Η Άγκυρα “βάφτισε” επίσημα το κεντρικό Αιγαίο “τουρκική ζώνη έρευνας και διάσωσης”




Από αυτή την ιστοσελίδα είχαμε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία με την NAVTEX που εξέδωσε δεσμεύοντας το κεντρικό Αιγαίο για άσκηση έρευνας και διάσωσης από 13 έως 15 Μαΐου, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας. Δεν πέρασαν ούτε λίγες ώρες από την έναρξη της άσκησης και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Με ανάρτηση του στο Twitter το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Άμυνας  αναφέρει ότι η άσκηση “Θαλάσσιος Λέων” γίνεται στην “Τουρκική Ζώνη έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο του Αιγαίου“.

Η προκλητική τουρκική ανάρτηση στο twitter – Πηγή: via twitter

Την Τετάρτη η Άγκυρα εξέδωσε Navtex δεσμεύοντας μεγάλο μέρος του Αιγαίου και μάλιστα για πρώτη φορά με συμμετοχή και σκάφους από τα κατεχόμενα. Το ζήτημα έρευνας και διάσωσης, είναι αυτό που εντείνει τις διεκδικήσεις και την διαμάχη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Η Τουρκία πραγματοποιώντας την άσκηση αυτή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου σε περιοχές που η άσκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων ανήκει στην Ελλάδα, επιχειρεί όπως κάνει εδώ και αρκετά χρόνια, να υπονομεύσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες σε όλο σχεδόν το Αιγαίο.

 

Η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο: Άσκηση ελέγχου της ναυσιπλοΐας

HellasJournal 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: