Διαδήλωση υπέρ της ένωσης με τη Ρουμανία, στη Μολδαβία, με τη συμμετοχή Μπασέσκου

The former President of Romania Traian Basescu participates at a rally to mark the 100th anniversary of the unification of Moldova with Romania, in the Great National Assembly Square in Chisinau, Moldova, 25 March 2018. The National Council of the Republic of Moldova declared the country’s independence on 02 December 1917. The Unification with Romania happened on 27 March 1918. EPA.DUMITRU DORU
“Καλούμε τους βουλευτές των κοινοβουλίων της Μολδαβίας και της Ρουμανίας να ψηφίσουν στο εγγύς μέλλον την ένωση” είπε από τη μεγάλη διαδήλωση που διοργανώθηκε για την ένωση των δύο χωρών και στην οποία συμμετείχε, ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου.

Η ένωση της Ρουμανίας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μικρή γειτονική χώρα στα βορειοανατολικά της μοιάζει απίθανη, όμως το ζήτημα αυτό υπογραμμίζει το βαθύ χάσμα στη Μολδαβία μεταξύ των φιλοδυτικών και των φιλορωσικών πολιτικών κομμάτων ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Η σημερινή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, με αίτημα την ένωση των δύο χωρών και ήταν προγραμματισμένη να συμπέσει με την 100ή επέτειο από την ένωση της περιοχής με το Βασίλειο της Ρουμανίας, χωρίς καμία επίσημη αντίδραση από την πλευρά του Βουκουρεστίου. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 21 πρόσωπα που ήθελαν να διαταράξουν τη συγκέντρωση και κατέσχεσε αντιασφυξιογόνες μάσκες και μαχαίρια.

Σύγκρουση κυβέρνησης με Ντοντόν
Η κυβέρνηση της Μολδαβίας, που επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, συγκρούεται συχνά με τον φιλορώσο πρόεδρο Ιγκόρ Ντοντόν ο οποίος θέλει στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα. Εάν το Σοσιαλιστικό κόμμα του κερδίσει τις εκλογές ο Ντοντόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προωθήσει έναν νόμο που θα απαγορεύει τις οργανώσεις οι οποίες τάσσονται υπέρ της ένωσης με τη Ρουμανία γιατί υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Πάντως σήμερα ζήτησε από τους υποστηρικτές του να μην οργανώσουν αντιδιαδήλωση.

Η περιοχή που σήμερα αποτελεί το κράτος της Μολδαβίας ανήκε στην τσαρική Ρωσία κατά τον 19ο αιώνα και ήταν γνωστή με την ονομασία Βεσσαραβία. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώθηκε με το βασίλειο της Ρουμανίας αλλά το 1940 προσαρτήθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 απέκτησε την ανεξαρτησία της. Σήμερα είναι διαιρεμένη μεταξύ της ρουμανόφωνης πλειοψηφίας και της μη αναγνωρισμένης διεθνώς Υπερδνειστερίας που στηρίζεται από τη Ρωσία.

25/03/2018 18:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κισινάου, Μολδαβία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal