Πολλές οι προκλήσεις για την Κύπρο σε όλους τους τομείς της ενέργειας, λέει ο Λακκοτρύπης




Η Κύπρος έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της, σε όλους τους τομείς της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, αναφέρει ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σε χαιρετισμό του σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, με θέμα “Ενεργειακή Ένωση: Τελευταίες Εξελίξεις”.

Η Ημερίδα οργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (OEB) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας, Αντώνης Ιωάννου, ο Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την πεποίθηση πως, παρά τις πολλές προκλήσεις που η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει, σε όλους τους τομείς της ενέργειας, “το νέο σύστημα διακυβέρνησης που έχει συσταθεί για την υλοποίηση του πλαισίου για την ενέργεια και το κλίμα, για το 2030, θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό μοντέλο στη χώρα μας, η οποία με τα δικά της πλέον αποθέματα φυσικού αερίου, θα έχει όλα τα εχέγγυα να μπορεί να βασίζεται στον ενεργειακό τομέα, για την οικονομική της ανάκαμψη και την ευημερία του τόπου”.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως, η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η θέσπιση και υλοποίηση εθνικών ενδεικτικών και υποχρεωτικών στόχων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έως το 2030, να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων, να διασφαλίσει τον τρόπο χρηματοδότησης τους, να ετοιμάσει το εθνικό σχέδιο δράσης και να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημειώνει ακόμη πως, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Υπουργείο του, ως αρμόδια αρχή για την εναρμόνιση και συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες στον τομέα της ενέργειας, προωθεί διάφορα σχέδια δράσης και πολιτικές για επίτευξη του εθνικού στόχου για 13% χρήση ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, μέχρι το 2020 και την επίτευξη του ενδεικτικού στόχου στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας για πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας, μέχρι 2,2 εκατ. Τόνους, ισοδύναμου πετρελαίου, το 2020.

Ειδικότερα, για τον τομέα των ΑΠΕ υπέδειξε πως, οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15 δις ευρώ, μέχρι το 2030, ενώ στον τομέα του ηλεκτρισμού, το Υπουργείο, σε συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), προωθούν τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που στοχεύουν στη μείωση των τιμών ηλεκτρισμού στους τελικούς καταναλωτές, μέσω του ανταγωνισμού αλλά και της μετεξέλιξης του ενεργειακού μας μείγματος.

“Μεσοπρόθεσμα, έχουμε θέσει ως στόχο μας τη σταδιακή μετεξέλιξη του συστήματος ηλεκτρισμού της Κύπρου, από συγκεντρωτικό σε αποκεντρωμένο και ευέλικτο, όπου κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παράγει ενέργεια για να καλύπτει τις δικές του ανάγκες αλλά και να συναλλάσσεται το περίσσευμα της σε όλα τα στάδια της αγοράς ηλεκτρισμού”, συμπληρώνει.

Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι, οι εθνικοί στόχοι και υποχρεώσεις μέχρι το 2020, φαίνεται να είναι εφικτοί και προς αυτό, “δρομολογούνται προγράμματα στήριξης, εντός του 2018, για προώθηση επενδύσεων σε μεμονωμένα μέτρα ενεργειακής απόδοσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις αλλά και σχέδια στήριξης για προώθηση συνολικών ενεργειακών αναβαθμίσεων στα κτίρια”.

Πέραν τούτου, συνεχίζει, προωθούνται νέες πολιτικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, μέτρα για αύξηση της πληροφόρησης των καταναλωτών και μέτρα για περαιτέρω εμπλοκή του χρηματοπιστωτικού τομέα και των διανομέων ενέργειας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ.Λακκοτρύπη για να επιτευχθούν οι στόχοι από τη νέα δέσμη μέτρων “Καθαρή Ενέργεια για όλους”, θα απαιτηθεί η υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 850 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης
Κύπρος-ΛΕΜΕΣΟΣ
23/03/2018 15:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: