O Στράχε εκπροσωπεί την κυβερνητική γραμμή για το Κόσοβο, διαβεβαιώνει ο Κουρτς




Τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του εταίρου του στην κυβέρνηση, του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ότι “το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας”, προσπάθησε να διασκεδάσει ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

“Ο αντικαγκελάριος έχει στο μεταξύ αποσαφηνίσει ποια είναι η αυστριακή γραμμή και ότι ο ίδιος την εκπροσωπεί κατά εκατό τοις εκατό”, τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη σημερινή τους, τακτική, εβδομαδιαία από κοινού συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, επισημαίνοντας πως “η Αυστρία έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο και σε αυτό δεν αλλάζει τίποτε”.

“Είμαι φίλος και υποστηρικτής των Δυτικών Βαλκανίων και η Αυστρία καταβάλει προσπάθειες για να συμβάλει στην εξομάλυνση της σχέσης ανάμεσα στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

Υπενθυμίζεται, πως σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Politika, την περασμένη Κυριακή, ο Στράχε – ο οποίος την επόμενη ημέρα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι – είχε διατυπώσει την θέση πως “το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας”, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο ίδιο το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Κουρτς.

Στη σημερινή τους κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Στράχε αντικρούοντας την κριτική ότι η μεροληψία του υπέρ της Σερβίας αποδυναμώνει τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Αυστρίας, τόνισε πως δεν αποτελεί μεροληψία η διατύπωση της πραγματικότητας, καθώς η σερβική άποψη είναι διαφορετική, όπως επίσης είναι γεγονός ότι, για παράδειγμα, πέντε χώρες-μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στο Βελιγράδι, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων είχε υπεραμυνθεί της θέσης την οποία ο ίδιος είχε διατυπώσει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Politika, και που το βράδυ της Κυριακής είχε διαψεύσει ο εκπρόσωπός του στη Βιέννη,.

“Η αυστριακή κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αυτό είναι αλήθεια και πραγματικότητα, όπως όμως αλήθεια και πραγματικότητα είναι επίσης πως η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κόσοβο ως τμήμα της Σερβίας, στο πνεύμα του Ψηφίσματος 1.244 του ΟΗΕ”, τόνιζε στις δηλώσεις του στο Βελιγράδι ο Στράχε, επισημαίνοντας πως το νομικό καθεστώς του Κοσόβου ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί οριστικά, και ως εκ τούτου το πρόβλημα για τις δύο πλευρές δεν έχει λυθεί μόνιμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ως μέλος της αυστριακής κυβέρνησης έχει ως επίσημη θέση ότι επιθυμητό είναι να ακολουθηθεί ένας δρόμος, όπου στο πλαίσιο μίας κοινής διαδικασίας με κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Ένωση, Βελιγράδι και Πρίστινα θα αναζητήσουν μία ενιαία λύση, κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

14/02/2018 18:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: