Νίκος Σαργκάνης: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει για τον Ολυμπιακό»




Από τη μια μεριά οι δύο απανωτές ήττες από την ΑΕΚ σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και από την άλλη -κυρίως αυτό- οι εμφανίσεις της ομάδας, που στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν δεν δείχνουν σιγουριά και την δυναμική άλλων ετών και κάπως έτσι, η «συζήτηση» έχει ανοίξει για τα καλά γύρω από τον Ολυμπιακό. Κάποιοι μάλιστα τον έχουν ήδη «ξεγράψει» από τον εφετινό τίτλο.

Ωστόσο, αυτό δεν δείχνουν να το συμμερίζονται οι ίδιοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, εκείνοι που στην ζωή τους «έφαγαν τα γήπεδα με το κουτάλι», όπως ο Νίκος Σαργκάνης. Ο θρυλικός τερματοφύλακας των «ερυθρολεύκων» και της Εθνικής ομάδας, όχι μόνο δεν δέχεται ότι ο Ολυμπιακός έχει τεθεί εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος, αλλά το πάει κι ένα βήμα παραπέρα… Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) λέει πως, ακόμη κι αν συμβεί αυτό, ακόμη κι αν τελικά χάσει το πρωτάθλημα, δικαιούται ο Ολυμπιακός να έχει και μια αποτυχημένη χρόνια μέσα στις τόσες επιτυχημένες.

Η συζήτηση μαζί του είναι ενδεικτική. Το «φάντομ» των ελληνικών γηπέδων μιλάει και εξηγεί…

ΕΡ: Πολλοί έχουν ξεγράψει τον Ολυμπιακό από τον τίτλο. Το συμμερίζεστε αυτό;

«Όχι βέβαια. Έχουμε δέκα αγωνιστικές ακόμη, το ένα τρίτο του πρωταθλήματος. Πόση είναι η διαφορά στην βαθμολογία; Δύο και τέσσερις βαθμοί. Αλίμονο, τίποτα δεν έχει τελειώσει για τον Ολυμπιακό, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια ομάδα που έχει το μέταλλο του πρωταθλητή. Απλώς, ο κόσμος ήταν αλλιώς μαθημένος. Ο κόσμος συζητάει περισσότερο για τις εμφανίσεις, αυτό είναι που βλέπει και προβληματίζεται. Και γι? αυτό έχουν βγει μπροστά ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ και τους δίνουν το προβάδισμα. Όμως δεν ξεγράφεις τον Ολυμπιακό».

ΕΡ: Δεν πείθουν λοιπόν οι εμφανίσεις του Ολυμπιακού. Εσείς πού εντοπίζετε το πρόβλημα;

«Θα πω κάτι και θα το πω έτσι ψυχρά. Το δικαιούται ο Ολυμπιακός και μια φορά να μην είναι τόσο δυνατός. Δεν γίνεται να είναι κάθε φορά σε σούπερ κατάσταση, θα είναι αφύσικο αυτό, θα ήταν κι αυτό πρόβλημα για το ποδόσφαιρο. Δικαιούται και μια χρονιά να μην είναι τόσο δυνατός. Εδώ βλέπουμε ομάδες σαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και δεν έχουν βρει τα πατήματά τους. Μέσα από τα λάθη του Ολυμπιακού λοιπόν, εμφανίζονται και ξεπετάγονται οι άλλοι».

ΕΡ: Ωστόσο δέχεται έντονη κριτική η άμυνα, πολλοί εστιάζουν εκεί το πρόβλημα. Εσείς σαν τερματοφύλακας, θα νιώθατε σιγουριά με την συγκεκριμένη άμυνα μπροστά σας;

«Όταν υπάρχει πρόβλημα, είναι η ομάδα ολόκληρη, όχι μόνο η άμυνα. Υπήρξαν και παιχνίδια όπου η άμυνα έπαιξε εξαιρετικά. Μπορεί στα τελευταία ματς, με τις τωρινές εμφανίσεις κι εγώ ως τερματοφύλακας να μην ένιωθα ασφαλής με αυτή την άμυνα, όμως ίσως κάτι από την αρχή να μην έγινε σωστά πάνω σε αυτό τον τομέα. Ίσως να μην έγινε καλός προγραμματισμός, να μην έγινε ένας σωστός σχεδιασμός στην αρχή. Όμως ας δούμε κάτι… Οικονομικά η ομάδα είναι πετυχημένη. Το καλοκαίρι το μέλημα ήταν να μπει στους ομίλους του Champions League και το πέτυχε αυτό. Μπήκε στους ομίλους. Δεν απέτυχε οικονομικά λοιπόν και έχει αυτό τη σημασία του, γιατί είναι εποχές που όλα πρέπει να λειτουργούν και σε τέτοιο επίπεδο και άρα βαραίνει η οικονομική επιτυχία».

ΕΡ: Αγωνιστικά όμως είναι πετυχημένη;

«Αγωνιστικά όχι, δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ίσως γιατί δεν κατάφερε να αντέξει και στα τρία, Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Για να περάσει στους ομίλους του Champions League, έπρεπε να έχει την φρεσκάδα της η ομάδα πολύ νωρίς και τώρα δεν δείχνει φρέσκια. Συμβαίνει αυτό. Είναι και ο σχεδιασμός που γίνεται στην αρχή, όπως είπα και πριν».

ΕΡ: Επίσης πολλοί αναφέρονται και στην ξαφνική αλλαγή προπονητή. Ο Τάκης Λεμονής κατάφερε, με τα όποια προβλήματα, να την επαναφέρει στην κορυφή, να της δώσει έναν ρυθμό, και ακριβώς εκείνη την χρονική στιγμή,τον αντικατέστησαν. Θεωρείτε πώς ήταν λάθος;

«Αυτό δεν θέλω να το σχολιάσω, δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτό, γιατί αν όλα πήγαιναν καλά στην συνέχεια, κανείς δεν θα έλεγε τίποτα τώρα. Σαφώς και μπορεί να ξάφνιασε το ότι ο Ολυμπιακός άλλαξε προπονητή, ενώ ανέβασε την ομάδα στην κορυφή, ωστόσο είναι κι άλλα πράγματα. Και ο προπονητής δεν είναι μόνος του. Ο προπονητής έχει και ένα υλικό παικτών, που εγώ εκτιμώ ότι δεν είναι αυτό που υπήρχε άλλες χρονιές».

ΕΡ: Αν ο Ολυμπιακός δεν πάρει το πρωτάθλημα, θα είναι μόλις το 3ο που θα χάσει μέσα σε 22 χρόνια. Με βάση αυτό, είναι φυσιολογικό να γκρινιάζει ο κόσμος;

«Όχι, καθόλου φυσιολογικό. Και οι άλλοι παίζουν μπάλα, δεν παίζει μόνη της μια ομάδα σε ένα πρωτάθλημα. Και οι ομάδες εκμεταλλεύονται τα λάθη των άλλων. Αν το χάσει, θα είναι μόλις το 3ο μέσα σε 20 χρόνια Είναι τρελό λοιπόν να γκρινιάζει ο κόσμος. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι λαθών. Όποιος κάνει τα περισσότερα δίνει αυτομάτως την ευκαιρία στον άλλο να το εκμεταλλευτεί. Έτσι τώρα ο Ολυμπιακός με τα δικά του λάθη, έδωσε την ευκαιρία σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να τον ξεπεράσουν. Απλώς εγώ πιστεύω ότι είναι και ο τρόπος που παίζει η ομάδα. Οι όχι καλές εμφανίσεις, αυτές είναι που φέρνουν την περισσότερη γκρίνια. Οι φίλαθλοι θέλουν η ομάδα τους να παίρνει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα. Δεν γίνεται αυτό. Όμως από εκεί και πέρα, δεν βοηθάνε και οι εμφανίσεις του Ολυμπιακού κι έτσι ο κόσμος δυσανασχετεί. Όμως θέλω να το τονίσω. Δεν πρέπει ο κόσμος του Ολυμπιακού να απογοητεύεται. Το δικαιούται και μια φορά η ομάδα».

ΕΡ: Τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ πώς τους βλέπετε εφέτος;

«Εκμεταλλεύονται τον κακό Ολυμπιακό. Κανένας από τους δύο δεν με ξετρελαίνει ως ομάδα. Θεωρώ πως βρίσκονται πιο πάνω ακριβώς γιατί έχουν εκμεταλλευθεί τα λάθη του Ολυμπιακού, όχι γιατί οι ίδιες οι ομάδες είναι για ψηλά. Δεν θα βρίσκονταν σε αυτή την θέση αν ο Ολυμπιακός ήταν το ίδιο δυνατός αγωνιστικά, όπως άλλες χρονιές».

ΕΡ: Πάντα ήθελα να σας κάνω και την εξής ερώτηση: Στην μνήμη όλων των φιλάθλων, έχουν αποτυπωθεί δύο απίστευτες αποκρούσεις σας. Εκείνη με την Εθνική μέσα στην Κοπεγχάγη κόντρα στην Δανία, όταν στο τέλος αποκρούσατε εξ επαφής την βολίδα του Σίμονσεν και κρατήσατε τη νίκη (0-1), με αποτέλεσμα ο διεθνής Τύπος να σας αποκαλέσει «φάντομ». Και η άλλη στο γήπεδο Καραϊσκάκη, κόντρα στον ΟΦΗ, όταν ο Βλαστός μόνος και σε κενό τέρμα έστειλε με κεφαλιά την μπάλα μέσα κι εσείς από την άλλη άκρη τιναχθήκατε και την βγάλατε κόρνερ. Μετά από τόσα χρόνια, ποιά από τις δύο βαραίνει περισσότερο μέσα σας;

«Και οι δύο είχαν την δική τους δυσκολία. Βέβαια φάνηκε περισσότερο εκείνη στο σουτ του Σίμονσεν, γιατί ήταν η Εθνική ομάδα σε παιχνίδι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, νικούσαμε κιόλας και την είχε δει όλος ο κόσμος. Σε αντίθεση με την κεφαλιά του Βλαστού, που ήταν σε έναν αγώνα πρωταθλήματος στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Υπήρξαν κι άλλες σπουδαίες αποκρούσεις, όμως ο κόσμος αυτές τις δύο θυμάται περισσότερο και αυτές τις δύο μου αναφέρει μέχρι σήμερα. Εγώ όμως μέσα μου, θα θυμάμαι πάντα και την αντίδραση του Τσιριμώκου στο ματς με την ΟΦΗ. Είχε ήδη σηκώσει τα χέρια και πανηγύριζε για το γκολ και όταν το απέκρουσα, ήρθε και με φίλησε. Αυτό ήταν το πρώτο φερ-πλέι στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήρθε την ίδια στιγμή σαν αντίπαλος και μου έδωσε συγχαρητήρια και από εκεί ξεκίνησαν όλα και αρχίσαμε να δίνουμε τα χέρια μέσα στο γήπεδο. Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Και όλοι θέλουν να βλέπουν το ωραίο στο ποδόσφαιρο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: