Ο Όλαφ Σόλτς του SPD, νέος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας:Τι σημαίνει για την Ελλάδα!




Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του SPD, Όλαφ Σόλτς, θα είναι ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μετά τη συμφωνία με το συνασπισμό κομμάτων της Άγκελα Μέρκελ, για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο ηλικίας 59 ετών κ. Σόλτς αποχώρησε στις 10 το πρωί τοπική ώρα από τα κεντρικά της CDU στο Βερολίνο μετά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας απλά  «πάω να κοιμηθώ».

Πρόκειται για τον δεύτερο ισχυρότερο άνδρα στο SPD και πιθανολογείται ότι θα είναι υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό συνασπισμού Τζαμάικα o Σόλτς είχε ασκήσει δριμεία κριτική στη Μέρκελ χαρακτηρίζοντάς την μια αδύναμη ηγέτη.  «Οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν επιτρέπεται να αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Εάν ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν λαμβάνει χώρα μεταξύ των μεγάλων κομμάτων αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο για την δημοκρατίας μας», είχε δηλώσει στο περιοδικό Stern.

Η πορεία και οι απόψεις που έχει εκφράσει ο κ. Σόλτς σηματοδοτούν μια αποχώρηση από τις σκληρές θέσεις του προκατόχου του, Βόλφανγκ Σόϊμπλε, και σαν αποτέλεσμα μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Τόσο οι απόψεις που έχει εκφράσει ο νέος τσάρος της γερμανικής οικονομίας, όσο και η κατανομή των Υπουργείων στη συμφωνία για το μεγάλο συνασπισμό, δείχνουν την αδυναμία της Άγκελα Μέρκελ, να επιβληθεί στις διαπραγματεύσεις. Όλα τα κρίσιμα Υπουργεία, πήγαν στο SPD, και το επίσης σημαντικό Υπουργείο Εσωτερικών, πήγε στον ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Χόρστ Ζεχόφερ, που κατ΄επανάληψη έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στην κ. Μέρκελ για το μεταναστευτικό.

 

 

Φεβρουαρίου, 2018 13:45
MIGNATIOU.COM, Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: