Νέα συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων στον απόηχο της επίθεσης κατά της Συρίας




Νέα συζήτηση διεξάγεται στη Βουλή των Κοινοτήτων στον απόηχο της συμμετοχής της Βρετανίας στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.

Τη Δευτέρα, σε μία μαραθώνια συνεδρίαση επτά ωρών, η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπερασπίστηκε την απόφασή της λέγοντας ότι ήταν «ηθικά και νομικά σωστή». Πρόσθεσε ότι τα χρονικά όρια απαιτούσαν άμεσες αποφάσεις και δράση.

Στο τέλος της συζήτησης η κυβέρνηση κέρδισε μία συμβολική ψηφοφορία στη Βουλή «για το κατά πόσο συζητήθηκε επαρκώς το θέμα της επέμβασης στη Συρία», από την οποία απείχαν οι βουλευτές των Εργατικών.

Η σημερινή συζήτηση που θα διαρκέσει τρεις ώρες γίνεται κατόπιν αιτήματος του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν με αντικείμενο το μελλοντικό ρόλο του κοινοβουλίου στη λήψη απόφασης για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι Εργατικοί θα επιδιώξουν ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης, αλλά σε κάθε περίπτωση δε θα πρόκειται για δεσμευτική για την κυβέρνηση ψηφοφορία.

Στην έναρξη της συζήτησης ο κ. Κόρμπιν κατηγόρησε την κα Μέι για «κατάφωρη έλλειψη σεβασμού» έναντι της κοινοβουλευτικής πρακτικής που υπαγορεύει την έγκριση των βουλευτών πριν από μια απόφαση ένοπλης επέμβασης από τις βρετανικές δυνάμεις.

Επανέλαβε δε το αίτημά του για υιοθέτηση νόμου που θα υποχρεώνει την εκτελεστική εξουσία να ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου πριν από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Η Πρωθυπουργός αντέτεινε ότι η συζήτηση στο κοινοβούλιο μπορεί κάποιες φορές να υπονομεύει τόσο τη δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να δρουν αποτελεσματικά όσο και την ασφάλειά τους.

ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία-Λονδίνο
17/04/2018 16:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: