Είναι θέμα ωρών πλέον ο ανασχηματισμός: Μετακινήσεις και “καραμπόλες”




Όλα δείχνουν ότι ο ο ανασχηματισμός, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι τελικά θέμα ωρών και το μόνο που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί είναι το εύρος του. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να αποφασίσει αν θα πάει σε περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα η εάν οι ‘καραμπόλες’ θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης.

Η παραίτηση και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, μετά την απομάκρυνση της συζύγου του Ράνιας Αντωνοπουλου, αφήνουν κενές δύο πολύ νευραλγικές θέσεις, αυτή των επενδύσεων και της οικονομίας, γεγονός που καθιστά τις αλλαγές σε κίνηση “force” για τον Πρωθυπουργό.

Με τον ανασχηματισμό,ο κύριος Τσίπρας θα επιχειρήσει να δώσει τέλος στην εσωστρέφεια που κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα τις τελευταίες ημέρες με τα επιδόματα ενοικίου και ταυτόχρονα να δώσει μια αίσθηση επανεκκίνησης της κυβέρνησης μπροστά στα σημαντικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε πολιτικό κι εθνικό πεδίο. Ταυτόχρονα όπως φάνηκε και από την χθεσινή ομιλία του στην Τρίπολη ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επισημάνει  το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης με την προανακριτική για την Novartis να τρέχει.

Η φράση του “κάποιοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται για εικοσιτρία χιλιάρικα” και άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα για εικοσιτρία δις,  μιλώντας για τη ζημία στο πάρτυ του φαρμάκου”, ήταν χαρακτηριστική των προθέσεων και των επιλογών του.

Τα ονόματα και οι ¨καραμπόλες”

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στη θέση του.

Κίνηση-κλειδί του ανασχηματισμού που θα καθορίσει εν πολλοίς και το εύρος του είναι η μετακίνηση ή όχι του Νίκου Παππά σε άλλο πιθανότατα παραγωγικό υπουργείο.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η απομάκρυνση του κυρίου Μουζάλα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτκής και οι πληροφορίες θέλουν εκεί τον κύριο Βίτσα

Ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον κύριο Κουρουμπλή. Η υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας έχει αφήσει μελανά σημάδια στην θητεία του στο υπουργείο αλλά ο πρωθυπουργός ίσως θέλει να τον στηρίξει την περίοδο αυτή που έχει στοχοποιηθεί από την αντιπολίτευση στην υπόθεση Novartis

Σε καθε περίπτωση και με τον ανασχηματισμό κοντά, η ονοματολογία είναι επικίνδυνη, καθώς ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού και κανείς δεν μπορεί να μπει μες στο μυαλό του. Πάντως το ενδιαφέρον θα είναι ο αριθμός των εκπροσώπων των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα είναι μια ένδειξη για το κλίμα στις σχέσις Τσίπρα – Καμμενου.

 

Ρεπορτάζ: Mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: