Περιοδεία ενημέρωσης για το Brexit σε όλη τη Βρετανία από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι




Ένας χρόνος απομένει πλέον μέχρι την ημέρα του Brexit στις 29 Μαρτίου 2019, καθώς παράλληλα σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου υπό το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα πραγματοποιήσει σήμερα περιοδεία στη χώρα. «Σήμερα, ένα χρόνο μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την ΕΕ και να αρχίσει να χαρτογραφεί μία νέα πορεία στον κόσμο, επισκέπτομαι και τα τέσσερα έθνη της ένωσης για να ακούσω από τον κόσμο σε όλη τη χώρα τι σημαίνει για αυτούς το Brexit», λέει η Μέι.

Πρόσθεσε ότι είναι «αποφασισμένη καθώς φεύγουμε από την ΕΕ και στα χρόνια που έρχονται να ενισχύσουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν, επειδή η δική μας είναι πιο επιτυχημένη ένωση στον κόσμο».

Η περιοδεία της Τερέζα Μέι θα ξεκινήσει από ένα εργοστάσιο στο Άιρσιρ της Σκωτίας, θα συνεχιστεί σε κέντρο για οικογένειες στο Νιουκάσλ, με συναντήσεις της με αγρότες στη Βόρεια Ιρλανδία και επιχειρηματίες στην Ουαλία, και στο τέλος με πολίτες της ΕΕ στο Λονδίνο.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της διαδικασίας του Brexit η πρόοδος που έχει σημειωθεί κρίνεται μέτρια. Λονδίνο και Βρυξέλλες μόλις πρόσφατα συμφώνησαν επί του νομικού κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης, η οποία καλύπτει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας και αντιστρόφως, τον οικονομικό διακανονισμό του «διαζυγίου» και θεωρητικά το μέλλον των συνόρων στην Ιρλανδία. Για το τελευταίο, ωστόσο, η ΕΕ περιμένει απτές προτάσεις από τη Βρετανία για το πώς θα αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα του παρελθόντος μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Συμφωνία επιτεύχθηκε και επί των όρων της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών έως το τέλος του 2020, με την κ. Μέι να αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Brexit που την κατηγορούν για υπερβολικές υπαναχωρήσεις.

Πλέον Βρετανία και ΕΕ καλούνται να τα βρουν επί των όρων της μελλοντικής τους εμπορικής σχέσης, με σημαντικές αποκλίσεις να χαρακτηρίζουν τις αρχικές διαπραγματευτικές τους θέσεις.

Στο εσωτερικό η Κυβέρνηση της κ. Μέι ακόμα δεν έχει περάσει από το κοινοβούλιο κανένα από τα νομοσχέδια που απαιτούνται για τη μετατροπή του κοινοτικού δικαίου σε εθνικό, όπως προβλέπει η διαδικασία που έχει επιλεγεί.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση του Sky News δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει διαιρεμένο ως προς το Brexit σχεδόν δύο χρόνια μετά από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Το 46% απαντά ότι το Brexit είναι κακή επιλογή έναντι ποσοστού 44% που τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Η κ. Μέι θα απευθύνει κάλεσμα σε όλους να ενωθούν υπό το «λαμπρό μέλλον» της χώρας εκτός ΕΕ.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία-Λονδίνο
29/03/2018 10:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: