The U.S. Capitol in Washington, DC, USA. EPA, JIM LO SCALZO

Μπλόκο και από την επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ στην πώληση των F-35 στον Ερντογάν

Η επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη την τροπολογία για την αμυντική πολιτική των 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πρόβλεψη για την αποτροπή αγοράς αεροσκαφών Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter από την Τουρκία

Η τροποποίηση του Νόμου για την Εθνική Άμυνα (NDAA),  αναφέρει το Reuters , από την Δημοκρατική Γερουσιαστή Ζαν Σαχήν και τον Ρεπουμπλικανικό γερουσιαστή Τομ Τίλλις “μπλοκάρει” την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 λόγω της κράτησης του Αμερικανικού πολίτη Αντριου Μπράνσον, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Σαχήν.

Ο Μπράνσον, χριστιανός πάστορας που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 35 χρόνια, έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες που του αποδίδει το δικαστήριο για κατασκοπία. Παραμένει μάλιστα προφυλακισμένος από το 2016.

Ταυτόχρονα η Τουρκία παραβιάζει και τους κανόνες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ με τη συμφωνία της με τη Ρωσία το Δεκέμβριο για την αγορά πυραύλων S-400. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι θέλει το σύστημα για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητές από ενδεχόμενες απειλές εκ μέρους των Κούρδων και ισλαμιστών μαχητών και λόγω των συγκρούσεων στα σύνορά του με τη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με το γραφείο της Σαχήν η πρόθεση να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους θεωρείται αξιόπιστη σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ.

Νομοσχέδιο για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο κατέθεσε ο Μενέντεζ

“Υπάρχουν τεράστιες αμφιβολίες και μεγάλος δισταγμός για τη μεταφορά ευαίσθητων αεροπλάνων F35 και της αντίστοιχης τεχνολογίας σε ένα έθνος που αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας που σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει αυτά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη”, δήλωσε η γερουσιαστής Σαχήν.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον είναι τεταμένες για ένα πλήθος ζητημάτων τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής των ΗΠΑ στη Συρία και ορισμένων νομικών υποθέσεων που αφορούν Τούρκους και των Αμερικανούς υπηκόους που κρατούνται στις δύο χώρες.

Η Τουρκία δήλωσε ότι θα αντιδράσει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θεσπίσουν νόμο και σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη χώρα.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35 και είχε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την αγορά πυραύλων Patriot.

Η κίνηση για την αγορά S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, έχει θορυβήσει κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία είναι ήδη επιφυλακτικά για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, και προέτρεψαν αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να προειδοποιήσουν την Τουρκία για δυσμενείς συνέπειες.

Το NDAA απέχει ακόμα αρκετά βήματα από το να γίνει νόμος. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο νωρίτερα την Πέμπτη. Η Γερουσία πρέπει ακόμα να μεταβιβάσει την δική της άποψη στο νομοσχέδιο και οι δύο εκδόσεις πρέπει να συμφωνηθούν πριν να καταλήξει σε ένα τελικό συμβιβαστικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία τόσο στο Σώμα όσο και στη Γερουσία αργότερα φέτος.

Πηγή: Ρόιτερς

“Μούδιασαν” στην Άγκυρα από το “πάγωμα” των εξοπλισμών που αποφάσισε η αμερικανική Βουλή

Be the first to comment on "Μπλόκο και από την επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ στην πώληση των F-35 στον Ερντογάν"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*