Επικίνδυνες διχοτομικές επιλογές δεν θα φέρουν ειρήνη στην Κύπρο, λέει ο Φωτίου στην ΠΣΕΚΑ




Είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από το σημείο που σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2017 και με το πλαίσιο Γκουτέρες ως βάση συζήτησης, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας πως τίποτε άλλο, ούτε άλλες επικίνδυνες διχοτομικές εναλλακτικές επιλογές μπορούν να φέρουν διαρκή ειρήνη στο νησί.

Ο κ. Φωτίου, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και της Κυβέρνησης στο 34ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Τρίτη στην αμερικανική πρωτεύουσα, σημείωσε πως οι στόχοι της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ευθυγραμμισμένοι με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που παρέχουν τη βάση της λύσης και επανέλαβε ότι πρέπει να αποφευχθούν τεχνητά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου στον χαιρετισμό του, η παρουσία του στο συνέδριο στοχεύει στο να εμπλακεί σε ειλικρινή και ανοιχτή συνομιλία με όλους, πάνω στο πώς η πολύτιμη προσφορά των αποδήμων στην υπεράσπιση της Κύπρου, θα δημιουργήσει νέες συνέργειες για την προώθηση των συμφερόντων του Ελληνισμού.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, είπε πως έχουν εισέλθει σε νέα και πρωτοφανή εποχή. «Επιτύχαμε να επιδείξουμε πως η σταθερότητα, η προβλεψιμότητα και η αξιοπιστία είναι μοναδικά και πολύτιμα χαρακτηριστικά της Κύπρου. Είμαστε πολύ μακράν της εποχής κατά την οποία οι συζητήσεις με την αμερικανική Κυβέρνηση εστιάζονταν αποκλειστικά στο κυπριακό πρόβλημα. Συνεργαζόμαστε στενότερα από ποτέ με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους στην αντιμετώπιση ασυμμέτρων απειλών και κατορθώσαμε να αποδείξουμε πολύ καθαρά, με την πολύτιμη βοήθειά σας, την στρατηγική μας σημασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο κ. Φωτίου απευθυνόμενος στους συνέδρους.

Πρόσθεσε ότι παρά το αναχρονιστικό εμπάργκο όπλων, του οποίου το καθεστώς θα πρέπει να επανεξεταστεί, η Κύπρος ένωσε τις δυνάμεις με τις ΗΠΑ και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα στις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του παράνομου εμπόριου όπλων, της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. «Αν μας δοθούν τα σωστά εργαλεία είμαστε πρόθυμοι και θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα προς αυτή την κατεύυθυνση», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Προεδρικός Επίτροπος στις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής και την έννοια της εμβάθυνσής τους με επαφές σε προσωπικό επίπεδο.

«Αυτό το στοιχείο ενθαρρύνει την εμβάθυνση της συνεργασίας των κοινοτήτων μας σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου όπου οι διασπορές μας είναι πολύ ζωντανές , όπως και σε κοινές πολιτιστικές δραστηριότητες, επιχειρηματικές δραστηριότητες κλπ», ανέφερε.

Σε σχέση με το Κυπριακό, είπε πως οι συνομιλίες του περασμένου καλοκαιριού στο Κραν Μοντανά απέτυχαν να φέρουν ένα αμοιβαία αποδεκτό σχέδιο για την επανένωση του νησιού. Ο κ. Φωτίου επέκρινε την αναξιόπιστη και μη εποικδομητική προσέγγιση της Τουρκίας, η οποία επέμεινε στις αδιάλλακτες ιδέες της για τη διατήρηση της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί και η οποία αρνήθηκε να εγκαταλείψει το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων.

«Πώς να φτάσουμε σε λύση με αυτού του είδους τις κόκκινες γραμμές από μέρους της Αγκυρας; Δεν είναι μυστικό ότι η πλευρα μας έκανε ειλικρινείς προσπάθειες για να καρποφορήσει αυτή η φάση, όμως ποτέ δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία συνθηκών στις οποίες η πλευρά μας να τυγχάνει εκβιασμού και οι μελλοντικές γενιές στο νησί να είναι για πάντα υπό την επιτήρηση και τον αποτελεσματικό έλεγχο της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου είπε πως οι στόχοι της πλευράς μας είναι ευθυγραμμισμένοι με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που παρέχουν τη βάση της λύσης. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι πρέπει να αποφευχθούν τεχνητά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες.

«Είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2017 και με το πλαίσιο Γκουτέρες ως βάση συζήτησης. Τίποτε άλλο, ούτε και άλλες επικίνδυνες διχοτομικές εναλλακτικές επιλογές μπορούν να φέρουν διαρκή ειρήνη στο νησί», τόνισε ο Επίτροπος.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε πως αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δίκαιου της θάλασσας, καθώς και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

«Είναι καθαρό πως οι ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες μας στοχεύουν στην προώθηση των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο: να θέσει τα αποθέματα υδρογονανθράκων της περιοχής υπό τον έλεγχό της και να γίνει ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης», επεσήμανε.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα ζητήματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Ουάσινγκτον 22/05/2018 22:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: