Η Ευρώπη μπλοκάρει τις ορέξεις του Ερντογάν για σουλτανικές εμφανίσεις: Έξαλλος ο Τσελίκ

File Photo: Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν (Α), ο Ταγίπ Ερντογάν (Κ), και η Καγκελάριος Άγγελα Μερκελ, στις Βρυξέλλες. EPA, ARMANDO BABANI
Η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες όπου ζει μεγάλος αριθμός Τούρκων ομογενών απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις που σίγουρα θα σχεδίαζε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Τον «χορό» άρχισε η Αυστρία με τον Καγκελάριο της και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς να δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν θα επιτραπεί καμία τέτοιου είδους συγκέντρωση.

“Εάν η Τουρκία σχεδιάζει και αυτή τη φορά πάλι τέτοιες εμφανίσεις στην Αυστρία, τότε μπορώ μόνον να αναφέρω με σαφήνεια ότι αυτές οι εμφανίσεις είναι ανεπιθύμητες και δεν θα τις επιτρέψουμε”, ξεκαθάρισε ο Αυστριακός Καγκελάριος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Αυστρίας.

Στον ίδιο δρόμο κινείται και η Ολλανδία, ενώ η Γερμανία διά του υπουργείου Εξωτερικών γνωστοποίησε στην Τουρκία πως για να γίνουν συγκεντρώσεις στο έδαφός της θα πρέπει να έχει υπάρξει σχετικό αίτημα τρεις μήνες νωρίτερα, πράγμα που πρακτικά αποκλείει κάθε σκέψη του Ερντογάν για συγκεντρώσεις ομογενών.

Το μπλόκο πάντως των Ευρωπαίων στις ορέξεις του σουλτάνου για μεγαλειώδης συγκεντρώσεις Τούρκων ομογενών σε ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν εξοργίσει τους υπουργούς και προφανώς και τον ίδιο.

Ο πρώτος που αντέδρασε είναι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος με σειρά αναρτήσεών του στο Twitter έκανε «μαθήματα δημοκρατίας» στους ηγέτες της Ολλανδίας και της Αυστρίας, λέγοντας πως με αυτές τους τις αποφάσεις ενισχύουν τα ρατσιστικά κινήματα και απομακρύνονται από τις θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας και της ΕΕ.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal