Τεντώνει το σχοινί ο Ζάεφ για το Σύνταγμα: Παράλογη η ελληνική απαίτηση, λέει…




O Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα βρίσκονται κοντά στην επίλυση της διπλωματικής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη, αυτή για το όνομα, ενώ χαρακτηρίζει παράλογο το αίτημα της Ελλάδας για αλλαγή του Συντάγματος. 

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Ζάεφ δήλωσε αισιόδοξος για ένα συμβιβασμό, αλλά δηλώνει πως η απαίτηση της Ελλάδας για αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος ώστε να είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει βλέψεις σε ελληνικά εδάφη, είναι παράλογη και τορπιλίζει την συμφωνία που και οι δύο πλευρές λένε πως επιθυμούν.

Ο Ζάεφ εκφράζει την ελπίδα πως ο ίδιος με τον Αλέξη Τσίπρα θα βρουν μια συμβιβαστική λύση μέχρι την σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. «Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε αυτό. Αλλά θα ήταν καλό και για τις δύο πλευρές να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατό. Τώρα η νέα απαίτηση της Ελλάδας είναι να αλλάξουμε το σύνταγμά μας. Όμως το σύνταγμα δεν έχει επίπτωση εκτός της χώρας. Σε τελική ανάλυση η αλλαγή του συντάγματος δεν παρέχει καμία εγγύηση καθώς μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε να το ξαναλλάξει», είπε.

Υπό την καθοδήγηση του ειδικού διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς Ζάεφ και Τσίπρας έχουν πέντε ονόματα προς εξέταση στο τραπέζι: «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», «Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη» και «Νέα Μακεδονία». Ο Ζάεφ απέρριψε το «Νέα Μακεδονία» καθώς δεν περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά διαπραγματεύεται τα υπόλοιπα.

Η διαμάχη για το όνομα ενοχλεί ΝΑΤΟ και ΕΕ και μετά από 30 σχεδόν χρόνια αδιεξόδου φαίνεται πως Τσίπρας και Ζάεφ έχουν βρει σημείο επαφής. Εφόσον Αθήνα και Σκόπια βρουν λύση οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν πως στην σύνοδο της 28-29ης Ιουνίου θα τεθεί επίσημη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών επαφών με την ΠΓΔΜ.

Δύο περίπου εβδομάδες μετά το ΝΑΤΟ θα θέσει την ΠΓΔΜ στην οδό της ένταξης με τον Ζάεφ να δηλώνει πως η ένταξη της χώρας του στην συμμαχία θα προσχωρήσει παρά τις ρωσικές αντιδράσεις. «Η Ρωσία δεν είναι αντίθετη με την ένταξή μας στην ΕΕ, αλλά δε είναι τόσο θετική με την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ», είπε. Εάν Τσίπρας και Ζάεφ συμφωνήσουν θα χρειαστούν την στήριξη τμήματος τουλάχιστον της αντιπολίτευσης για προχωρήσει η συμφωνία.

Πηγή: FT.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: