Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Μεγάλης Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι δηλώσεις εκατέρωθεν ενόψει του δείπνου των ηγετών στις 16 Απριλίου, η κατάργηση προγράμματος για εξαρτημένους χρήστες, η στάση του ΠΙΣ σε έρευνα για το ΓεΣΥ και η οικονομία των κατεχομένων είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η ασφάλεια των μαθητών που διακινούνται με λεωφορεία, το δράμα των οροθετικών, η αγορά ακινήτων και οι αμοιβές στελεχών της ΚΤΚ.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κατεχόμενα: Οικονομία σαν της Υποσαχάριας Αφρικής» γράφει στο κύριο θέμα της ότι σε φόρουμ του Τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου επισημάνθηκε ότι η τ/κ οικονομία μοιάζει πιο πολύ με οικονομίες της Υποσαχάριας Αφρικής, χωρών της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ τροχοπέδη στην ανάπτυξη είναι ο συνεχής εναγκαλισμός με την Τουρκία. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα παραθέτει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είπε ότι δεν απαντά σε όσα εκστομεί ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Επίσης γράφει ότι τρεις στους δέκα αγοραστές ακινήτων είναι ξένοι.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Η θεραπεία τους έστειλε στον θάνατο» και γράφει ότι η αύξηση των χρηστών οπιοειδών που αποτείνονταν για θεραπεία με κύρια ουσία προβληματικής χρήσης την Oxycodone, αλλά και έντεκα νεκροί λόγω χρήσης του νόμιμου φαρμάκου Oxycontin σε τέσσερα χρόνια, οδήγησαν Υπουργείο Υγείας και Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων στην κατάργηση του εγκεκριμένου προγράμματος υποκατάστασης με Oxycontin. Η εφημερίδα έχει επίσης αφιέρωμα στον Γολγοθά των ατόμων με HIV. Επίσης γράφει για μπαράζ δηλώσεων ενόψει του δείπνου της 16 Απριλίου.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Τρικλοποδιά στην υγεία» και γράφει ότι σκληραίνει τη στάση του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος καλεί με επιστολή τους γιατρούς που είναι μέλη του να μη συμμετέχουν σε έρευνα που διενεργεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων και να ετοιμάσει την επικοινωνιακή του στρατηγική για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ιερέας που διατηρούσε σχέσεις με παντρεμένη γυναίκα ίσως γλυτώσει την καταδίκη από την Ιερά Σύνοδο, αν δεν επιμείνει ο Μητροπολίτης Πάφου. Ακόμη, γράφει ότι η ετήσια αμοιβή της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας ανέρχεται σε €152.000 το 2017, σε σχέση με €153.000 το 2016.

«Μονόλογοι εξ αποστάσεων πριν το δείπνο» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι μέχρι τις 16 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα, Αναστασιάδης και Ακιντζί στέλνουν εκατέρωθεν μηνύματα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δράση της ομάδας Ε/κ και Τ/κ γυναικών “Peace2Peace” υπέρ της επανένωσης. Ακόμη, γράφει ότι οι οργανωμένοι γονείς εκφράζουν με υπόμνημά τους στη Βουλή κραυγή αγωνίας για την ασφάλεια 2.500 μαθητών που διακινούνται με λεωφορεία.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία
02/04/2018 07:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: