Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Μεγάλης Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη στήριξη του Συνεργατισμού με 2,5 δις ευρώ και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για το εργοστάσιο πυρηνικών στο `Ακκουγιου, η δραματική κατάσταση με τη μείωση των αποθεμάτων νερού, η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση με τα emails της Ελένης Λοϊζίδου, η τοποθέτηση του ΠΙΣ για τις απολαβές των γιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, η σύνοδος Ιεράς Συνόδου που θα εξετάσει και το θέμα του ιερέα που καταδικάστηκε στην υπόθεση της Έλενας Φραντζή και η σύσκεψη στο Προεδρικό για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Φιλί ζωής €2,5 δις», και αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θωρακίζει και εξασφαλίζει τη σταθερότητα του Συνεργατισμού και έτσι κατοχυρώνονται πλήρως οι καταθέσεις και δεν δικαιολογούνται πανικός και εκροές. Αλλού γράφει ότι κτυπούν τα πρώτα καμπανάκια για το νερό καθώς μειώνονται δραματικά τα αποθέματα με μεγαλύτερο πρόβλημα να παρουσιάζεται στο νερό ύδρευσης. Επίσης η «Α» αναφέρει πως Ερντογάν και Πούτιν έβαλαν τα θεμέλια του πυρηνικού σταθμού στο `Ακκουγιου.

«Θωρακίστηκε με 2,5 δις ο Συνεργατισμός» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης», που γράφει πως οι ψίθυροι και οι φήμες επέσπευσαν την κρατική παρέμβαση, και ότι διευρύνονται πλέον οι επενδυτικές προοπτικές για τη Συνεργατική Τράπεζα. Σε άλλο θέμα ο «Π» προβάλλει την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να μην διώξει οποιονδήποτε σε σχέση με το θέμα της δημοσίευσης των emails της Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου. Επίσης αναφορά γίνεται στην τοποθέτηση του ΠΙΣ για τις εξαθλιωτικές, όπως τις χαρακτηρίζει, απολαβές των ιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Κάτω από τον τίτλο «€2,5 δις. με τριπλό στόχο» «Ο Φιλελεύθερος» γράφει, στο κύριό του θέμα, ότι η Κυβέρνηση δανείστηκε με ομόλογα διαρκείας, αμέσως τα κατέθεσε στον Συνεργατισμό και καθησυχάζει για τις καταθέσεις. Αλλού αναφέρεται στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα. Επίσης ο «Φ» προβάλλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στις 19 Απριλίου από την Ιερά Σύνοδο για ιερείς, η μία εκ των οποίων αφορά τον ιερέα που καταδικάστηκε για παρενόχληση της Έλενας Φραντζή.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Τα χρέη στο κράτος, τα κέρδη τους τραπεζίτες» και αναφέρει πως εγείρεται θέμα αξιοπιστίας στη διαδικασία της πώλησης του Συνεργατισμού, λόγω των ενεργειών της Κυβέρνησης ,και ότι προδιαγράφεται κίνηση που οδηγεί σε καλό και κακό χαρτοφυλάκιο. Σε άλλο ρεπορτάζ η «Χ» αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει σήμερα το θέμα των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης. Αλλού γράφει πως ανησυχία εκφράζουν ΠΕΟ και Dev-is για το αδιέξοδο των συνομιλιών.

Με τίτλο «Παρέμβαση Κυβέρνησης για στήριξη του Συνεργατισμού» η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ γράφει στο κύριό της θέμα ότι με 2,5 δις η Κυβέρνηση στηρίζει την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και εξασφαλίζει τους καταθέτες. Αλλού αναφέρει πως τα ποσοστά παγίδευσης πουλιών μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2017, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση BirdLife Cyprus. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι εγείρονται ανησυχίες για την αύξηση της χρήσης υποκατάστατων ηρωίνης.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” γράφει στο κύριό της θέμα, με τίτλο “‘Ανοδος χρέους, μείωση κόκκινων δανείων”, ότι η Κυβέρνηση περιφρουρεί τον Συνεργατισμό και τους καταθέτες με κατάθεση 2,5 δις ευρώ και ότι από την απόφαση αυτή υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Αλλού αναφέρει ότι το EuroAsia Interoconnector θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση και θα διασυνδέσει την Κύπρο με την ΕΕ. Επίσης αναφορά γίνεται στις ψηλές τιμές των φθαρτών στην αγορά και στις αντιδράσεις των καταναλωτών.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία
04/04/2018 07:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: