Κοινό μέτωπο Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας κατά του Ιράν: Κίνδυνος ανάφλεξης με ρωσική εμπλοκή




Κείμενο Ειδικού Συνεργάτη

Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά στην Ελλάδα και στην Κύπρο ήταν αυτή που αφορούσε τη δήλωση του Σαουδάραβα πρίγκιπα-διαδόχου Σαλμάν περί του δικαιώματος του Ισραήλ να ζήσει ειρηνικά στα εδάφη του.

Η δήλωση Σαλμάν απλώς επιβεβαιώνει κάτι που είναι κρυφά γνωστό, την προσέγγιση της Ιερουσαλήμ και του Ριάντ λόγω της κοινής απειλής που συνιστά το Ιράν για τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Το Ιράν πολεμά σήμερα σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι αυτό της Συρίας που επηρεάζει άμεσα το Ισραήλ και στον proxy war (πόλεμος μέσω τρίτων) της Υεμένης, όπου αντίπαλος είναι στην πραγματικότητα η Σαουδική Αραβία και οι Χούτι παίζουν απλώς τον ρόλο της μακριάς χειρός της Τεχεράνης.

Ειδικά μετά τις πρόσφατες μαζικές πυραυλικές επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας από τους Χούτι με ιρανικούς πυραύλους, το Ριάντ δεν μπορεί παρά να σκληρύνει την στάση του έναντι τις Τεχεράνης και κατά συνέπεια δεν μπορεί παρά να προσεγγίσει τον έτερο μεγάλο αντίπαλο του Ιράν, το Ισραήλ.

  • Το εβραϊκό κράτος φοβάται ότι το Ιράν, ορκισμένος αντίπαλός του, θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η απειλή αυτή σε συνδυασμό με το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους Ισραηλινούς.

Πρόσφατα το Ισραήλ δημοσιοποίησε στοιχεία για την επιδρομή και καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα της Συρίας, το 2007. Η επιλογή να δημοσιοποιηθούν τώρα τα στοιχεία δεν είναι φυσικά τυχαία αλλά αποτελεί ανοικτή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη.

Μερικές εβδομάδες πριν το Ισραήλ εκτέλεσε επιδρομές στην Συρία κατά «ιρανικών» στόχων. Μάλιστα κατά τις επιχειρήσεις αυτές έχασε και ένα μαχητικό F-16, ενώ ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκαν και μαχητικά stealth F-35I Adir.

Το Ιράν προσπαθεί, μέσω της συμμαχίας του με τη λιβανική Χεζμπολάχ και την εμπλοκή στην Συρία να «περικυκλώσει» το Ισραήλ, κάτι που η Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται να ανεχθεί.

Το πρόβλημα για το Ισραήλ έναντι του Ιράν είναι η ρωσική παρουσία στην Συρία. Ο συριακός εναέριος χώρος είναι απαγορευμένος για τα συμβατικά, τουλάχιστον ισραηλινά μαχητικά. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «αναγνωριστικές» πτήσεις ισραηλινών F-35 πάνω από το Ιράν, χωρίς να εντοπιστούν από κανέναν. Ωστόσο διαθέσιμα F-35 δεν είναι αρκετά και σε περίπτωση πλήγματος υποχρεωτικά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και συμβατικά μαχητικά.

  • Από πού θα μπορούσαν αυτά να προσεγγίσουν το Ιράν; Μήπως από την Σαουδική Αραβία; Είναι πλέον μια σοβαρή πιθανότητα, όπως όλα δείχνουν.

Υπάρχει βέβαια το ρωσικό, αλλά και το τουρκικό ερωτηματικό. Όσον αφορά την Τουρκία μάλλον δεν θα κινηθεί. Στόχος της Άγκυρας είναι να εκκαθαρίσει τα σύνορά της από τους Κούρδους. Μάλλον η αντίδρασή της σε τυχόν ισραηλινό ή κοινό σαουδαραβικό πλήγμα κατά της Τεχεράνης θα περιοριστεί σε θερμή ρητορική, ή έστω σε άσκηση πίεσης μέσω Χαμάς.

  • Το ζήτημα της Ρωσίας είναι σαφώς πιο περίπλοκο. Ωστόσο η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση να αντιδράσει σε αιφνιδιαστικό πλήγμα, σε πρώτη φάση. Θα μπορεί όμως να αντιδράσει εκ των υστέρων πιέζοντας σε Συρία και Λίβανο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο όμως υπάρχει κίνδυνος γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή με ισραηλινή και αμερικανική μάλλον δράση στην Συρία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: