Η νέα ομηρία ξύπνησε μνήμες από την επίθεση στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι το 2015




Η επίθεση έγινε στο εβραϊκό παντοπωλείο (kosher) στην περιοχή Porte de Vincennes του Παρισιού στις 9 Ιανουαρίου 2015, δύο ημέρες μετά την αιματηρή δολοφονική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo και ενώ η γαλλική και η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν είχαν συνέλθει από το φοβερό αυτό σοκ.

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο όπλο, ένα τυφέκιο και δύο πιστόλια Τοκάφερ μπήκε στο κατάστημα και επιτέθηκε στον κόσμο που βρισκόταν μέσα σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, ενώ κρατούσε τουλάχιστον άλλους 15 ομήρους. Δήλωσε πιστός του Ισλαμικού Κράτους και ζητούσε να μην πειράξει κανείς τους αδελφούς Κουαχί, που είχαν δολοφονήσει δημοσιογράφους και σκιτσογράφους του Charlie Hebdo δύο ημέρες νωρίτερα.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα ο Κουλιμπαλί είχε γνωρίσει τους Σαΐφ και Σερίφ Κουαχί στη φυλακή το 2015, ενώ μια ημέρα πριν την επίθεση στο κατάστημα είχε πυροβολήσει και σκοτώσει μια γυναίκα αστυνομικό στη Μοντρουζ.

Ο Κουλιμπαλί βιντεοσκόπησε για 7 λεπτά την επίθεσή του με μια κάμερα GoPro που είχε προσαρμόσει επάνω του και δημοσιοποίησε την εικόνα χρησιμοποιώντας υπολογιστή του καταστήματος. Στα πλάνα φαινόταν η εκτέλεση τριών ανθρώπων.

Ο δράστης είχε μιλήσει στο BFMTV και σημείωνε πως στόχευσε το εβραϊκό κατάστημα για να υπερασπιστεί τους μουσουλμάνους κυρίως τους Παλαιστίνιους. Ο ίδιος είπε πως η ενέργειά του ήταν εκδίκηση για όσα έκανε τότε η συριακή κυβέρνηση αλλά και για όσα έκανε η διεθνής συμμαχία στο Μάλι, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τελικά η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο κατάστημα και κατάφερε να σκοτώσει τον Κουλιμπαλί. Ένας από τους πελάτες του καταστήματος που κατάφερε και βγήκε από αυτό την τελευταία στιγμή είχε δηλώσει: «Ο κόσμος αγόραζε προϊόντα όταν ένας άνδρας μπήκε με ένα τυφέκιο και άρχισε να πυροβολεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρόλαβα και ξέφυγα. Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν για αρκετά δευτερόλεπτα».

Αξίζει να σημειωθεί πως δύο από τα θύματα του Κουλιμπαλί ο Γιοάν Κοέν, 22 ετών και ο Γιοάβ Χατάμπ, έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να τον ακινητοποιήσουν και να τον αφοπλίσουν.

Mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: