Πακέτο επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας που θα συμβάλει στη συγκράτηση της επιδημίας Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Κομισιόν, και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Το πακέτο έχει ώς στόχο να παράσχει υποστήριξη στον τομέα της υλικοτεχνικής υποστήριξης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ πέραν αυτού του ποσού άλλα 130.000 ευρώ προσφέρονται στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού στο Κονγκό. Επιπλέον, η ανθρωπιστική αεροπορική υπηρεσία της Κομισιόν ECHO Flight οφείλει να μεταφέρει ιατρούς εμπειρογνώμονες και προσωπικό έκτακτης ανάγκης καθώς και εξοπλισμό στις πληγείσες περιοχές.

“Η ΕΕ λαμβάνει επείγοντα μέτρα για να βοηθήσει στη διαχείριση και στον περιορισμό της εξάπλωσης αυτής της εξαιρετικά θανατηφόρου νόσου. Η χρηματοδότηση και η υπηρεσία ανθρωπιστικών πτήσεων θα συμβάλουν στην αποστολή ιατρικών ομάδων, εξοπλισμού και προμηθειών στην πληγείσα ζώνη, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τους διεθνείς εταίρους σε αυτή την κοινή προσπάθεια, με στόχο να απομονωθούν τα περιστατικά Ebola”, δήλωσε ο αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος είναι επίσης ο συντονιστής της ΕΕ για τον Ebola.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης παρακολουθεί στενά την κατάσταση και έχει έρθει σε επαφή με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Όπως έγινε γνωστό, η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να αναπτύξει το Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα, μια εθελοντική ομάδα ευρωπαϊκών ειδικών ομάδων και ιατρικών περιουσιακών στοιχείων, εφόσον της ζητηθεί.

Σημειώνειται ότι η κοινοτική χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα θα διασφαλίσει την ανάπτυξη σχετικής ικανότητας επέμβασης στις πληγείσες περιοχές, την επιτήρηση και τον εντοπισμό επαφών των θυμάτων Ebola, καθώς και την ενεργό ανίχνευση των μολυσμένων ατόμων. Θα καλύπτει επίσης την επικοινωνία με τις πληγείσες κοινότητες σχετικά με τους κινδύνους και τη συμπεριφορά που πρέπει να ακολουθείται για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και της ετοιμότητας για ασφαλή και αξιοπρεπή ταφή των θυμάτων. Ο δορυφόρος Copernicus της ΕΕ θα παράσχει επίσης υπηρεσίες χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης για την εκτίμηση του εδάφους και του δικτύου μεταφορών στην περιοχή γύρω από τις περιοχές Mbandaka και Bikoro.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από το 1994. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, μόνο η Κομισιόν υποστήριξε δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας με περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ. Για την περίοδο 2014-2020 χορηγήθηκαν επίσης κονδύλια για την ανάπτυξη ύψους 620 εκατομμυρίων ευρώ, με κύριο στόχο την υγεία, το περιβάλλον και τη βιώσιμη γεωργία, τις υποδομές, καθώς και τη διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου.

18/05/2018 17:00
ΚΥΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: