Ρωσία και Ιράν “σπάνε” τη στρατηγική σχέση ΗΠΑ με την Τουρκία, σύμφωνα με Αμερικανό Στρατηγό




Ο Αμερικανός Στρατηγός, Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), ανέφερε ότι η Ρωσία και το Ιράν, προσπαθούν να υποσκάψουν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

“Η Ρωσία και το Ιράν, προσπαθούν και οι δυο να ενισχύσουν ένα κτηνώδες καθεστώς στη Συρία, να περιορίσουν τη στρατιωτική επιρροή των ΗΠΑ, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και να σπάσουν την μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας”, ανέφερε ο Στρατηγός στη γραπτή κατάθεση που προσκόμισε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο.

Ο Στρατηγός Βότελ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ανέφερε ότι η Ρωσία παίζει διπλό ρόλο, αυτόν του “εμπρηστή” και του “πυροσβέστη”, ενισχύοντας τις εντάσεις μεταξύ όλων των μερών στη Συρία, με το να υποστηρίζει τον Άσαντ, και να δημιουργώντας επιπλοκές στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, Ρεπουμπλικάνος Βουλευτής από τη Νότια Καρολίνα, ρώτησε το Στρατηγό, τι έχει γίνει για να επουλωθεί η στρατηγική σχέση με την Τουρκία, έναν χρήσιμο σύμμαχο, όπως την χαρακτήρισε, των ΗΠΑ, για περίπου έναν αιώνα και μέλος του ΝΑΤΟ, που “πολεμά δίπλα, δίπλα, με τους Αμερικανούς, για Ελευθερία”.

Ο Στρατηγός Βότελ, απάντησε ότι η Τουρκία είναι, “ζωτικής σημασίας”,  κατά τη διάρκεια όλης της εκστρατείας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα, έχει “σημαντικές ανησυχίες”, για την “τρομοκρατία του PKK”, που δημιούργησε κάποιες εντάσεις με εταίρους των ΗΠΑ στη Συρία.

Παρόλα αυτά ο Στρατηγός Βότελ, είπε στην επιτροπή ότι η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, είναι αποτέλεσμα της άποψης της Άγκυρας ότι το YPG, στη Συρία είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Σε κάθε περίπτωση τα λεγόμενα του Στρατηγού Βότελ, δείχνουν τη βαθιά σχέση που είχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, και την μεγάλη αξία που δίνει το Πεντάγωνο στη σχέση με την Τουρκία, αν και το τελευταίο δάστημα η Άγκυρα απομακρύνεται συστηματικά από την Ουάσογκτον.

Ρεπορτάζ: HellasJournal.com by Mignatiou.com
01/03/2018  
Washington, USA

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: