Η Θεσσαλική γη “αγκάλιασε”τον “αετό των αιθέρων” σμηναγό Μπαλταδώρο (video)




Στην αγαπημένη του πατρίδα το Μορφοβούνι Καρδίτσας αναπαύεται από σήμερα ο αδικοχαμένος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, που έχασε τη ζωή του, την ώρα του καθήκοντος, προστατεύοντας το Αιγαίο. Η θεσσαλική γη “αγκάλιασε” τον αετό της πολεμικής αεροπορίας που έφυγε τόσο άδικα.

Πλήθος κόσμου, συγγενείς και συνάδελφοι αποχαιρέτισαν τον ηρωικό σμηναγό που κηδεύτηκε με τιμές ήρωα. Το φέρετρο , σκεπασμένο με την γαλανόλευκη, μετέφεραν στους ώμους συνάδελφοι πιλότοι, ενώ άγημα της αεροπορίας απέδιδε τιμές. Την ώρα της ταφής ο νεκρός τιμήθηκε με τρείς πυροβολισμούς, ενώ όλος ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο, έψαλλε τον Εθνικό ύμνο.

Ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα μόλις το φέρετρο βγήκε από την Εκκλησία της Παναγίας ενω η μπάντα παιάνιζε εμβατήρια.

Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον αναπληρωτή Υπουργό Φώτη Κουβέλη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Βασίλης Κικίλιας καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Τραγική φιγούρα η σύζυγος του Σμηναγού που λιποθύμισε πριν απο την κηδεία και τα δύο ανήλικα παιδιά του.

“Τεράστιο το κενό που αφήνει”

Τον επικήδειο με μεγάλη συγκίνηση στα λόγια του, εκφώνησε ο Σμηναγός (Ι) και συμμαθητής του Σπύρος Καρέλης, ο οποίος έκανε λόγο για έναν θαυμάσιο άνθρωπο και συμμαθητή, τονίζοντας πως η άπονη μοίρα δεν τον άφησε να ολοκληρώσει το θαυμαστό έργο του. Το κενό της απουσίας σου, κατέληξε, είναι τεράστιο,

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας κ. Φώτης Κουβέλης, ανέφερε, πως έφυγε από τη ζωή ένας άξιος αγωνιστής, άνθρωπος του υψηλού καθήκοντος, γενναίος”, για να προσθέσει:

“Τύχαινε να τον ξέρω από μικρό παιδί στο σπίτι των γονιών του. Τον συνάντησα πριν 20 μέρες, όταν του έσφιξα το χέρι και του είπα είσαι γενναίος, κατά την επίσκεψή μου στη Σκύρο. Σήμερα τον αποχαιρετώ. Και τον αποχαιρετώ έχοντας κατά νου ότι είναι βέβαιη η συμμετοχή του στο πάνθεον των ηρώων της χώρας”.

Από την εκκλησία η πομπή κατευθύνθηκε στο κοιμητήριο του χωριού στην τελευταία κατοικία για τον ηρωικό σμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας

Η σορός του πιλότου, όπως αναφέρει, μεταφέρθηκε με C-130 στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγα μάχης στη Λάρισα και στη συνεχεία έφθασε με πομπή στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του Μορφοβουνίου., όπου αρχικά τέθηκε σε λαικό προσκύνημα

Οι έρευνες

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη διακρίβωση των αιτίων της συντριβής του MIRAGE-2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του ηρωικού σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό του αεροσκάφους και κατ’ επέκταση του καταγραφέα πτήσης που υπάρχει σε αυτό και στα στοιχεία πτήσης του δευτέρου Mirage καθώς το βίντεο από την κάμερά του ίσως ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας.

Έμπειροι αξιωματικοί εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της απώλειας χωρικού προσανατολισμού, γνωστής και ως παραίσθησης που ο πιλότος χάνει τα όρια και δεν έχει αντίληψη, μπερδεύει το γαλάζιο του ουρανού με αυτό της θάλασσας.

Ρόλο το δυστύχημα μπορει να έπαιξαν και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Η χαμηλά νέφωση και η περιορισμένη ορατότητα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: