Η Τουρκία θέλει να ελέγξει τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο Αναστασιάδης




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έντονη έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εγκρίθηκαν πρόσφατα, στην ομιλία του στο 9ο Mediterranean Oil and Gas Forum στη Λευκωσία.

“Για πρώτη φορά υπάρχει μια άνευ προηγουμένου έντονη καταδίκη της συνεχιζόμενης παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία φυσικά περιλαμβάνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου”, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Ένα άλλο στοιχείο, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι η ΕΕ θα επαγρυπνεί παρακολουθώντας την εφαρμογή ή όχι των συμπερασμάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στοχεύουν στην επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της χώρας να γίνει ένας αποκλειστικός κόμβος παροχής ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από ρωσικές πηγές είτε από την λεκάνη της Κασπίας ή ακόμη, όπως μπορεί κάποιος να συμπεράνει από τα πρόσφατα γεγονότα ανέφερε, να ελέγξει την παροχή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα, πολεμικά πλοία της Τουρκίας εμπόδισαν το πλοίο-γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, κατά παράβαση, όπως είπε ο Πρόεδρος, του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Ελπίζω ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει τελικά μια ρεαλιστική προσέγγιση αλλαγής τακτικής και συμπεριφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αρχές και αξίες, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος σε ό, τι έχει σημασία τόσο για την ΕΕ όσο και για όλους μας. Αυτό θα ωφελήσει όλους, συμπεριλαμβανομένης της εγγύτερης περιοχής μας », δήλωσε ο Αναστασιάδης.

Είπε επίσης ότι το πρόσχημα της Τουρκίας ότι ενεργεί για την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι εντελώς αβάσιμο, καθώς η Κυβέρνηση δήλωσε επανειλημμένα και δημοσίως ότι οι φυσικοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκύπριους.

Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε σύγκλιση στον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων για το θέμα της διερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, ότι οι αποφάσεις σχετικά με τις θαλάσσιες περιοχές θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο.

“Αυτή η σύγκλιση επιβεβαιώθηκε όντως στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από την τουρκική πλευρά”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι ο στόχος της Δημοκρατίας είναι να διερευνήσει και να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για όλους τους Κύπριους πολίτες.

Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έχει υποβάλει προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο το οποίο δημιουργεί ένα κρατικό ταμείο για τη διαχείριση οποιωνδήποτε μελλοντικών πόρων υδρογονανθράκων, προστατεύοντας τα συμφέροντα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών όλων των Κυπρίων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θέσει ως έναν από τους κύριους πολιτικούς στόχους της την προώθηση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες στον τομέα της ενέργειας.

“Έτσι, οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κύπρος ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, με χώρες όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Ελλάδα”, ανέφερε.

Όπως είπε, η πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου είναι απτή απόδειξη πως συνεργασίες μεταξύ των χωρών της περιοχής ήδη λαμβάνουν χώρα, και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος, θα συμμετέχει ενεργά στις μελλοντικές εξελίξεις.
Πρόσθεσε ότι αυτές οι εξελίξεις είναι επίσης σύμφωνες με την πρόσφατη στρατηγική της ΕΕ για την ενεργειακή ένωση.

“Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την ΕΕ στις προσπάθειες διαφοροποίησης της, με την Κύπρο, ως κράτος μέλος της ΕΕ, να έχει ένα σταθερό νομικό και πολιτικό περιβάλλον και να αποτελεί αξιόπιστο εταίρο τόσο για τις γειτονικές χώρες όσο και για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση της απαραίτητης ενεργειακής υποδομής για την άρση της απομόνωσης της Κύπρου και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω κοινών έργων.

Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία προωθεί τρία έργα που επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργα κοινού ενδιαφέροντος, λόγω των οφελών τους για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Τα έργα αυτά είναι το “CyprusGas2EU”, το “EastMed Pipeline” και το “EuroAsia Interconnector”.

“Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να ασκούμε τα δικαιώματα της Κύπρου ως ανεξάρτητου και πλήρους κράτους – μέλους της ΕΕ, προχωρώντας με το διερευνητικό μας πρόγραμμα όπως είχε προγραμματιστεί”, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος.

Τόνισε επίσης ότι οι ανακαλύψεις σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι πιθανές μελλοντικές ανακαλύψεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό σταθεροποίησης στην περιοχή.

«Το εννοούμε όταν λέμε ότι θέλουμε την Τουρκία ως σύμμαχο. Αλλά όχι ως κάποιον που δημιουργεί προβλήματα ή κάποιον που παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας “, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δήλωσε τέλος ότι η καλύτερη λύση για όλα αυτά είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά αυτό που χρειάζεται επίσης είναι πολιτικές που να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
27/03/2018 13:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: