Η Κύπρος πάντως έδωσε τα χρήματα: Που πήγε η κυπριακή βοήθεια για την σεισμόπληκτη Κω;




Γράφει η Σάντυ Λαδικού

Αμέσως μετά τον σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 στην Κω, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε δημοσίως εκφράσει την συμπαράσταση με κάθε τρόπο του κυπριακού λαού προς την Κω.

Λίγες ημέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος ανακοίνωνε αποκλειστικά στο Ράδιο Πρώτο 91.5 την οικονομική βοήθεια της Κύπρου προς το νησί μας.

Μάλιστα όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρέσβης, η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί χωρίς φασαρία και φανφάρες να ανακοινώσει την βοήθεια προς την Κω και για αυτό το λόγο επέλεξε να ενημερώσει περίπου 2 εβδομάδες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Θυμίζουμε ότι στις 7 Αυγούστου 2017 το γραφείο τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχε δημοσιεύσει την αλληλογραφία συμπαράστασης μεταξύ του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κενεβέζο και του κ. Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου με τίτλο :

«Πρόθυμη η Κύπρος να συμβάλει στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών, που προκλήθηκαν στο νησί της Κω από τον πρόσφατο σεισμό».

Η επιστολή του κ. Πρέσβη είχε αποσταλεί στις 26 Ιουλίου 2017 και η ευχαριστήρια απαντητική επιστολή του κ. Περιφερειάρχη φέρει ημερομηνία 31 Ιουλίου 2017.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς ποια εξέλιξη υπάρχει γύρω από το θέμα της οικονομικής βοήθειας της Κύπρου προς την Κω. Όπως προκύπτει από ερευνα της εφημερίδας μας και σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε επίσημη πηγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, η Κύπρος τήρησε τα όσα υποσχέθηκε.

Εδώ και αρκετούς μήνες σύμφωνα με τις απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, δόθηκαν 200.000 ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κω για αποκατάσταση των ζημιών μέσω της Περιφέρειας. Μάλιστα όπως μας μετέφερε ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, τα χρήματα εγκρίθηκαν και δόθηκαν στην Περιφέρεια όπως μας είπε, πριν τις εκλογές στην Κύπρο, καθώς ήταν επιθυμία του ίδιου του Προέδρου της Κύπρου κ. Αναστασιάδη να διασφαλιστεί η οικονομική βοήθεια προς το νησί μας.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας Αριθμός 4557 Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, ενώ η απόφαση πάρθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 όπως γράφει και η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Κύπρου. Στην σελίδα 422 αριθμό 1145 δημοσιεύεται η σχετική απόφαση για την Κω.

Πιο συγκεκριμένα: «Αριθμός 1145 «Κατά χάριν» οικονομική βοήθεια προς το Δήμο της Κω.
Αρ. Απόφασης 83.307 της 13.9.2017
(Αρ. Πρότασης 1330/2017).

Το Συμβούλιο, για τους λόγους που αναφέρονται στην Πρόταση, αποφάσισε:
(α) Να εγκρίνει «κατά χάριν» οικονομική βοήθεια προς το Δήμο της Κω, ύψους €200.000, για αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το μεγάλο σεισμό στις 21.7.2017.
β) Να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών όπως εξεύρει και διαθέσει τις απαραίτητες για τον πιο πάνω σκοπό πιστώσεις.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου έχει δημοσιευτεί και απόσπασμα από τα πρακτικά της Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου Ημερομηνίας 13/9/2017 όπου αναφέρει την κατά χάριν» οικονομική βοήθεια προς το Δήμο της Κω, ύψους €200.000, για αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το μεγάλο σεισμό στις 21.7.2017. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι αναζητήσαμε στο ελληνικό διαύγεια κάποια σχετική απόφαση αποδοχής των χρημάτων είτε από την περιφέρεια είτε από τον δήμο , αλλά δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα.

Μετά από την εύρεση των σχετικών αποφάσεων με αφορμή τα όσα μας είχε μεταφέρει ο εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ελλάδα, επικοινωνήσαμε με τα γραφεία τύπου τόσο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και του Δήμου Κω στις 29 Μαρτίου 2018. Από τον Δήμο Κω μας απάντησαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για την οικονομική βοήθεια της Κύπρου , δεν γνωρίζουν τίποτα επί του θέματος και δεν έχουν καμία πληροφορία ούτε εάν δόθηκαν χρήματα, το ύψους του ποσού ούτε τον σκοπό.

Από το γραφείο τύπου της περιφέρειας δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση αν και η ερώτηση υποβλήθηκε γραπτώς 29 Μαρτίου 2018. Μάλιστα στείλαμε γραπτώς ερώτημα και στο γραφείο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο μας απάντησε στις 29 Μαρτίου 2018 και μας παρέπεμψε στην πρεσβεία της Κύπρου καθώς «αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα, εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών. Ως εκ τούτου, θα ήταν πολύ πιο κατάλληλο να απευθυνθείτε απ’ ευθείας στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα», κάτι το οποίο κάναμε εξαρχής και ήταν η αφορμή του σημερινού μας ρεπορτάζ.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς ποια η τύχη των χρημάτων καθώς όπως όλα δείχνουν έχουν εγκριθεί το 2017 και σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε ο ανώτατος εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην χώρα μας δόθηκαν προ μηνών μέσω της περιφέρειας. Αναμένουμε απάντηση για το εάν έχει γίνει η σχετική αποδοχή των χρημάτων και για πού διατέθηκαν.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: