Ο Γκουτέρες δημιουργεί «κακό προηγούμενο»: Πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ενθαρρύνει τον Ερντογάν




Του Πανίκου Παναγιώτου

Τα εγκλήματα κάθε μορφής έχουν συνήθως τους εκτελεστές και τους ηθικούς αυτουργούς. Όπως και στον υπόκοσμο, στη διεθνή σκηνή αυτοί που ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν τους δολοφόνους, τους κλέφτες και τους παρανομούντες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Μερικές φορές, με τον πιο προκλητικό τρόπο ως Πόντιοι Πιλάτοι «νίπτουν τας χείρας τους», ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα. Στην ουσία όμως επιτρέπουν τη διάπραξη απεχθών εγκλημάτων.

Ας δούμε, για παράδειγμα, τι γίνεται σήμερα στη Συρία και ειδικότερα στην περιοχή Αφρίν, όπου εισέβαλε ο στρατός της Τουρκίας διαπράττοντας ένα φοβερό έγκλημα σε βάρος των Κούρδων. Ενώ λοιπόν όλοι (Ουάσιγκτον, Μόσχα, Βρυξέλλες, Πεκίνο) είχαν αναγνωρίσει ότι η κουρδική συμβολή ήταν και παραμένει καθοριστική για την εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους, τώρα όλοι αυτοί άφησαν τους Κούρδους μόνους και απροστάτευτους μπροστά στις τουρκικές βιαιοπραγίες. Πρόκειται για μια τρανταχτή περίπτωση διεθνούς υποκρισίας και συνάμα διεθνούς εγκλήματος με τους ηθικούς αυτουργούς να καλύπτουν, να στηρίζουν και να ενισχύουν τους εγκληματίες.

Και επειδή η Ιστορία διδάσκει και παραδειγματίζει, τα όσα έγιναν και γίνονται στη Συρία και στην ευρύτερη γειτονιά της Κύπρου αποτελούν σημαντικές ενδείξεις ότι μπροστά στα συμφέροντα κρατών και αρπακτικών, η ανθρώπινη ζωή και το διεθνές δίκαιο δεν έχουν καμία σημασία και αξία. Δυστυχώς, ακόμα και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν σέβεται τον Χάρτη, τα ψηφίσματα και τις συμβάσεις του Οργανισμού που εκπροσωπεί.

Κάτι τέτοιο αποδεικνύει με τη στάση που κράτησε για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (ΣΔΘ) της 10ης Δεκεμβρίου 1982. Με την έκθεσή του και τη δήλωση του εκπροσώπου του εξισώνει τους νόμιμους με τους παράνομους για το θέμα των υδρογονανθράκων και δημιουργεί «κακό προηγούμενο» για τις μετέπειτα πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις, τη διαχείριση του όλου ζητήματος, καθώς και για τις αντιδράσεις των υπόλοιπων εταιρειών. Ο Γκουτέρες, σκόπιμα ή ποντιοπιλατικά, στην ουσία καλύπτει, στηρίζει και ενθαρρύνει την πολιτική της Τουρκίας για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».

Επομένως, μετατρέπεται σε ηθικό αυτουργό του εγκλήματος. Η Κύπρος δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε διαβήματα, εκφράσεις λύπης και περίεργες δηλώσεις ότι «δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας», που στο τέλος της ημέρας δείχνουν αδυναμία, ανασφάλεια και αποδοχή των τετελεσμένων.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι μόνο ο Γ.Γ., αλλά πάνω απ’ όλα είναι η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: