Ενίσχυση της συνεργασίας τους συζήτησαν Χριστοδουλίδης και Επιτροπή Εξωτερικών




Την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας τους συζήτησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν.

Σε δηλώσεις του μετά από την συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «με απόλυτο σεβασμό στο σαφή διαχωρισμό υπάρχει επιθυμία και από πλευράς της Επιτροπής, αλλά και από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών για ακόμη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας».

«Υπάρχουν κοινές επιδιώξεις, κοινοί στόχοι και η συνεργασία μόνο θετικά μπορεί να επιφέρει», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «ενημέρωσα για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επισκέψεων μου από την Ιταλία όπου συναντήθηκα με τον ΓΓ (του ΟΗΕ) μέχρι και χθες στο Λίβανο και την Ιορδανία, όπως και τους σχεδιασμούς για τις επαφές και τις επισκέψεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα και σχετίζονται άμεσα, όπως αντιλαμβάνεστε, με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία και ανταλλάξαμε απόψεις».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει επιθυμία από δικής μου πλευράς να παρευρίσκομαι συχνά στην Επιτροπή όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο από μέρους των μελών της Επιτροπής για συζήτηση και θεμάτων που απασχολούν την ΕΕ γενικότερα και δεν περιορίζονται στα θέματα αποκλειστικού ενδιαφέροντος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι «η Επιτροπή είχε σήμερα την χαρά να έχει την πρώτη της συνάντηση, η οποία δεν ήταν απλά εθιμοτυπική, με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών στον οποίο ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του που αναλαμβάνει».

Πρόσθεσε ότι «μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε και να έχουμε την άποψη της κυβέρνησης αλλά να εκφράσουν και τα μέλη της Επιτροπής και τις δικές τους απόψεις πάνω σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, που καλύπτουν τόσο το Κυπριακό στην παρούσα φάση, αλλά και τις προοπτικές, ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ με τη Βρετανία για το Brexit, σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και όχι μόνο».

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα «υπήρξε μια σφαιρική συζήτηση η οποία κάλυψε τα πιο βασικά θέματα διεθνούς επικαιρότητας και όχι μόνο το Κυπριακό» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ήταν παραγωγική η συζήτηση».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε την εμβάθυνση των σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αρχής γενομένης από την καθιέρωση μιας συζήτησης πρώτα σε επίπεδο της Επιτροπής Εξωτερικών των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ σε ένα διάλογο με τα αρμόδια Υπουργεία του κράτους, της Κυβέρνησης, προτού η Κυβέρνηση δεσμευθεί και πάρει τελική θέση γι αυτά τα θέματα».

Παρότι η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ελευθερία να τοποθετηθεί δεδομένου ότι έχουμε Προεδρικό σύστημα και όχι κοινοβουλευτική δημοκρατία, καλό θα ήταν, πρόσθεσε, «και πιο παραγωγικό προτού τοποθετηθεί και δεσμεύσει την Κύπρο να έχει και την άποψη του Κοινοβουλίου και νομίζω συμφωνήσαμε σ’ αυτό το ζήτημα».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ακόμη ότι «συμφωνήσαμε να υπάρξει πιο στενή συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών και της Βουλής, έτσι ώστε να διευκολύνονται και οι Βουλευτές στις διάφορες αποστολές τους είτε σε ευρωπαϊκούς ή άλλους διεθνείς οργανισμούς αλλά και στις διμερείς μας επαφές με τα κοινοβούλια άλλων χωρών να γνωρίζουμε τις θέσεις της Κυβέρνησης, να γνωρίζουμε την επίσημη επιχειρηματολογία, ώστε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων έναντι τρίτων χωρών».

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
29/03/2018 15:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: