Χωρίς αλλαγή στο Σύνταγμα δεν υπάρχει λύση: Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα




Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διαπραγμάτευση στα Σκόπια κατά την παραμονή του κ. Κοτζιά εκεί, έγινε σε καλό κλίμα, αλλά όπως έγινε φανερό πως υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι μια συμφωνία.

Πηγές με καλή γνώση των συζητήσεων σημειώνουν πως παραμένει μεγάλο εμπόδιο το Σύνταγμα για το οποίο ελληνική πλευρά συνεχίζει να κρατά αποφασιστική στάση, καθώς διαμηνύει ότι χωρίς αναθεώρηση είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία.

Να σημειωθεί πως παραμένει ως πρόβλημα για τον κ. Ζάεφ η συνταγματική αναθεώρηση καθώς δεν είναι πρακτικά εύκολο να συγκεντρώσει τα 2/3 που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να ληφθεί υπ´ όψιν πως η αναθεώρηση δεν πρέπει να αφορά μόνο την ονομασία αλλά και διατάξεις του Συντάγματος που μπορεί να υπονοούν αλυτρωτισμό.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Τσίπρας χθες έστειλε σαφές μήνυμα στους γείτονες τονίζοντας: “Δεν είναι υπαρξιακό για μας. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς λύση”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: