Οι ΗΠΑ πίσω από τον Ιμάμη Γκιουλέν και το πραξικόπημα, λέει η εφημερίδα του Ερντογάν




Τη δική του απάντηση στους Αμερικανούς δίνει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκιας, Ταγίπ Ερντογάν μέσω της απόλυτα ελεγχόμενης από τον ίδιο εφημερίδας, Yeni Safak.

Η τουρκική εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα αναφέρεται στις δηλώσεις της εκπροσώπου του State Department, Χέδερ Νάουερτ, σχετικά με τις αμερικανικές ανησυχίες γύρω από το αδιάβλητο των επερχόμενων τουρκικών εκλογών και κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ για ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 16 Ιουλίου 2016.

«Οι ΗΠΑ θα ανησυχήσουν κι άλλο», είναι ο τίτλος της πρώτης σελίδας, ενώ στο κύριο άρθρο ισχυρίζεται πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) η οποία -κατά τον Ερντογάν- έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Η εφημερίδα σημειώνει πως ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, άφησε να περάσουν 21 ημέρες προτού τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την παραμονή του στην Προεδρία και την αποτυχία του πραξικοπήματος.

Στους Αμερικανούς που βοήθησαν τους πραξικοπηματίες η Yeni Safak συμπεριλαμβάνει και τον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείσαι στις τουρκικές φυλακές, παρά τις αμερικανικές πιέσεις για αποφυλάκισή του.

Στο ίδιο κείμενο οι Τούρκοι δημοσιογράφοι δικαιολογώντας τον τίτλο που επέλεξαν απαριθμούν μια προς μια τις κινήσεις της Τουρκίας που θορύβησαν τις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών οι «καρατομήσεις» στο στράτευμα μετά το πραξικόπημα, αλλά και οι επιχειρήσεις στην Αφρίν.

Μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις δηλώσεις του στρατηγού Γιόζεφ Βότελ για την αδυναμία χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ αλλά και του Πολ Φανκ που δήλωσε ότι η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» δημιουργεί πρόβλημα στη μάχη κατά του ISIS καθώς αποσπά δυνάμεις των Κούρδων.

Η τουρκική εφημερίδα απαριθμεί σειρά συναντήσεων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία κατονομάζει ένα προς ένα, με «τρομοκράτες» εννοώντας εκπροσώπους των Κούρδων.

Πηγή: Yeni Safak

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: