Κάτι κινείται στη Χερσόνησο της Κορέας: Διαδικασία αποκλιμάκωσης βορρά και νότου




Αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για θετικές εξελίξεις γύρω από τον κίνδυνο στη Χερσόνησο της Κορέας, υπάρχουν κάποιες σοβαρές κινήσεις αποκλιμάκωσης μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας.

Συγκεκριμένα η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει στη Σεούλ, τον υψηλότερο κυβερνητικό αξιωματούχο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στα πλαίσια της διπλωματικής προσέγγισης, με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Κίμ Γιόνγκ – Νάμ, ονομαστικός επικεφαλής του Κράτους της Βόρειας Κορέας, επικεφαλής αποστολής 22 αξιωματούχων θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Νότια Κορέα, από την ερχόμενη Παρασκευή. Οι αθλητές και των δυο χωρών θα παρελάσουν στην τελετή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων κάτω από κοινή σημαία. Η κοινή ομάδα γυναικών χόκεϊ στον πάγο έπαιξε το πρώτο της παιχνίδι χθες Κυριακή, όπου έχασε σε φιλικό αγώνα με τη Σουηδία.

Ο Κίμ Γιόνγκ – Νάμ είναι ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου της Βόρειας Κορέας και είναι υψηλότερος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα εδώ και χρόνια. Κυβερνητικές πηγές στην Σεούλ, αντιμετωπίζουν την κίνηση αυτή ως ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί ειλικρινά τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Εάν αυτό συμβεί θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάϊκ Πένς.

Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, παραμένει σε υψηλά επίπεδα μετά τις δοκιμές βαλλιστικές πυραύλων από το καθεστώς Κίμ. H Βόρεια Κορέα, μάλιστα, καταδίκασε χθες την πρόσφατη ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στο Κογκρέσο.

Παρά τις θετικές διπλωματικές κινήσεις από το Βορρά, το καθεστώς Κίμ ετοιμάζει μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στις 8 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

MIGNATIOU.COM, AP, REUTERS

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: