Στη φυλακή δύο άνθρωποι του Ερντογάν: Οι “γκρίζοι λύκοι” στο δικαστήριο της Ουάσιγκτον




Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Οπαδοί των «Γκρίζων Λύκων», κάνοντας μάλιστα και το σήμα της ακροδεξιάς τουρκικής οργάνωσης, επευφήμησαν έξω από το δικαστήριο της Ουάσιγκτον τους δύο φανατικούς οπαδούς του Ταγίπ Ερντογάν, που είχαν ξυλοκοπήσει Αμερικανούς κουρδικής και αρμενικής καταγωγής πολίτες, οι οποίοι διαδήλωναν έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία, εναντίον του προέδρου της Τουρκίας.

Η παρουσία των οπαδών των «Γκρίζων Λύκων» προκάλεσε ανησυχία, καθώς και στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι ο Ερντογάν είχε στείλει στην Ευρώπη και την Αμερική μέλη των μυστικών υπηρεσιών και οπαδούς του για να παρακολουθούν (και όχι μόνο) αντιπάλους του Τούρκου ηγέτη, που ο ίδιος χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Τουρκοαμερικανοί, που αντιπαλεύονται τον Ερντογάν, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, εκφράζουν φόβους για το «μακρύ χέρι» του προέδρου της Τουρκίας, που φαίνεται ότι φτάνει πολύ μακριά. Και οι απαγωγές στο Κόσοβο δεν είναι τα μοναδικά παραδείγματα.

Χθες, το δικαστήριο της Ουάσιγκτον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους τους δύο τουρκικής καταγωγής Αμερικανούς πολίτες, που είχαν πρωτοστατήσει τα επεισόδια και τα οποία αποδοκιμάστηκαν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόκειται για τον Eyup Yildirim και τον Sinan Narin.

Οι δύο καταδικασθέντες, με τη βοήθεια των μπράβων του Ερντογάν, κτύπησαν διαδηλωτές και σκόρπισαν το φόβο στην αμερικανική πρωτεύουσα. Από τα βίντεο και τις φωτογραφίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι την εντολή για να κτυπηθούν οι διαδηλωτές έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν. Αμέσως μετά οι αστυνομικοί του Ερντογάν, με απίστευτη λύσσα, κτύπησαν αλύπητα τους διαμαρτυρόμενους.

Οι δύο άνθρωποι του προέδρου της Τουρκίας, είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο, αφού παραδόθηκαν οι ίδιοι στις αρχές. Οι δικηγόροι τους πέτυχαν να τιμωρηθούν μόνο με ένα χρόνο φυλάκιση, επειδή διαπραγματεύθηκαν με τις αρχές, να παραδεχθούν ενοχή και να αποσυρθεί η κατηγορία για διάπραξη «εγκλήματος μίσους».

Σημειώνουμε ότι προκλήθηκε σάλος όταν οι αμερικανικές αρχές φρόντισαν να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον των μπράβων του Ερντογάν. Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα έωλες δικαιολογίες, ότι δηλαδή δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν τα πρόσωπα, ενώ στα βίντεο και στις φωτογραφίες φαίνονται ξεκάθαρα.

Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, ως δια μαγείας, πριν από τη συνάντηση του αντιπροέδρου Μαικ Πένς τον περασμένο χρόνο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και φέτος πριν από την συνάντηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον με τον Ερντογάν.

Οι κουρδικής και αρμενικής καταγωγής Αμερικανοί πολίτες, αναμένεται να υποβάλουν σύντομα και αγωγή εναντίον του τουρκικού κράτους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: