Η αβάσταχτη ελαφρότητα του συστήματος: Όλα πανε «πρίμα», ας …παίξουμε και με το Συνταγμα




Γράφει ο Γιώργος Πετράκης

Δυστυχώς σε μια ακόμη επίδειξη ανωριμότητας και συνεπώς επικινδυνότητας του πολιτικού μας συστήματος, την στιγμη που η χώρα καίγεται πραγματικά με την πορεία για έξοδο από το Μνημόνιο να είναι ολο και πιο εύθραυστη και τις απειλές κυρίως εκ Τουρκίας να κορυφώνονται, οι πολιτικοί  μας αποφάσισαν μετα την Νοβαρτις, το νόμο για τα ζώα συντροφιάς, το ΚΕΛΠΝΟ, να τσακωθούν και για την  αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με τρόπο εντυπωσιακό μάλιστα έρχονται ολοι οσοι εχουν εμπλακεί μεχρι στιγμής σε αυτή την συζήτηση να επιβεβαιώσουν, όπως εγινε πρόσφατα και στο θεμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ότι από την πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων προέχει μονο ο επικοινωνιακός θόρυβος και η παγίδευση του πολιτικού  αντιπάλου.

Στο Σκοπιανό η κυβέρνηση θεώρησε ότι θα εγκλωβίσει την Νέα Δημοκρατία και θα οδηγήσει στην διάσπαση της ειτε με τον Άδωνι, ειτε με τον δάκτυλο Μπαλτάκου και η Ν.Δ. από την πλευρά της νόμισε ότι θα …ρίξει την κυβενρηση με αφορμή το ονοματολογικό. Και το αποτέλεσμα είναι να οδηγούμαστε και παλι σε αδιέξοδο το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει ο Νίκος Κοτζιάς να το φορτώσει στην άλλη πλευρά.

Η κ. Φώφη Γεννηματά είναι προφανες ότι εχει υπαρξιακό πρόβλημα ως ηγέτης ενός χώρου ο οποίος δεν τόλμησε καν να εφαρμόσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να εκλέξει τους συνέδρους του Συνεδρίου του.

  • Η κ. Γεννηματά που αισθάνεται βαριά την ανάσα της Ν.Δ. εκ Δεξιών και του ΣΥΡΙΖΑ εξ Αριστερων και μπροστα της να εχει τον …βράχο που λέγεται Βενιζελος, ειχε κάθε λόγο να ξεφύγει από την δυσάρεστη συζήτηση περί σκανδάλων, περί χρεών των κομμάτων ,περί ευθύνης του Γεωργίου Παπανδρέου και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για την άνευ όρων παράδοση της χώρας στον φαύλο κύκλο των Μνημονίων.

Κι έτσι σκέφθηκαν την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ένα θεμα ιδιαίτερα δημοφιλές για το κοινό, που χωρις να εχει ιδέα για το τι ακριβως αναθεωρείται, γενικώς θεωρει ότι οτιδήποτε αλλάζει είναι …καλο.

Επιστράτευσε την προταση για συνταγματική αναθεώρηση για να βγει από το δικό της τρέχον αδιέξοδο και να πείσει ότι ανήκει στην «προοδευτική» πλευρά του ποταμιού…

Ο κ. Τσίπρας λογικό ηταν, στριμωγμένος και αυτός από τις δυσκολίες με την Τουρκία και τα Σκοπια, από το ολο και πιο βαρύ τίμημα των πολιτών για την έξοδο από τα Μνημόνια, που ακομη κι αν είναι καθαρή, θα είναι με δραματικές συνέπειες για τους πολίτες, και βλέπει τον συνεταιρισμό με τον Πάνο Καμμένο να τρίζει, ειχε πολλούς λόγους να προβεί σε μια κινηση, που θα θέτει νέες αναστολές και θα δημιουργεί «ενοχικά» στο πρωην ΠΑΣΟΚ να συνεργασθεί με την Ν.Δ. του Μητσοτάκη.

Κι έτσι ο κ. Τσίπρας έσπευσε να τραβήξει την κ. Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ στην δικη του πλευρά του ποταμιού. Ο πρωθυπουργός βλέπει όπως λεει συσχετισμούς στην Βουλή για προώθηση των προοδευτικών αλλαγών στο Συνταγμα, θέλοντας έτσι να μπει σφήνα μεταξυ της Φώφης, του Μητσοτάκη και φυσικά του Βαγγέλη Βενιζέλου.

  • Βλέπει προοδευτικές πλειοψηφίες στην Βουλή ο κ. Τσίπρας την στιγμη που συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο. Σαν να προτεινει ένα παράξενο κόλπο: να κυβερνά με τους ΑΝΕΛ, αλλα να ομιλεί περί  προοδευτικής πολιτικής με την στηριξη των ΚΙΝΑΛ και όσων άλλων προθύμων στην Βουλή…

Η κ. Γεννηματά δοκιμάσθηκε ηδη με τις πρώτες αψιμαχίες με τον κ. Βενιζέλο . Πηρε την πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συντάγματος χωρις όχι μονο να συμβουλευθεί αλλα χωρις καν να ενημερώσει τους …παραδοσιακούς συνταγματολόγους. Τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Λοβέρδο. Και τωρα την τηγανίζουν  αυτοί από την μια πλευρά και ο κ. Τσίπρας από την άλλη.

Η Ν.Δ. κάθεται απ’ εξω και περιμένει να βγάλουν άκρη μεταξυ τους ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΚΙΝΑΛ με την κ. Γεννηματά να διαρρέει ότι το προοδευτικό θα φανεί στην Βουλή. Και απορεί κανείς: αν ηθελε προοδευτική αναθεώρηση γιατι δεν έβαλε στην προταση της και τον διαχωρισμό Εκκλησίας -Κράτους; Και αφού το ξέχασε η κ. Γεννηματά, γιατι δεν της το θύμισε ο κ. Τσίπρας;

Πρέπει οι διατάξεις περί ευθύνης υπουργών να αλλάξουν, αλλα το πρόβλημα μας είναι ότι υπάρχουν αυστηρές διατάξεις για την  αναθεώρηση του Συντάγματος; Είναι προοδευτικό το να μπορει το Συνταγμα να αλλάζει κάθε τρεις και λιγο επειδή το αποφάσισε μια συγκυριακή  κοινοβουλευτική  πλειοψηφία;

  • Και τελικά ο κ. Βενιζελος που ευθύνεται για πολλα κακά του ισχύοντος συντάγματος , ειπε και κατι σωστο: Είναι δυνατόν  να αλλάξει το Συνταγμα σημερα που η πολιτική ζωή είναι εν βρασμώ και δεν μπορει να υπάρξει η στοιχειώδης συναίνεση; Με μια αναθεώρηση που απλώς θα αποτυπώσει αυτό το άρρωστο σκηνικό;

Τα προβλήματα του ισχύοντος Συντάγματος ολοι τα γνωρίζουμε. Όμως φαντάζομαι δεν  υπάρχει κανείς που να υποστηρίζει ότι φθάσαμε ως εδώ επειδή έφταιγε το Συνταγμα…

Σοβαρευτείτε λοιπόν. Ασχοληθείτε με την οικονομία, τον Ερντογαν, τις ουρές στο ΜΕΤΡΟ, τους ανέργους τους φτωχούς.

  • Και μετα αλλάζουμε και το Συνταγμα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: