Δεν θέλουμε νέα κούρσα εξοπλισμών με ΗΠΑ, αναφέρει ο Πεσκόφ μετά την παρουσίαση Πούτιν




Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα ότι έχει οποιαδήποτε επιθυμία να ξεκινήσει και πάλι μια «κούρσα εξοπλισμών» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την επομένη μιας πολύ αυστηρής ομιλίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην οποία αναφέρθηκε σε νέα «ανίκητα» όπλα της Ρωσίας.

«Η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να επιδοθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της με την ανάπτυξη αυτών των νέων όπλων.

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία παραβιάζει διατάξεις και άρθρα του διεθνούς δικαίου για τον αφοπλισμό και τον έλεγχο των εξοπλισμών», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι δεσμευμένη από τις διεθνείς της υποχρεώσεις», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκφώνησε χθες μια μιλιταριστικών τόνων ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου όπου αναφέρθηκε στα τελευταία όπλα υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «δεν απειλεί κανέναν».

Έτσι, έκανε λόγο για νέους τύπους πυραύλων κρουζ με «απεριόριστο βεληνεκές» ή υπερηχητικούς, σε μίνι πυρηνοκίνητα υποβρύχια ή ακόμη σε ένα όπλο λέιζερ «για το οποίο είναι πολύ νωρίς να αναφερθούν λεπτομέρειες».

Η Ουάσινγκτον αντέδρασε κατηγορώντας τη Μόσχα για «ευθεία παραβίαση» των διεθνών συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ρωσία, μεταξύ των οποίων η συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς που υπέγραψαν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

02/03/2018 14:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μόσχα, Russian Federation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: