Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί επιλέγουν την οδό της πολιτικής συνεννόησης: Τι τους ενώνει…




Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Η συνάντηση του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής Rami Hamdallah με τον Ισραηλινό υπουργό οικονομικών Moshe Kahlon την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump στις 6 Δεκεμβρίου 2017 να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν το πλαίσιο της οικονομικής τους συνεργασίας, ιδιαίτερα μετά τη μείωση της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Παλαιστινιακή Αρχή και την μείωση κατά $65 εκατ. δολάρια της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Ακόμη, η Ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο νόμο που θα ακυρώνει την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων στις οικογένειες των Παλαιστινίων που έχουν φυλακιστεί ή που έχουν σκοτωθεί επιτιθέμενοι εναντίον Ισραηλινών. Σήμερα το κόστος αυτών των αποζημιώσεων ανέρχεται σε περίπου $350 εκατ. δολάρια ετησίως.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Ωστόσο, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αντιλαμβάνονται ότι έχουν κοινό συμφέρον να επιλέξουν τον δρόμο της πολιτικής συνεννόησης αντί της όξυνσης και της αδιαλλαξίας.

Παράδειγμα αποτελεί η κοινή παρουσία του Ισραηλινού υπουργού οικονομικών μαζί με τον ομόλογό του Παλαιστίνιο Abeer Odeh την προηγούμενη εβδομάδα στην τελετή εγκαινίων ενός νέου εμπορευματικού διασυνοριακού σταθμού μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας.

Ενδιαφέρον έχει και η στάση που κρατά ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas. Αρνήθηκε να συναντήσει τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Mike Pence κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην περιοχή και αποφεύγει να συναντήσει ο ίδιος προσωπικά υπουργούς της κυβέρνησης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.

Η στάση του Παλαιστίνιου ηγέτη δεν παραπέμπει αναγκαστικά σε όξυνση. Σκοπός του Παλαιστίνιου ηγέτη είναι να θέσει σε πολιτικό επίπεδο απευθείας το θέμα δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 20 Φεβρουαρίου. Η στρατηγική αυτή δεν ικανοποιεί την Ισραηλινή πλευρά που θα επιθυμούσε τις διμερείς διαπραγματεύσεις χωρίς την εμπλοκή του ΣΑ του ΟΗΕ.

Αυτό που προκύπτει, ωστόσο, είναι ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιλέγουν την οδό της πολιτικής και διπλωματικής διαπραγμάτευσης, απορρίπτουν την οδό της όξυνσης και των διαδηλώσεων, και φαίνεται πως η εκτίμηση του Αμερικανού Προέδρου, αν και ριψοκίνδυνη, ήταν τελικά σωστή, αφού όλες οι πλευρές αισθάνονται πλέον την πίεση και αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα πρέπει με κάποιο συμβιβαστικό τρόπο να λυθεί.

  • Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: