Αναταραχή στη νομική ομάδα του Τραμπ, διεργασίες για πιθανή κατάθεση στον Μιούλερ




Αναταραχή επικρατεί εντός της νομικής ομάδας του Τραμπ, μετά την αλλαγή της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, για την πρόσληψη δύο δικηγόρων οι οποίοι προχώρησαν σε μη αποδεδειγμένους ισχυρισμούς σχετικά με την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016 που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ.

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζέι Σεκουλόου, επικαλέστηκε προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων ως την βασική αιτία για την μη πρόσληψη του Τζόζεφ ντιΤζένοβα και της Βικτόρια Τόνσινγκ, που είναι σύζυγοι. Οι δύο δικηγόροι θα εκπροσωπούσαν προσωπικά τον πρόεδρο Τραμπ κι όχι τον Λευκό Οίκο, στην υπόθεση της παραπάνω έρευνας.

“Ευχαριστούμε τον πρόεδρο για την εμπιστοσύνη του σε εμάς και επιθυμούμε να συνεργαστούμε μαζί του, σε άλλα ζητήματα,” ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο δικηγόροι.

Η κατάσταση αναταραχής που υπάρχει στη νομική ομάδα του Τραμπ, εξελίσσεται σε μία περίοδο, κατά την οποία, οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου διαπραγματεύονται το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης κατάθεσής του, στον ειδικό ανακριτή για την Ρωσία.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ποιος εκπροσωπεί τον Τραμπ στις συνομιλίες αυτές.

Παρά το γεγονός, ότι ο πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, ότι είναι διατεθειμένος ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις του Μιούλερ, έχει δεχτεί συμβουλές από νομικούς του στενού περιβάλλοντος του, αλλά κι εξωτερικούς συμβούλους του Λευκού Οίκου, ν’ αποφύγει μία κατάθεση στην ομάδα του ειδικού ανακριτή. Στον Τραμπ έχει επισημανθεί ο κίνδυνος που διατρέχει από μια τέτοια κατάθεση, για την διάπραξη ψευδορκίας.

Η σύντομη προοπτική της ένταξης του ανδρόγυνου των δικηγόρων στη νομική ομάδα του Αμερικανού προέδρου, προκάλεσε αντιδράσεις από την αρχή.

Η πρόσληψή τους είχε ανακοινωθεί την Δευτέρα, ενώ το ζευγάρι επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο μαζί με τον Σεκουλόου, το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τραμπ. Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε έκπληξη εντός της προϋπάρχουσας νομικής ομάδας του προέδρου, ενώ προκάλεσε την παραίτηση του Τζον Ντόουντ, που ήταν προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ από τον Ιούνιο του 2017. Η παραίτηση του Ντόουντ έγινε παρά το γεγονός ότι το ζευγάρι των δικηγόρων δεν είχε ολοκληρώσει τον απαιτούμενο έλεγχο δεοντολογίας, ο οποίος θα τους επέτρεπε να ενταχθούν στην ομάδα νομικών του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ, τα μέλη της νομικής ομάδας του προέδρου τάχθηκαν κατά της πρόσληψης των δύο δικηγόρων, ενώ επικαλέστηκαν σύγκρουση συμφερόντων, αλλά και την ηλικία τους. Ο ντιΤζένοβα είναι 73 ετών, ενώ η σύζυγος του, είναι 76 ετών. Παράλληλα, οι δικηγόροι του, τόνισαν στον Τραμπ ότι η προτίμηση που έχει το ζευγάρι, προκειμένου να επικαλείται μη επιβεβαιωμένες θεωρίες, μπορεί να προκαλέσει μία σύγκρουση μεταξύ των ίδιων και της ομάδας ερευνών του Μιούλερ.

Τον Ιανουάριο, ο ντιΤζένοβα είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Fix News κι αναφορικά με την έρευνα για την Ρωσία, ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και το FBI “έχουν στήσει μία υπόθεση διάπραξης εγκλήματος” για τον Τραμπ.

Επίσης, η Τόνσινγκ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ εκείνων, που ζητούν τον διορισμό ενός δεύτερου ανεξάρτητου ανακριτή προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος του Ιδρύματος Κλίντον, γύρω από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης (2013) για την πώληση μιας μεγάλης (καναδικής) εταιρίας παραγωγής ουρανίου (Uranium One) σε ρωσικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η επίσκεψη που πραγματοποίησαν οι δύο δικηγόροι το βράδυ της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο, φαίνεται πως έπεισε τον πρόεδρο Τραμπ, για την ακαταλληλότητα της ένταξης τους, στη νομική του ομάδα.

Επίσης, οι δύο δικηγόροι είχαν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων με την υπόθεση για την Ρωσία. Το νομικό τους γραφείο εκπροσώπησε τον Μαρκ Κοράλο, πρώην εκπρόσωπο της νομικής ομάδας του Τραμπ, ο οποίος κατέθεσε τον Φεβρουάριο στην ομάδας έρευνας του Μιούλερ. Παράλληλα, εκπροσώπησαν τον Σαμ Κλόβις που ήταν στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016 και προϊστάμενος του συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζορτζ Παπαδόπουλος. Ο Παπαδόπουλος, παραδέχθηκε την ενοχή του για ψευδορκία στο FBI, τον περασμένο Οκτώβριο.

Από την πλευρά του, ο Κοράλο είχε δηλώσει στο “Politico” την προηγούμενη Δευτέρα ότι υπέγραψε ένα έγγραφο απαλλαγής, ανοίγοντας το δρόμο στους δύο δικηγόρους του, να εκπροσωπήσουν νομικά τον Τραμπ. Ο Κλόβις, δεν ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα σχολιασμού για το ενδεχόμενο ένταξης των δικηγόρων του, στη νομική ομάδα του Τραμπ.

Από την μεριά του, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι επικρατεί σύγχυση στην ομάδα της νομικής υποστήριξης του. “Αρκετοί δικηγόροι, αλλά και νομικά γραφεία επιθυμούν να με εκπροσωπήσουν στην έρευνα για την Ρωσία…, μην πιστεύετε την κατασκευασμένη είδηση, ότι είναι δύσκολο να βρω έναν δικηγόρο για ν’ αναλάβει την υπόθεση αυτή. Τόσο η φήμη όσο κι ο πλούτος δεν θ’ απορριφθούν ΠΟΤΕ από έναν δικηγόρο.” έγραψε χθες χαρακτηριστικά ο Τραμπ δύο φορές στο Twitter, από το τουριστικό του θέρετρο στα νότια της Φλόριντας.

“Το πρόβλημα είναι…, ότι ένας δικηγόρος ή ένα νομικό γραφείο θα χρειαστεί μήνες για ν’ αναλάβει δράση (εάν δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για να χρεώσουν περισσότερα). Αυτό είναι άδικο για την μεγάλη χώρα μας. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την υπάρχουσα νομική ομάδα. Εξάλλου, δεν υπήρξε ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ με την Ρωσία, εκτός της Διεφθαρμένης Χίλαρι και των Δημοκρατικών!” Σχολίασε σε δεύτερη ανάρτησή του, ο πρόεδρος Τραμπ.

Για την ώρα, η προσωπική αντίδραση του Τραμπ απέναντι στην έρευνα για την Ρωσία κατευθύνεται από τον Σεκουλόου. Ο ίδιος, είναι ένας συντηρητικός δικηγόρος, ενώ έχει εξελιχθεί στο ουσιαστικό δημόσιο πρόσωπο της νομικής ομάδας του Τραμπ, από την ένταξή του, τον περασμένο Ιούνιο. Παρασκηνιακά, έχει επίσης, πρωταγωνιστικό ρόλο στη νομική έρευνα σχετικά με την στάση του προέδρου και τα ερωτήματα που έχουν τεθεί για τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα των ΗΠΑ, αλλά κι αναφορικά με την διεξαγωγή της έρευνας από τον Μιούλερ.

Ανεπίσημα, ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να συνομιλεί με τον Μαρκ Κάσοβιτς, δικηγόρο και συνεργάτη του που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη κι αρχικά είχε αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χειρισμό από τον Αμερικανό πρόεδρο, της υπόθεσης για την Ρωσία. Ο Κάσοβιτς, παραιτήθηκε το καλοκαίρι.

Την επίσημη αντίδραση του Λευκού Οίκου διαχειρίζεται ο Τάι Κομπ. Ο Τραμπ του έχει πει ότι η εργασία του στον Λευκό Οίκο είναι ασφαλής, ενώ ο Τραμπ ζητάει κι εξωτερικές συμβουλές για το αν απαιτείται μία εσωτερική αναδιοργάνωση της νομικής του ομάδας. Ο Κομπ τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον Μιούλερ, ως τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου ο Αμερικανός πρόεδρος ν’ αντιμετωπίσει την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής, ενώ ο ίδιος, κάνει αισιόδοξες προβλέψεις για τον τερματισμό της έρευνας.

Ο Κομπ δεν ανταποκρίθηκε σε μία σειρά αιτημάτων σχολιασμού την προηγούμενη εβδομάδα δηλώνοντας το βράδυ της Πέμπτης, ότι ακόμη εργάζεται για τον Λευκό Οίκο. Ο Ρόμπερτ Μπένετ, πρώην συνεργάτης του Κομπ σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα, τον κάλεσε να παραιτηθεί, προκειμένου να διασώσει την επαγγελματική του φήμη.

Ο Μιούλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους.

Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μιούλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, με την έρευνα Μιούλερ διεξάγονται έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας). Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποφάσισαν τον τερματισμό της έρευνας τους για την Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση των Δημοκρατικών, που υποστήριξαν την συνέχιση της έρευνας.
Σε πολιτικό επίπεδο, η ανάληψη οποιασδήποτε ενέργειας από τον Τραμπ κατά του Μιούλερ θα επηρεάσει πολιτικά την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

26/03/2018 09:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: