Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Κύπρος: Εταιρείες τεχνολογίας παρουσίασαν το έργο τους στη Νέα Υόρκη




Του Πανίκου Παναγιώτου

Έξι κυπριακές εταιρείες που ασχολούνται με νέες τεχνολογίες και δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά πεδία, παρουσίασαν το έργο τους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη Νέα Υόρκη, με βασικό στόχο την προσέγγιση επενδυτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης: «Cyprus realized: A Platform for Ingenuity», που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τη συνεργασία του επιχειρηματικού επιταχυντή Kinisis Ventures Limited και του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

Όπως αναφέρθηκε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός νέων, καινοτόμων κυπριακών επιχειρήσεων, που μπορούν να καταστούν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο και ειδικότερα όσες εστιάζουν στις τεχνολογίες διαγνωστικών μεθόδων και προληπτικής ιατρικής, ανανεώσιμης ενέργειας, πράσινης ανάπτυξης και καθαρού αέρα, εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλων.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Αλέξης Πιπερίδης και Αλέξης Οδυσσέως της Proto.io, ο Μάριος Φέκκος της Coprime, o Φίλιππος Πατσαλής (πρώην υπουργός Υγείας) της NIPD Genetics, ο Βασίλης Δρακωνάκης της NanoWeld, ο Μιχάλης Χατζηιωσήφ της StagedoorApp και οι Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, Πάρης Θωμά και Στέλιος Προκοπίου της Chrysalis Leap. Πρόκειται για εταιρείες που στηρίζονται στην τεχνολογία και την καινοτομία, έχουν αποδεδειγμένα επιχειρηματικά μοντέλα και ενδιαφέρονται για εναλλακτικές ευκαιρίες ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επιχειρηματικές συνεργασίες, επενδύσεις και εξαγορές.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Εμπορικός Σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ΗΠΑ και Καναδά και επικεφαλής του Κυπριακού Εμπορικού Κέντρου, με έδρα τη Νέα Υόρκη, Άριστος Κωνσταντίνου, ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί έναν «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» και ότι εκτός από το όφελος κάθε εταιρείας ξεχωριστά, η κάθε επένδυση είναι όφελος για την Κύπρο. «Η συνεργασία του Εμπορικού Κέντρου με το Επιμελητήριο είναι εποικοδομητική και την καλλιεργούμε συνεχώς για την προώθηση κοινών στόχων. Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αναδεικνύοντας το ποιοτικό επίπεδο κυπριακών εταιρειών», ανέφερε στον «Φ» ο κ. Κωνσταντίνου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο γενικός πρόξενος της Κύπρου, πρέσβης Βασίλης Φιλίππου.

Οι ομιλητές, μέσα από τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις τους, έδωσαν την ευκαιρία σε δεκάδες παρευρισκόμενους Αμερικανούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους επενδυτικών οργανισμών να ενημερωθούν όχι μόνο γύρω από τις δραστηριότητες και τους στόχους των έξι εταιρειών, αλλά και να πληροφορηθούν για πτυχές που αφορούν πρωτοποριακές έρευνες και δημιουργίες που συντελούνται στον τόπο μας και αφορούν τον τεχνολογικό τομέα, συνδυαζόμενο με στοχευμένες δράσεις σε άλλους βασικούς τομείς που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως: η υγεία, το περιβάλλον και ο πολιτισμός.

«Η πρώτη φορά που είχαμε διοργανώσει αυτό το συνέδριο ήταν πέρσι και επειδή πήγε καλά, αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε και να το καθιερώσουμε ως ετήσιο θεσμό», δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Νικολάου, προσθέτοντας ότι «η πραγματοποίηση του φετινού συνεδρίου στηρίχθηκε στην περσινή εμπειρία και προσπαθήσαμε να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο, σε μια πιο επαγγελματική βάση και με τη συμμετοχή διαφόρων εταιρειών που είναι ήδη στην αγορά. Παράλληλα, προβάλλουμε την Κύπρο ως χώρα που προσφέρεται για μιαν εταιρεία να αναπτυχθεί και να επεκταθεί. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, είχαμε διευθετήσει ιδιωτικές συναντήσεις με μεμονωμένους επενδυτές, ανάλογα με τον κλάδο της κάθε εταιρείας».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «στην Κύπρο αναπτύσσεται μια νέα και συναρπαστική δυναμική στην καινοτομία. Μια δυναμική που δεν περιορίζεται μόνο στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, καθώς κατά την τελευταία δεκαετία οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την πληθώρα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης, έχουν αυξήσει τις υποτροφίες για έρευνα, οι οποίες τροφοδοτούν την κυπριακή εφευρετικότητα και επιχειρηματικότητα στην αρένα της τεχνολογίας και της καινοτομίας».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου εξέφρασε τον θαυμασμό του για το επαγγελματικό επίπεδο των έξι εταιρειών, λέγοντας ότι εντυπωσιάστηκε «από τη θετική ενέργεια που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι παρά τα όποια γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σ’ ένα μικρό χώρο και σε μια μικρή κοινωνία όπως η Κύπρος, εντούτοις βρίσκουν τρόπους να έχουν φαντασία και να δημιουργούν αυτά που δημιουργούν. Νομίζω η αλλαγή στην Κύπρο θα έρθει μέσα απ’ αυτούς τους νέους δημιουργικούς ανθρώπους».

Ο Γιάννος Γεωργιάδης, συνιδρυτής και διευθυντής της Kinisis Ventures Limited και που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση, δήλωσε στον «Φ» ότι τα μέλη της εταιρείας είναι βασικά Κύπριοι της Αμερικής, πάνω από 35 χρόνια στη Νέα Υόρκη και ότι βασικός στόχος του επιχειρηματικού επιταχυντή Kinisis Ventures Limited είναι η αναβάθμιση και η επέκταση κυπριακών εταιρειών ειδικά στην αμερικανική αγορά. «Υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες στην Κύπρο, με απίστευτο ταλέντο, φαντασία, ικανότητες και επιχειρηματικό πνεύμα, οι οποίοι όμως χρειάζονται βοήθεια για να μπορέσουν να εξαπλωθούν», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «η συγκεκριμένη εκδήλωση δίνει τη δυνατότητα σε στελέχη κυπριακών εταιρειών να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, τις γνώσεις τους, την εφευρετικότητά τους και να έρθουν σε επαφή με Αμερικανούς επενδυτές που αναζητούν επιχειρηματικές ευκαιρίες, ενώ κατά αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο».

Ο Φίλιππος Πατσαλής, πρώην υπουργός Υγείας, ιδρυτής και επικεφαλής του NIPD Genetics, που είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας για έρευνα, ανάπτυξη και διάθεση γενετικών υπηρεσιών, παρουσίασε το συνολικό έργο της εταιρείας και τα μεγάλα άλματα που έχουν επιτευχθεί στον μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο, αλλά και σε μια σειρά άλλων ιατρικών τομέων που αποτελούν πρωτοποριακές μεθόδους σε διεθνές επίπεδο.

«Η NIPD Genetics ήρθε εδώ έχοντας ήδη επενδυτές από την Αμερική», δήλωσε στον «Φ» ο κ. Πατσαλής, σημειώνοντας ότι «η NIPD επεκτάθηκε σε 22 χώρες όπου διαθέτει μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να επεκταθούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον υπόλοιπο κόσμο. Γι’ αυτό προσπαθούμε να αντλήσουμε επενδύσεις και να αποκτήσουμε στρατηγικούς συνεταίρους».

Στη συνέχεια, ο δρ Πατσαλής τόνισε ότι «η δική μας η τεχνολογία, στην οποία στηρίζεται το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ Veracity και τα νέα προϊόντα μας στον τομέα του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου, καθώς και στον τομέα του καρκίνου, αλλά και σε άλλους διαγνωστικούς τομείς, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες τεχνολογίες, που έχουν ξεκινήσει κυρίως από την Αμερική. Όπως είναι η μεγάλη ακρίβεια στο αποτέλεσμα και τα τεχνικά πλεονεκτήματα τα οποία μας δίνουν δυνατότητες αυτοματοποίησης, γρήγορου αποτελέσματος και που μπορούν να επεκτείνουν την τεχνολογία σε άλλες εξετάσεις και σε άλλους τομείς, σε διαφορετικούς τύπου καρκίνου, στις μεταμοσχεύσεις, στα γενετικά νοσήματα και αλλού».

Καταλήγοντας, ο δρ Πατσαλής ανέφερε ότι «στην εταιρεία έχουν ήδη επενδυθεί γύρω στα 11,5 εκατομμύρια και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτού του ποσού προέρχεται από τις ΗΠΑ. Είναι και μια διαπίστευση από μια χώρα που πρωτοπορεί στον τομέα της τεχνολογίας, αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα της δικής μας τεχνολογίας».

Ο Μιχάλης Χατζηιωσήφ της StagedoorApp τόσο στην ομιλία του, όσο και σε δηλώσεις του στον «Φ», αναφέρθηκε στο mobile application που δημιούργησε με τους συνεργάτες του και με το οποίο οι θεατρόφιλοι ανακαλύπτουν καινούργιες θεατρικές παραστάσεις, ξεκινώντας από τα θεατρικά δρώμενα του Λονδίνου και με πρόγραμμα να επεκταθούν σε Νέα Υόρκη, Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. «Είναι μια εφαρμογή, ένα εργαλείο αναζήτησης θεατρικών παραστάσεων που φιλοδοξεί να καλύψει κάθε απορία, πληροφορία, γνώση και πρακτική ανάγκη γύρω από τη θεατρική σκηνή», τόνισε ο κ. Χατζηιωσήφ.

Ο δρ Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ιδρυτής-διευθυντής της Chrysalis Leap, του πρώτου επιταχυντή ιδεών (accelerator) για πράσινες ιδέες, τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να καταστεί η Κύπρος ένα κέντρο καινοτομίας για πράσινες τεχνολογίες, με οτιδήποτε δηλαδή έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος. Η Κύπρος έχει το ταλέντο από εγχώριο προϊόν και έτσι μπορεί να προσελκύσει ξένες εταιρείες και επενδυτές. Αυτό που απουσιάζει τώρα είναι ένα επενδυτικό ταμείο, ώστε να ενισχυθεί όλη αυτή η κινητικότητα για να γίνει το επόμενο βήμα επέκτασης στην Αμερική είτε οπουδήποτε αλλού».

Ο Πάρης Θωμά, συνιδρυτής και διευθυντής της Chrysalis Leap, αφού αναφέρθηκε «στην εξαιρετική εκδήλωση από το Kinisis Ventures και το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, επειδή δεν είναι εύκολο να έχουμε αυτές τις διασυνδέσεις, δίνοντάς μας μια σημαντική ευκαιρία να παρουσιαστούμε στο αμερικανικό επενδυτικό κοινό», παρουσίασε ορισμένες πρωτοποριακές μεθόδους που προωθεί η εταιρεία, προσθέτοντας ότι «διαμορφώνουμε το πλαίσιο για να επεκταθούμε σε πιο μεγάλες αγορές όπου υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες». Ο κ. Θωμά επεσήμανε επίσης ότι «η επένδυση σε νέες επιχειρηματικές και καινοτόμες ιδέες και ιδιαίτερα στον χώρο της πράσινης τεχνολογίας και της αειφόρου ανάπτυξης, συμβάλλουν επίσης στο να δημιουργηθεί υπόβαθρο για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας, νέων βιομηχανιών και νέων θέσεων εργασίας».

Πηγή: «Φιλελεύθερος» Κύπρου

Η Κύπρος “αμερικανοποιείται”: Ευελπιστεί ότι ο Τραμπ θα τη βοηθήσει σε βάρος της Τουρκίας!

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: