Ο Τίλερσον φέρεται να υπαναχωρεί σχετικά με τη ριζική αναδιοργάνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ




Όταν ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδια του, για τον επανασχεδιασμό του οργανογράμματος του υπουργείου του, οι Αμερικανοί διπλωμάτες προετοιμάστηκαν για την δρομολόγηση αλλαγών από το κλείσιμο διπλωματικών αντιπροσωπειών των ΗΠΑ στο εξωτερικό, μέχρι την δραματική μείωση του προσωπικού, αλλά και της χρηματοδότησης του υπουργείου.

Στην συνέχεια, καθώς καθυστέρησε ουσιαστικά η πλήρωση των θέσεων υψηλόβαθμων διπλωματών στην ηγεσία του υπουργείου, μερικοί από τους διπλωμάτες σε θέσεις καριέρας, άρχισαν ν’ ανησυχούν σχετικά με τις προθέσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, αλλά και τον βαθμό ορθής αξιολόγησης της αποστολής τους, από τον ίδιο, σχολιάζει το “Politico.”

Ωστόσο, έναν και πλέον χρόνο μετά την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του ο Τίλερσον φέρεται να υποχωρεί έναντι της υλοποίησης των φιλόδοξων σχεδίων του για την αναδιοργάνωση του υπουργείου του, που απασχολεί προσωπικό 75.000 εργαζομένων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού ΥΠΕΞ, τα σχέδια για την διακοπή λειτουργίας ολόκληρων πτερύγων του υπουργείου, έχουν αντικατασταθεί από πιο μετριοπαθείς δράσεις για την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και της εκπαίδευσης των στελεχών.

Παράλληλα, οι ηγέτες των Δημοκρατικών, αλλά και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο απέρριψαν από την αρχή το σχέδιο του Τίλερσον, που είχε την υποστήριξη του Λευκού Οίκου για την μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου κατά 30%.

Δεν έχει επίσης, ξεκαθαριστεί εάν ο Τίλερσον τροποποίησε τα σχέδια του για την αναδιοργάνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε η υλοποίησή τους ή επειδή δεν είχε την πραγματική πρόθεση υλοποίηση δομικών αλλαγών στο υπουργείο.

Από την άλλη μεριά, η πιο μετριοπαθής προσέγγιση του έναντι των επιχειρούμενων αλλαγών μπορεί να κατευνάσει του φόβους Αμερικανών διπλωματών, για το ενδεχόμενο σοβαρών επιπτώσεων στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην διεθνή διπλωματική σκηνή, στον απόηχο υλοποίησης δραστικών δομικών αλλαγών.

Από την πλευρά του, το προσωπικό του υπουργείου αναμένει να ενημερωθεί εντός των ημερών για τη νέα φάση του σχεδίου οργανωτικής αναδιοργάνωσης του Τίλερσον, σύμφωνα με υψηλόβαθμο διπλωμάτη του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Η αρχική περιγραφή της επιχειρούμενης νέας κατάστασης ως “επανασχεδιασμός” της δομής του υπουργείου, προκάλεσε σύγχυση, διαφωνίες και διαρροές πληροφοριών. Η νέα φάση κατά την τρέχουσα περίοδο, χαρακτηρίζεται ως “Πρωτοβουλία Αποτελέσματος” και περιλαμβάνει την υλοποίηση μέτρων που ο Τίλερσον θεωρεί ως εφικτές προτεραιότητες, υπό το πλαίσιο των γραφειοκρατικών κι άλλων περιορισμών που έχει επιβάλλει το Κογκρέσο.

Οι συνεργάτες του Τίλερσον στο υπουργείο σχολιάζουν ότι ο ίδιος, δεν δρομολογεί αλλαγές στην αρχική προσπάθειά του, αλλά προχωρά παραπέρα από το αρχικό στάδιο του “επανασχεδιασμού” που αξιοποιήθηκε για την συγκέντρωση κι αξιολόγηση ιδεών, στο επόμενο στάδιο της υλοποίησής τους. Η λίστα προτεραιοτήτων που έχει καταρτιστεί στηρίζεται σε έρευνες που έγιναν με την συμμετοχή των εργαζόμενων του υπουργείου, δηλώνουν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και οι βοηθοί του. Οι αλλαγές που αναμένεται να υλοποιηθούν περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί το υπουργείο τόσο για τον χειρισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του, αλλά και για άλλες δράσεις στις σύγχρονες πλέον τεχνολογικές λύσεις που είναι διαθέσιμες. Παράλληλα, δρομολογείται η συγχώνευση των διαφορετικών σήμερα, βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιεί το υπουργείο. Στο επίπεδο αξιοποίησης των στελεχών θα ενισχυθεί η βοήθεια που παρέχεται στους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ, ενώ για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του έργου τους, μέρος των δραστηριοτήτων τους θα ανατεθεί στην κεντρική δομή του υπουργείου, στην Ουάσινγκτον.

Από την άλλη μεριά, ακόμη και αρκετοί διπλωμάτες καριέρας που ασκούν κριτική στα σχέδια αναδιοργάνωσης του Τίλερσον, παραδέχονται ότι οι τεχνολογίες, αλλά και οι διαδικασίες που χρησιμοποιεί το υπουργείο στο πλαίσιο της δράσης του, είναι ξεπερασμένες από τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς της εποχής μας. Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι ίδιοι, θα επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές, παρά το γεγονός ότι παραμένουν δύσπιστοι για τις πραγματικές προθέσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου αναμένεται να σταλούν καλωδιακά στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ μέσα σε αυτές, θα συμπεριληφθεί και η λειτουργία μιας εσωτερική ηλεκτρονικής σελίδας, από την οποία το προσωπικό του υπουργείο θα ενημερώνεται για την πορεία υλοποίησης των αλλαγών. Παράλληλα, η σελίδα αυτή, θα επιτρέπει την εγγραφή των διπλωματών που θα μπορούν να λαμβάνουν ενημερωτικό δελτίο για την πορεία των αλλαγών, σε τακτά χρονικά διαστήματα με έμφαση να δίνεται στην περιγραφή του οράματος και της αποστολής του υπουργείου, αλλά και στους στόχους εκσυγχρονισμού της όλης προσπάθειας. Η λειτουργία της ηλεκτρονικής σελίδας, μεταφράζεται ως μία κίνηση του Τίλερσον προκειμένου να βελτιώσει την επικοινωνία του με τους εργαζόμενους του υπουργείου, αρκετοί από τους οποίους τον θεωρούν αδιάφορο για τις εξελίξεις στο υπουργείο, ενώ δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους από το γεγονός ότι υψηλόβαθμες θέσεις διπλωματών, εξακολουθούν να παραμένουν κενές.

Ο ίδιος υψηλόβαθμος διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σχεδιάζει να επιλέξει κάποιον για την επίβλεψη των επιχειρούμενων αλλαγών στο υπουργείο. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε κάποιο όνομα.

Ο Τίλερσον από την πλευρά του περιέγραφε την “Πρωτοβουλία Αποτελέσματος” ως το τελικό ζητούμενο μέσω της άσκησης αποτελεσματικής ηγεσίας και εκσυγχρονισμού του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Η νέα αυτή φάση, στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της αμερικανικής διπλωματίας δρομολογείται καθώς ο Τίλερσον προσπάθησε κατά τους τελευταίους μήνες να μειώσει τις αρχικές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για το σύνολο της προσπάθειας. Παράλληλα, ο ίδιος, αποθάρρυνε και την χρήση της λέξης “αναδιοργάνωση” υποστηρίζοντας ότι λανθασμένα υπονοεί την πραγματοποίηση μεγάλων δομικών αλλαγών όπως, η συγχώνευση ή η αναδιάταξη μεγάλων τμημάτων του υπουργείου. Τον περασμένο Δεκέμβριο σε ομιλία του προς τα στελέχη του υπουργείου, ο ίδιος, παρουσίασε αρκετές από τις δρομολογούμενες αλλαγές στην χρήση της τεχνολογίας, αλλά και σε άλλες περιοχές δράσης του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο Τίλερσον έχει προχωρήσει σε μία ουσιαστική αλλαγή στο οργανόγραμμα του υπουργείου του, με την κατάργηση ή την δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατάργηση δεκάδων γραφείων ειδικών απεσταλμένων. Οι λειτουργίες γραφείων αυτών, μεταβιβάζονται στις κεντρικές διευθύνσεις τους, στο κέντρο διοίκησης του υπουργείου, στην Ουάσινγκτον. Είναι χαρακτηριστικό προς την κατεύθυνση αυτή ν’ αναφερθεί ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν έχει πλέον ειδικούς απεσταλμένους π.χ. στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οι αρμοδιότητες τους έχουν μεταβιβαστεί στις διευθύνσεις Νότιας και Κεντρικής Ασίας, του υπουργείου.

Από την άλλη μεριά, παρά το γεγονός ότι αρκετοί αναλυτές και διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο Τίλερσον θα καταργούσε ολόκληρες διευθύνσεις του υπουργείο του, όπως, οι διευθύνσεις Οικονομικών και Επιχειρηματικών Θεμάτων ή Διαχείρισης Κρίσεων και Αποστολών Σταθεροποίησης, δεν το έχει πράξει. Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απέρριψε προτάσεις σχετικά με την μεταφορά της υπηρεσίας έκδοσης διαβατηρίων του υπουργείο, στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο Τίλερσον έχει επίσης αποφάσισε -τουλάχιστον για την ώρα- να διατηρήσει εντός του υπουργείου του, την Διεύθυνση Πληθυσμού, Προσφύγων και Μεταναστών, παρά την αντίδραση του προέδρου Τραμπ, αλλά και υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου σε ζητήματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό πρόβλημα στις ΗΠΑ.

Σε γενικότερο πλαίσιο, υπάρχει κλίμα ανησυχίας στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, από την μη πλήρωση των θέσεων υψηλόβαθμων διπλωματών, αλλά και τις αποχωρήσεις διπλωματών καριέρας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι προφανές, ότι οι όποιες αλλαγές στον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας του υπουργείου, θα επιχειρηθεί να υλοποιηθούν σε μία περίοδο έντονων διεθνών γεωπολιτικών προκλήσεων, που καθιστούν επιτακτική για την ισορροπία του διεθνούς συστήματος, την ισχυρή διπλωματική παρουσία της Ουάσινγκτον.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

08/02/2018 08:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: