Το ΕΣΡ “ψάχνει” τους ιδιοκτήτες και τα ίδια κεφάλαια των υποψηφίων για τηλεοπτικές άδειες




Ρεπορτάζ: MIGNATIOU COM

Ο έλεγχος των ιδίων κεφαλαίων και οι κυπριακές και λοιπές εξωχώριες εταιρείες είναι τα δύο σοβαρά ζητήματα-αγκάθια που προκύπτουν στον διαγωνισμό για τις άδειες εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης που διενεργεί το ΕΣΡ, αποκάλυψε η ιστοσελίδα Τυπολογίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΕΣΡ ψάχνει για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, αφού οι υποψήφιοι κατά κύριο λόγο εμφανίζουν σαν ιδιοκτήτες κυπριακές και άλλες αλλοδαπές εταιρείες δηλώνοντας μόνο τους nominees και όχι τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Φυσικά αυτό παραβιάζει ευθέως τις διαδικασίες διαφάνειας της λειτουργίας του ευαίσθητου χώρου της τηλεόρασης και μάλιστα σε μία στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάγκη πλήρους και όχι προσχηματικής διαφάνειας στο χώρο των ΜΜΕ.

Άλλωστε, ως γνωστόν, στο MEGA η διαφάνεια “προδιδόταν” αυτόματα λόγω της διαπραγμάτευσης των μετοχών του στο ελληνικό Χρηματιστήριο, κάτι που δεν συμβαίνει με καμία από τις υποψήφιες άλλες τηλεοπτικές εταιρείες. Ακόμα και σήμερα στο MEGA υπάρχει μέτοχος η ALTER EGO ΑΕ, που οι μετοχές της φαίνονται που ανήκουν πραγματικά.

Προβληματισμός υπάρχει στο ΕΣΡ και για τις “μαϊμουδιές” στα ίδια κεφάλαια, αφού οι περισσότεροι προβαίνουν σε αποτιμήσεις του σήματός τους σε ανύπαρκτες αξίες, κάτι που το ΕΣΡ θα δυσκολευθεί να το καταπιεί. Άραγε το MEGA με μία ταινιοθήκη που απέφερε από την μίσθωση της και όχι από την πώληση πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια, πόσο αξίζει όταν μία απλή ελληνική ταινία, διάρκειας 90 λεπτών, για μία μετάδοση, μισθώνεται από 5 μέχρι 9 χιλιάδες ευρώ.

  • Παλιό στέλεχος της τηλεοπτικής αγοράς, εκ των θεμελιωτών του MEGA και των επιλογών του στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε στη ιστοσελίδα μας ότι “με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς η αποτίμηση της ταινιοθήκης υπερβαίνει τα 300 εκατ., τη στιγμή μάλιστα που η ταινιοθήκη του ΑΝΤΕΝΝΑ, έχει αποτιμηθεί στα 220 εκατ. όπως το δήλωσε και ο κ. Στρατής Λιαρέλης στη Βουλή. Και είναι γνωστό ότι η ταινιοθήκη του ΑΝΤΕΝΝΑ υστερεί έναντι αυτής του MEGA τουλάχιστον κατά 50% σε όγκο προγραμματάτων που είναι δεκτικά συνεχούς εκμετάλλευσης, όπως υστερεί και σε ποσοστά τηλεθέασης”.

Οι κυπριακές αρχές είναι προβληματισμένες από την εκμετάλλευση της ευελιξίας λειτουργίας των κυπριακών εταιρειών που εν προκειμένω φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται για καταστρατήγηση του νόμου. Είναι ένα θέμα που δεν αποκλείεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον και των ελληνικών δικαστικών αρχών, αφού κάποιοι μιλάνε ότι μερικά από τα προσκομιζόμενα στοιχεία είναι ανακριβή και ενδεχομένως παραπλανητικά. Από την άλλη αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι εξασφαλίσεις του δανείου των 80 εκ. του MEGA, είναι όχι απλώς επαρκή αλλά πλουσιοπάροχες. Και γι’ αυτό δύσκολα θα αποφασιστεί η πώληση των περιουσιακών στοιχείων, αφού η προσοδοφόρα αξιοποίηση είναι η εκμετάλλευσή τους, δηλαδή η μίσθωση τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τις αγορές της Αμερικής, του Καναδά, της Κύπρου και της Αυστραλίας, για ιδιαίτερη αξιοποίηση-μίσθωση των δικαιωμάτων-προγραμμάτων του MEGA, που μπορεί να αποφέρει πολλά εκατομμύρια ετήσια.

  • Το μήνυμα των προδομένων εργαζομένων του MEGA είναι το εξής: Εσείς κ. του Δ.Σ. του MEGA που είστε διορισμένοι και όχι εκλεκτοί, προσέξτε καλά τι υπογράφετε γιατί το αδίκημα της απιστίας κρέμμεται πάνω από το κεφάλι σας και οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας αδιάλλακτα και χωρίς οίκτο απέναντι σ’ αυτούς που έχουν επιλέξει το ρόλο του νεκροθάφτη.

Αποδεικνύεται, πάντως, ότι οι τράπεζες βρίσκονται κοντά στους εργαζόμενους ξέροντας την αξία της περιουσίας του MEGA, κάτι που δεν συνέβαινε ούτε με τον ΔΟΛ ούτε με τον Πήγασο και με καθαρό μυαλό θέλουν τη βιωσιμότητά του και τή στήριξη των θέσεων εργασίας των εργαζομένων από τη στιγμή που κάθε μέρα που περνά δείχνει πως και αυτός ο διαγωνισμός αφήνει μεγάλα περιθώρια…

Όπως άλλωστε είχε επισημάνει σε συνέντευξή ο κ. Λευτέρης Κρέτσος, επιδοκιμάζοντας την επιλογή της linear τηλεόρασης ότι παράδειγμα αυτού του μοντέλου είναι το Mega, το οποίο -όπως αποδεικνύεται τα δύο τελευταία χρόνια- είναι σκληρό καρύδι για να πεθάνει.

Σύμφωνα με τις Τυπολογίες, η πραγματική οικονομική εικόνα των τηλεοπτικών σταθμών είναι ένα από τα προαπαιτούμενα του νόμου 4339/2015, όπως έχουν τεθεί και από την προκήρυξη.

 Η αποτίμηση των εμπορικών σημάτων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα “τα θετικά ίδια κεφάλαια είναι αναγκαίος όρος για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό και η διαδικασία αποτίμησής τους καθοριστική. Υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να μετρηθούν, όπως η ταινιοθήκη ενός σταθμού, αν και εκεί υπάρχουν σοβαρές διαφορές στην αποτίμηση (περιπτώσεις Mega και ANT1), αλλά και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα  εμπορικά σήματα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων.

Η αποτίμηση των τελευταίων είναι σχετική, καθώς εξαρτάται από δεκάδες παράγοντες, σε αντίθεση με το πρόγραμμα, που μπορεί κανείς με ευκολία να αποδείξει την αξία του. Και φαίνεται να έχουν εντοπισθεί «λογιστικά τερτίπια» που αυξάνουν την οικονομική αξία ορισμένων τηλεοπτικών επιχειρήσεων, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στον διαγωνισμό.

Οι Τυπολογίες αναφέρουν ότι ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν ο δανεισμός και οι υποχρεώσεις των τηλεοπτικών σταθμών. Για παράδειγμα, το Mega βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της δέσμευσης των τραπεζικών του λογαριασμών και μέχρι στιγμής είναι εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας με απόφαση των μετόχων του. Όμως το δάνειό του και οι συνολικές του υποχρεώσεις είναι μικρότερες από των ανταγωνιστών του που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λειτουργία των συγκεκριμένων τηλεοπτικών επιχειρήσεων, με καθαρά οικονομικούς όρους, καθίσταται απαγορευτική αν διαβάσει κανείς αναλυτικά τους ισολογισμούς ως προς το ύψος του δανεισμού και των υποχρεώσεων. Εξαίρεση αποτελεί το Epsilon, καθώς η διαχείριση της Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ από τον Φ. Βρυώνη, πριν πουληθεί στον Ιβάν Σαββίδη, δεν άφησε ούτε ένα δάνειο. Είναι το μοναδικό κανάλι με μηδενικό δανεισμό.

Ένα τρίτο ζήτημα στον έλεγχο είναι οι κυπριακές εταιρείες, στις οποίες εμφανίζονται φυσικά πρόσωπα, όχι όμως και οι πραγματικοί μέτοχοι των σταθμών. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο, αλλά επανέρχεται και στη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: