Το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, του θρύλου της διπλωματίας, εξήραν στις “Ρίζες”




Ο βίος και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, ως σημαίνουσας πολιτικής προσωπικότητας της εποχής του, ως διπλωμάτη διεθνούς ακτινοβολίας και ως πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους (1828-1831), παρουσιάστηκε σε ημερίδα με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας: Ο θρύλος της διπλωματίας», στο πολιτιστικό κέντρο «Ρίζες», στην Θεσσαλονίκη.

«Η πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, είχε τρεις βασικές επιδιώξεις» τόνισε στην εισήγηση του με θέμα, «Ο Ευρωπαίος Διπλωμάτης – Ο Έλληνας Κυβερνήτης», ο διευθυντής της υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης του ΥΠΕΞ, Δημήτριος Παπανδρέου. «Αυτές οι επιδιώξεις ήταν τα βιώσιμα σύνορα, η δημιουργία θεσμών και η εξισορρόπηση εσωτερικών διενέξεων» τόνισε. Συνέχισε λέγοντας ότι ο Καποδίστριας έκανε ό,τι μπορούσε για να τα πετύχει όλα αυτά και, ιδιαίτερα, να κατευνάσει στο εσωτερικό τις εντάσεις, αναθέτοντας ρόλους σε ηγετικές μορφές της επανάστασης και σε προσωπικότητες της εποχής.

«Σε αυτόν πιστώνεται όλη η προπαρασκευή του θετικού κλίματος, ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει βιώσιμα σύνορα και να είναι ανεξάρτητο κράτος» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Καποδίστρια για τη «βελτίωση των συνοριακών διευθετήσεων», στη διαπραγμάτευση του 1828 για την Ελλάδα (τα σύνορα οριστικοποιήθηκαν το 1831, τη χρονιά που δολοφονήθηκε) και για το έργο του πρόσθεσε: «Κατέβαλε εξ ιδίων χρήματα για την ανόρθωση του κράτους, αγωνίστηκε για την εξάλειψη της ληστείας της πειρατείας και έκανε κάθε τι δυνατόν για να δείξει ότι η Ελλάδα εξελισσόταν σε ευνομούμενο κράτος, ίδρυσε γεωργική σχολή, σχολεία στα πιο απομακρυσμένα μέρη, μειώνοντας τον αναλφαβητισμό…». «Δυστυχώς, το έργο του έμεινε ημιτελές και ανολοκλήρωτο» είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Προτεραιότητα του Καποδίστρια ήταν η ανασυγκρότηση της χώρας για να τεθούν οι βάσεις ενός σύγχρονου κράτους» είπε ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και πρόσθεσε : «Ο Καποδίστριας εργάστηκε με ζήλο για την ανόρθωση της οικονομίας, τη στιγμή που η κατάσταση ήταν περισσότερο απελπιστική».

Ο κ. Χατζηκυριακίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπου «όχι μόνο δεν υπάρχουν χρήματα στο κρατικό ταμείο, αλλά δεν υπάρχει ταμείο» και τις προσπάθειες για εξασφάλιση εξωτερικού δανείου, που όντως πήρε ο Καποδίστριας από τις «μεγάλες δυνάμεις». Πρόσθεσε ότι, ως κυβερνήτης ο Καποδίστριας περιόρισε τις δαπάνες, προώθησε την ίδρυση της ελληνικής χρηματιστικής τράπεζας, καθιέρωσε τον Φοίνικα ως εθνικό νόμισμα, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την γεωργία, την καταπολέμηση της πειρατείας στις ελληνικές θάλασσες, κ.ά. «Πίστευε, ότι η βασική εκπαίδευση, μαζί με την εργασία, θα ήταν η βάση για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας» είπε ο κ. Χατζηκυριακίδης.

Στη θητεία του Καποδίστρια στην υπηρεσία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας αναφέρθηκε ο ιστορικός, δημοσιογράφος, Βασίλης Τσενκελίδης. «Το κάλεσμα των ρωσικών ανακτόρων δεν ήταν τυχαίο, ο Καποδίστριας ήξερε καλά την Ευρώπη, την περιοχή της Μεσογείου» τόνισε ο κ. Τσενκελίδης. Ο ομιλητής εστίασε στα όσα έκανε και πέτυχε ο Καποδίστριας ως διπλωμάτης της τσαρικής Ρωσίας, συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής και στη διαμόρφωση συμφωνιών, στις προσπάθειές του για την αυτοδιάθεση και τη διαμόρφωση του συντάγματος της Ελβετίας, κ.ά.

«Ο Καποδίστριας ποτέ δεν υπήρξε αδιάφορος για το μέλλον των Ελλήνων» τόνισε ο ιστορικός Αθανάσιος Συροπλάκης. Σχετικά με επαφές του με εκπροσώπους της Φιλικής Εταιρίας, ιστορικές πηγές αναφέρονται σε επιφυλάξεις που προέβαλε ο Καποδίστριας για «την αποτελεσματικότητα μυστικών επαναστατικών εταιρειών» και φέρεται να είχε «μια διαφορετική άποψη για την τακτική που όφειλαν οι Έλληνες να ακολουθήσουν για τη χειραφέτηση τους». Ο Καποδίστριας, αρνούμενος να αναλάβει άλλο ρόλο τότε στα ελληνικά πράγματα, έκρινε ότι είχε τη δυνατότητα από τη θέση που κατείχε ως ανώτατος διπλωμάτης της Ρωσίας «να προσφέρει πολλά περισσότερα στους Έλληνες» τόνισε ο κ. Συροπλάκης και επεσήμανε ότι «απέφυγε να καταδικάσει την Ελληνική Επανάσταση» όταν αυτή ξέσπασε, χρησιμοποιώντας «έναν τόνο, πιο προσωπικό», για τον αρχηγό της και πρώην υπασπιστή του τσάρου, Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του στο κράτος της Ελβετίας, ως διπλωμάτης της τσαρικής Ρωσίας, στην ημερίδα υπογραμμίστηκε ότι σε μια τόσο δύσκολη εποχή είχε προβάλει την αξία του θεσμού της «ουδετερότητας» ενός κράτους. «Στην Ελβετία επισκέπτεται όλα τα καντόνια, συντάσσει σχέδια αποφάσεων, αναζητά συμβιβαστικές λύσεις, συνδιαλέγεται με αξιωματούχους, κατάφερε ώστε όλα τα ξένα στρατεύματα να την εγκαταλείψουν το 1814. Ευγνωμονούσα η Ελβετία τον έκανε επίτιμο δημότη Γενεύης, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανεξαρτησία της χώρας» τονίστηκε στην ημερίδα.

Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, με τίτλο «27 Σεπτεμβρίου 1831: Η δολοφονία της Ελλάδος».

Στην έναρξη της εκδήλωσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πιλότου της πολεμικής αεροπορίας, σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου.

Την ημερίδα διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρίζες». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

«Συνεχίστε να ποτίζετε τις ρίζες» τόνισε στον χαιρετισμό του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, τονίζοντας ότι από τον Νοέμβριο του 2016, η Βουλή των Ελλήνων φιλοξενεί στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» πρωτότυπα κείμενα, σε ανάμνηση του Ιωάννη Καποδίστρια.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και η πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου «Ρίζες», Τζαβελίνα Αλεξανδρίδη.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο πρώην βουλευτής Γαβριήλ Αβραμίδης, η υποπρόξενος του γενικού προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Τζουλιάνα Γκαϊφουντίνοβα, κ.ά..

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

13/04/2018 23:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φ. Γρηγοριάδης
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: