Όγκοι του πεπτικού μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευκολία




“Η αντιμετώπιση των στρωματικών όγκων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες, πρόσφατες επιτυχίες της στοχεύουσας θεραπευτικής στην Ογκολογία, λόγω της ανακάλυψης του μοριακού γενεσιουργού αιτίου της νόσου και τη διαθεσιμότητα των αντιστοίχων αναστολέων.

Αυτή η νόσος, που κάποτε, όταν καθίστατο ανεγχείρητη, ήταν απελπιστική, σήμερα αντιμετωπίζεται με σχετική ευχέρεια.  Αντίστοιχη πρόοδος έχει σημειωθεί και στην αντιμετώπιση των νευροενδοκρινικών όγκων, μια κατηγορία που στο παρελθόν είχε ταλανιστεί από δυσκολίες ταξινόμησης και έλλειψη ουσιαστικής, συστηματικής αντιμετώπισης.

Υπήρξε σημαντική πρόοδος στη φυσική εξέλιξη της νόσου, η οποία προσφέρει ίαση ή μακρόχρονη επιβίωση” αναφέρει ο ογκολόγος – παθολόγος Χρήστος Εμμανουηλίδης, με αφορμή ημερίδα με θέμα “Στρωματικοί και νευροενδοκρινικοί όγκοι του πεπτικού”, που θα διεξαχθεί στις 3 Μαρτίου (9.00-15.00/Νικόπολις) στο πλαίσιο του προγράμματος των διεπιστημονικών συνεδρίων που διοργανώνει το Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Την ημερίδα διοργανώνουν ο Χρήστος Εμμανουηλίδης και ο καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ Γεώργιος Μπασδάνης, οι οποίοι είναι γιατροί του Ιατρικού Διαβαλκανικού.

Η επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των πλέον ειδικών από επτά διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, καθώς, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της, οι όγκοι αυτοί αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία με ανανεωμένη ορολογία και σταδιοποίηση, που απαιτούν εξειδικευμένη και ιδιαίτερη αντιμετώπιση, τόσο στην εκτίμηση της επικινδυνότητάς τους όσο και στη θεραπεία.

“Οι στρωματικοί και νευροενδοκρινικοί όγκοι του πεπτικού, απαιτούν συνδυασμό μιας σωστής χειρουργικής, βιολογικής και θεραπευτικής προσέγγισης.

Είναι συχνά οι όγκοι που παραμελούνται στα μεγάλα συνέδρια που κυρίως ασχολούνται με τις μείζονες και πιο συνήθεις κακοήθειες” επισημαίνουν οι διοργανωτές της ημερίδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτοί οι όγκοι, παρότι σπάνιοι, απασχολούν σχεδόν κάθε ειδικότητα της Ιατρικής.

 

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: