Ο Πούτιν δεν υπολόγισε σωστά στην υπόθεση Σκριπάλ και το ξέρει: Η σύγκρουση με τον Τραμπ




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η συνεχιζόμενη διπλωματική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα, Σκριπάλ και της κόρης του στη Μεγάλη Βρετανία, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία.

Η Μόσχα απάντησε στις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών από Δυτικές χώρες, με μαζικές απελάσεις δυτικών διπλωματών. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, υπήρξε και κλείσιμο του προξενείου της Ρωσίας στο Σηάτλ και αντίστοιχα του Αμερικανικού στην Αγία Πετρούπολη. Πόσο λοιπόν θα πρέπει να ανησυχούμε από αυτή την αυξανόμενη ένταση.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Αν και η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι απελάσεις είναι απάντηση στις “απαράδεκτες δράσεις”, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, η αλήθεια είναι ότι οι Ρώσοι ανησυχούν.

  • Ο λόγος της ανησυχίας είναι ότι αν και περίμεναν ότι θα υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση λόγω της απόπειρας δολοφονίας του Σκριπάλ και της κόρης του, δεν ανέμεναν την σφοδρή αντίδραση και πίεση που υφίστανται σήμερα.

Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την περίπτωση. Η Ρωσία σε λίγες εβδομάδες πρόκειται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, περιμένει πώς και πώς να χρησιμοποιήσει αυτό το διεθνούς ενδιαφέροντος γεγονός για να δείξει ότι η Ρωσία, είναι ένα μέρος για τουρισμό και επενδύσεις. Αντί για αυτό η δημοσιότητα που λαμβάνει έχει να κάνει με την απόφασή του να σκορπίσει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο δηλητήριο, σε μια μικρή πόλη της Μεγάλης Βρετανίας, για να δολοφονήσει ένα Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα και την κόρη του.

Στο χώρο των μυστικών υπηρεσιών αυτό αποκαλείται, “ανατρεπτική αποτυχία”. Δηλαδή μια επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών η οποία προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι ο Σκριπάλ και η κόρη του δεν πέθαναν τελικά, το μόνο που κατάφερε ο Πούτιν, είναι να γίνει διεθνής κατηγορούμενος.

Και το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται τώρα;

  • Η μια επιλογή είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, να οδηγήσει τη σύγκρουση στα άκρα, ειδικά με τις ΗΠΑ, προχωρώντας σε ακόμη πιο έντονες δράσεις, όπως για παράδειγμα την παρενόχληση Αμερικανών στη Ρωσία.
  • Στον αντίποδα μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω διεύρυνση της έντασης, ελπίζοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο, να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

Εάν επιλέξει την δεύτερη επιλογή, τότε μπορεί τα πράγματα να οδηγηθούν σε εξομάλυνση. Βέβαια η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να προχωρήσει σε καταστολή όσο αφορά τα κονδύλια του ρωσικού οργανωμένου εγκλήματος στο Λονδίνο.

Εάν επιλέξει την πρώτη επιλογή της διεύρυνσης της έντασης τότε η Ουάσιγκτον, όπως όλα δείχνουν, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να παίξει σκληρά.

Δυστυχώς, ο μέχρι σήμερα πολύ ικανός στις στρατηγικές κινήσεις Ρώσος Πρόεδρος, έκανε ένα σοβαρό λάθος και έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Ακριβώς, επειδή μόνο χαζός δεν είναι, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι μετά από λίγο θέατρο σκληρότητας που συνάδει με το προφίλ του, θα επιδιώξει να κατέβουν οι τόνοι και να ζήσει για να πολεμήσει κάποια άλλη στιγμή.

Η παρούσα συγκυρία δεν είναι τέτοια που να τον ευνοεί και το γνωρίζει πολύ καλά. 

  • Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: