Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το θέμα του αναμενόμενου διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό από τον ΓΓ του ΟΗΕ και τα διαμειφθέντα στην οικία Σπέχαρ όπου φιλοξενήθηκε το δείπνο των δυο ηγετών, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, οι εξελίξεις στο θέμα του Συνεργατισμού, η σημερινή σύνοδος της Ιεράς Συνόδου και η απεργία των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ποδόσφαιρο: 15 βόμβες σε 10 χρόνια χωρίς καμία σύλληψη!» πως νυχτοβάτες ανατίναξαν αυτή τη φορά το σπίτι του πρώην διαιτητή και νυν παρατηρητή διαιτησίας Κώστα Καπιτανή. Αλλού αναφέρει πως ξεκλείδωσε η πόρτα των διαπραγματεύσεων αλλά δεν άνοιξε ακόμα. Ακόμη γράφει για νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά που τρεις νεαροί Έλληνες ανέβασαν ελληνικές σημαίες σε διάφορες βραχονησίδες.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Βγαίνουν μαχαίρια στην Ιερά Σύνοδο» γράφει πως συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος για να επανεξετάσει το θέμα του ιερέα Σάββα Στυλιανού από τους εργάτες σε συνάρτηση με την τραγική ιστορία της ‘Ελενας Φραντζή. Επίσης αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε βοήθεια από την Πρωθυπουργό της Βρετανίας για να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία. Ακόμη γράφει πως τα Ηνωμένα Έθνη ξεκαθάρισαν πως ο όποιος προσωπικός απεσταλμένος για το Κυπριακό θα είναι προσωρινός και δεν θα είναι πανάκεια.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Διερευνητική αποστολή» γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα περιμένει ενημέρωση από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ πριν αποφασίσει να στείλει τη Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο. Αλλού γράφει πως καθαίρεση ιερέων εξετάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος και πως αναμένεται κατάθεση προτάσεων από μητροπολίτες Πάφου και Ταμασού. Επίσης αναφέρει πως η Ελληνική θεωρείται ο επικρατέστερος αγοραστής μέχρι τώρα για το Συνεργατισμό.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Όλα αλλάζουν και η κατοχή μένει» γράφει πως ενημέρωση από την κ. Σπέχαρ αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ για το δείπνο των ηγετών τη Δευτέρα για να αποφασίσει κατά πόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για διορισμό ειδικού απεσταλμένου στο Κυπριακό. Αλλού γράφει πως το δικαίωμα στην απεργία επιχείρησε να εμποδίσει το Υπουργείο Παιδείας και πως εκπαιδευτικοί του ΚΙΕ δέχθηκαν τηλεφωνήματα και απειλήθηκαν. Επίσης αναφέρει πως οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν της ζημιές σε ό,τι αφορά τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η ΕΕ εκδίδει αυστηρή προειδοποίηση για την Τουρκία» πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρότρυνε την Τουρκία να δεσμευτεί σαφώς για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική διευθέτηση διαφορών. Επίσης γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντησή του με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας πολύ χρήσιμη. Ακόμη αναφέρει πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βαρίδι για τη Λευκωσία η μαύρη λίστα ολιγαρχών» πως οι κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ κατά Ρώσων επιχειρηματιών και ολιγαρχών παρουσιάζουν και κυπριακό ενδιαφέρον. Αλλού γράφει για «ψυχροπολεμικές» πιέσεις στο ρούβλι. Επίσης αναφέρει πως ανάπτυξη 4,2% βλέπει το ΔΝΤ για την Κύπρο το 2018 και 2019.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
18/04/2018 08:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: