Ραντεβού με την Κυπριακή ΑΟΖ δίνει η ExxonMobile: Όλοι έτοιμοι για τη μεγάλη μέρα




Έτοιμες δηλώνουν οι Κυπριακές Αρχές και οι εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum για να ξεκινήσουν τις προγραμματισμένες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο γεωτεμάχιο Νο.10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Το ερευνητικό πλοίο Ocean Investigator που έχει ναυλωθεί για λογαριασμό της κοινοπραξίας αναμένετε να καταπλεύσει στον τελικό του προορισμό το βράδυ της Δευτέρας. Ένα δεύτερο πλοίο, το Med Surveyor, επίσης ναυλωμένο ερευνητικό από την κοινοπραξία θα συνδράμει στις έρευνες το Ocean Investigator.

Όλοι, ωστόσο, έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις πιθανολογούμενες αντιδράσεις της Τουρκίας. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το γεωτεμάχιο Νο. 10 δεν αποτελεί χώρο “αμφισβητούμενο” από την Τουρκία, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις προθέσεις της Τουρκίας και μέχρι που είναι διατεθειμένη να το τραβήξει.

Τόσο οι εταιρείες, όσο και οι Κυπριακές Αρχές, δηλώνουν πως αυτή τη φορά η εμπειρία με το γεωτεμάχιο Νο.3 δεν θα επαναληφθεί.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην κοινοπραξία στο γεωτεμάχιο Νο. 10 συμμετέχει εταιρεία του Κατάρ, χώρα με την οποία η Τουρκία διατηρεί προνομιακές σχέσεις. Θα θέσει η Τουρκία σε καθεστώς κρίσης τις σχέσεις της με το Κατάρ την ώρα μάλιστα που πλέον αντιμετωπίζεται εχθρικά από τη Σαουδική Αραβία, χώρα ανταγωνίστρια του Κατάρ;

Ένα δεύτερο στοιχείο αφορά την Αμερικανική εταιρεία. Στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί πιέσεις από την Τουρκία, τι θα πράξει η Ουάσιγκτον; Θα αντιδράσει δυναμικά με προβολή ισχύος ή θα βάλει και αυτόν τον παράγοντα στις διαπραγματεύσεις των διμερών Αμερικανο-Τουρκικών σχέσεων;

Η αλήθεια είναι ότι στην Κυπριακή ΑΟΖ και γύρω από αυτή, έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τις ισορροπίες που διαμορφώνονται για να καταλήξει σε συμπεράσματα περί των power blocks που θα παίξουν ρόλο την επόμενη δεκαετία στην περιοχή μας.

ΚΥΠΕ, Reuters, Hellasjournal.com by Mignatiou.com
12/03/2018
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: