σωστή”.  Το Ισραήλ “εκτιμά βαθιά” την απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει απόλυτα τη θαρραλέα απόφαση που πήρε (…) ο πρόεδρος Τραμπ να απορρίψει την καταστροφική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα» του Ιράν, δήλωσε ο κ. Νετανιάχου σε διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την ισραηλινή δημόσια τηλεόραση.

“Το βασίλειο (της Σαουδικής Αραβίας) υποστηρίζει και χαιρετίζει τα βήματα που ανακοινώθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο ενόψει της αποχώρησης (των ΗΠΑ) από τη συμφωνία για τα πυρηνικά» του Ιράν, ανέφερε επίσημη ανακοίνωση του παλατιού στο Ριάντ την οποία μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια.

Πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, White House

Η Τεχεράνη παραμένει στη συμφωνία και ξεκινά συνομιλίες με ΕΕ, Ρωσία και Κίνα, είπε ο Ροχανί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: