“Η λύση στο όνομα να μην επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών “, λέει ο Νίμιτς (video)




Λίγες ώρες μετά τις κρίσιμες συναντήσεις σε Αθήνα και Σκόπια, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ονοματολογικού.

Ο Μάθιου Νίμιτς απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, στα οποία ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος, τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ μιλώντας στο  Euronews  και την Νικολέττα Κρητικού, τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την επίλυση του ονοματολογικού που εκκρεμεί για περισσότερα από 25 χρόνια, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Ο Μάθιου Νίμιτς δεν θέλησε να σχολιάσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί, ενώ ξεκαθάρισε πως η συνταγματική αναθεώρηση στην γείτονα χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό, διαψεύδοντας τις διαρροές ότι η Ελληνική κυβέρνηση προκρίνει τo Gorna Makedonija και η ΠΓΔΜ τo Nova Macedonija.

Η συνέντευξη του Μάθιου Νίμιτς στο Euronews:

Νικολέττα Κρητικού: Tις τελευταίες ώρες είχατε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Μετά από αυτές ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ντιμιτρόφ έθεσε θέματα ταυτότητας, λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε την Μακεδονική γλώσσα».Να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος σε θέματα εθνικότητας και ταυτότητας ανάμεσα στις δύο χώρες;

Μάθιου Νίμιτς: Νομίζω πως το θέμα της ταυτότητας είναι πολύ σημαντικό για τον βόρειο γείτονα και βλέπουν οποιαδήποτε λύση ως κάτι που δεν θα αλλάξει ή θα βλάψει το πως αντιλαμβάνονται τον αυτοπροσδιορισμό τους. Όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Το όνομα, η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών. Και πιστεύω ότι η λύση είναι εφικτή και θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο χώρες.

Νικολέττα Κρητικού: Ποιές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στα Σκόπια, αναφορικά με την ελληνική πρόταση για το προσχέδιο Συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες;

Μάθιου Νίμιτς: Δουλεύουμε από κοινού για να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα. Όπως γνωρίζετε παρουσίασα γραπτώς το περίγραμμα μίας πρότασης στις δύο πλευρές και πως μπορούμε να επεξεργαστούμε μία τελική συμφωνία καθώς και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στα Ηνωμένα Έθνη. Πιστεύω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι πολύ θετικός στην προσέγγιση του αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και επιδεικνύει ουσιαστικό ενδιαφέρον, ώστε να επιλυθεί το θέμα. Η συνδρομή του είναι πολύ σημαντική.

Νικολέττα Κρητικού: Ο πρωθυπουργός Ζάεφ επιμένει στην πρόταση για δημοψήφισμα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της λύσης. Βοηθάει αυτό τις διαπραγματεύσεις;

Mάθιου Νίμιτς: Το θέμα του δημοψηφίσματος στον βόρειο γείτονα είναι ένα θέμα δικό τους για να συζητήσουν. Υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες, έχουν την δική τους πολιτική παράδοση και συζήτηση για το δημοψήφισμα γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από διαφορετικές κυβερνήσεις. Το πως θα αποφασίσουν να επικυρώσουν την συμφωνία είναι δικό τους θέμα να επιλύσουν.

Νικολέττα Κρητικού: Αναφορικά με το όνομα, εξακολουθούν να είναι και οι 5 προτάσεις στο τραπέζι; Υπάρχουν διαρροές ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει το GornaMakedoniya ενώ η ΠΓΔΜ το NovaMakedoniya.

Μάθιου Νίμιτς: Διάβασα αυτές τις διαρροές. Η ηγεσία της Αθήνας και των Σκοπίων συζητάει ακόμα το θέμα του προσδιορισμού ο οποίος θα ήταν ο καλύτερος. Στην πρόταση μου υπάρχουν 5 επιλογές. Τόνισα ότι οι 5 αυτές προτάσεις δεν αποκλείουν την ύπαρξη και άλλων και ότι οι δύο πλευρές μπορούν να κάνουν τις δικές τους προτάσεις. Δεν ήταν στις προθέσεις μου να αποκλείσω την περίπτωση και άλλων προτάσεων.

 

 

 

Πηγή: euronews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: