H απροκάλυπτη προπαγάνδα: Φίλο-ερντογανική εφημερίδα έκανε το “άσπρο-μαύρο”




Η παραπληροφόρηση έχει ενταθεί καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ο Ερντογάν δείχνει να μην είναι τόσο ασφαλής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  αυτής  αναίσχυντης προπαγάνδας η φιλοτουρκική εφημερίδα Star η οποία έκανε το άσπρο μαύρο αναφερόμενη σε ένα άρθρο των Times για τις τουρκικές εκλογές, αναφέρει η γνωστή τουρκική ιστοσελίδα, με έδρα την Ουάσιγκτο, Ahval.

“Ο Ερντογάν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές με μια συντριπτική πλειοψηφία”, έγραψε η Star, μια εφημερίδα γνωστή για την φίλο-Ερντογανική της γραμμή, επικαλούμενη άρθρο της 7ης Μαΐου που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα The Times.

“Ακόμα και οι Άγγλοι έχουν χάσει την ελπίδα για την αντιπολίτευση στην Τουρκία”, συνεχίζει το άρθρο της Star, επικαλούμενη τους “Times”, τονίζοντας ότι κανείς δεν αμφιβάλει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “θα επιτύχει μια συντριπτική νίκη”.

Το κομμάτι της Star παραθέτοντας αποσπασματικές φράσεις, αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στο πλαίσιο του άρθρου της βρετανικής εφημερίδας και αποκρύπτει προκλητικά τον τίτλο του κειμένου των Times :”Ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες”.

Προσέξτε τι ακριβώς γράφει η βρετανική εφημερίδα

  • Ο Τούρκος πρόεδρος προκήρυξε τις επερχόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, για να βρει ανοργάνωτη την αντιπολίτευση και να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσει να επωφεληθεί πλήρως από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην όποια έβαλε τη χώρα τον Ιούλιο του 2016 και από τότε ανανεώνει επανειλημμένα, προκειμένου να περιορίσει την προεκλογική εκστρατεία, τον Τύπο και την ελευθερία του λόγου, που φαίνεται ότι εξασφαλίζουν ότι οι εκλογές δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες”

Το άρθρο των Times σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον της Τουρκίας υπό από τον Ερντογάν, αναφερόμενο στις μαζικές εκκαθαρίσει που έγιναν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, στην επιδείνωση των σχέσεων της χώρας με τους πρώην δυτικούς συμμάχους της και στα επικείμενα οικονομικά προβλήματα που επέβαλαν τις πρόωρες εκλογές.

Η οικονομία της Τουρκίας, που κάποτε άκμαζε και ήταν ορατή επιβεβαίωση της σταθερότητας της κυβέρνησης, γράφουν οι Times, απειλείται από κατάρρευση.  Και προσθέτουν: “Οι ξένοι επενδυτές, θορυβημένοι από το όλο και πιο αυταρχικό στυλ κυβέρνησης,  μένουν μακριά ή αποχωρούν ” .

Παραβλέποντας όλα αυτά η Star ισχυρίζεται ότι η βρετανική εφημερίδα “ζηλεύει την αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας, την πολιτική σταθερότητα, την άνοδο της δημοκρατίας και  την ικανότητα αντιμετώπισης όλων των ειδών των διεθνών συνωμοσιών”.

Η φράση των Times ότι ο “Τούρκος πρόεδρος θα είναι σε θέση να κερδίσει μια συντριπτική νίκη ήταν η μόνη αληθινή πρόταση σε ένα άρθρο που κατακεραυνώνει την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Πηγή: Ahval

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: