Η  «Kolotoumpa» του αξιότιμου κ. Σούλτς, ο «Groko» και η τελευταία κυβέρνηση της Μέρκελ




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

Βερολίνο, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018.
«Willkommen Groko», auf Wiedersehen «Jamaica».
Καλώς όρισες «Μεγάλε Συνασπισμέ», στο επανιδείν «Jamaica».

Αν σας αρέσουν οι τίτλοι, τότε κάλλιστα μπορούμε να ορίσουμε την εξάμηνη παρατεταμένη κυβερνητική διαβούλευση της Γερμανίας ως τον δρόμο «από την  Jamaica, στον Groko».

Η «Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», ναι, μετά από έξι μήνες ακυβερνησίας, έχει κυβέρνηση.

Για να είμαστε ακριβείς :

Η «Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», έχει συμφωνημένο σχέδιο σχηματισμού κυβέρνησης, μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών του «CDU» της Γερμανίδας καγκελαρίου κα. Άνχελα Μέρκελ, των Σοσιαλδημοκρατών του «SPD»,του κ. Μάρτιν Σουλτς και των ομοϊδεατών του «CDS» , των υπερσυντηρητικών με μια ιδιότυπη και παράξενη προσέγγιση σε αρκετά κοινωνικά ζητήματα,  κομματικών συμμάχων της συντηρητικής χριστιανοδημοκρατίας, τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές του «CDS», με επικεφαλής τον Βαυαρό πρωθυπουργό κ. Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο «Groko».

Βάση της συμφωνίας της Γερμανίδας Καγκελαρίου κα. Άνγκελα Μέρκελ, του «CDU/CDS»  και του «SPD» του αποχωρήσαντα από την θέση του Προέδρου του «SPD» κ. Μάρτιν Σούλτς, στον γερμανικό νέο «μεγάλο Συνασπισμό», τον «Grοβe Koalition», γνωστό σε συντομογραφία ως «Groko», οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές του «CDU/CDS» λαμβάνουν την καγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας, Άμυνας, Υγείας και Αγροτικής Πολιτικής.

Οι  Γερμανοί Σοσιαλιστές του «SPD», μεγάλοι νικητές της διαπραγμάτευσης με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές του «CDU/CDS», συμμετέχουν στον «Groko», εάν και εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από τη βάση του κόμματος, έχοντας λάβει τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Οικογένειας και Περιβάλλοντος.

Το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου παραδιδόταν το συγκεκριμένο κείμενο, προκύπτει σοβαρό θέμα στην Γερμανία και στο «SPD, καθώς οι Γερμανοί Σοσιαλιστές, αναιρούν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του κ. Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δεν θα υπουργοποιηθεί και δεν θα αναλάβει τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών στη νέα συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών / Σοσιαλδημοκρατών.

Κάνουμε, προς το παρόν, λόγο για συμφωνημένο κυβερνητικό σχηματισμό, όλα είναι ρευστά μέχρι την επικύρωση από την βάση του «SPD», κυβερνητικός σχηματισμός τύπου «Grοβe Koalition», καθώς η κυβερνητική συμφωνία  των Χριστιανοδημοκρατών του «CDU/CDS» με τους Σοσιαλδημοκράτες του «SPD», στην οποία υπερτερούν οι Σοσιαλδημοκράτες του «SPD»,θα πρέπει να έχει εγκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα των τριών εβδομάδων, από τη βάση του «SPD»,  μέσα από την διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος στο οποίο θα συμμετάσχουν 463.000 μέλη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, στην τέταρτη και ενδεχομένως τελευταία κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου κα Άνγκελα Μέρκελ, λαμβάνουν θέση  στα σημαντικότερα υπουργεία, ο κ. Όλαφ Σόλτς, αντιπρόεδρος του «SPD» και δήμαρχος / πρωθυπουργός του Βερολίνου, υπέρμαχος της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, να αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών και τον Βαυαρό υπερσυντηρητικό σύμμαχο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, κ. Χορστ Ζεεχόφερ να αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών.

O νέος κυβερνητικός «μεγάλος συνασπισμός» των Χριστιανοδημοκρατών του «CDU/CDS» με τους Σοσιαλδημοκράτες του «SPD», διαθέτει την πλειοψηφία στο «19ο Bundestag», με 399 βουλευτές σε σύνολο 709 εδρών.

Η  «Kolotoumpa» του αξιότιμου κυρίου Μάρτιν Σούλτς.

Ο  κ. Μάρτιν Σουλτς, ο Πρόεδρος του «SPD» και επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλιστών στις «Γερμανικές Εκλογές 2017», δέχεται τελικά τη συμμετοχή του «SPD» στον «Groko», παρά την αρχική προεκλογική δέσμευση προς τους ψηφοφόρους του «SPD», η οποία έκανε λόγο για καμία μετεκλογική συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες / χριστιανοκοινωνιστές «CDU/CDS» της κα Άνγκελα Μέρκελ.

Με βάση την τελική κυβερνητική συμφωνία του «CDU/CDS με το «SPD» της Τετάρτης 7ης Φεβρουαρίου 2018, ο κ. Μάρτιν Σουλτς, θα συμμετείχε με το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείο Εξωτερικών, η αναίρεση του «SPD» στο πρόσωπο στη νέα συγκυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου κα Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας πως ξεκίνησε η εποχή του τέλους της λιτότητας της Ευρώπης.

Η προεκλογική και μετεκλογική στάση του κ. Μάρτιν Σούλτς, φέρνουν ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του «SPD» κυρίως στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και τη Νεολαία.

Το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου 2018 και την ώρα συγγραφής του κειμένου, οι Γερμανοί Σοσιαλιστές του «SPD», αναιρούν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Μάρτιν Σουλτς, τέως Προέδρου και επικεφαλής στις «Γερμανικές Εκλογές 2018» του «SPD», ο οποίος δεν θα συμμετάσχει τελικά ως Υπουργός Εξωτερικών, στη νέα γερμανική συγκυβέρνηση.

Βερολίνο  Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου του 2017. «Γερμανικές Εκλογές 2017».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος κα Άνγκελα Μέρκελ, το βράδυ της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου του 2017, εξαιτίας της μέχρι τότε αρνήσεως του κ. Μάρτιν Σούλτς, ως προς τη συμμετοχή του «SPD», σε νέα κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες του «CDU/CDS», αμέσως μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των  «Γερμανικών Εκλογών 2017», δηλώνει πως η Γερμανία μπαίνει σε μια παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας, που ενδεχομένως θα χρειαζόταν και έξι μήνες ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία η οποία θα οδηγούσε τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Το γερμανικό πολύπλοκο σύστημα της απόλυτης απλής αναλογικής, δεν είναι συμβατό ως προς την δημιουργία ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνησης.

Η πτώση των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών του «CDU/CDS» της κα Άνγκελα Μέρκελ, στις «Γερμανικές Εκλογές 2017», οι Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν το 33 %, έναντι 41,5 % στις εκλογές του 2013, σε συνδυασμό με τα ιστορικά χαμηλά απογοητευτικά ποσοστά που λαμβάνει το «SPD»  του κ. Μάρτιν Σούλτς, , στις «Γερμανικές Εκλογές 2017» οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν το 20,5 %, έναντι 25,7 % σε αυτές του 2013, φέρνουν την Γερμανία αντιμέτωπη με την άνοδο του ναζισμού – εθνικισμού, την οποία ακολουθεί μια παρατεταμένη περίοδος πολύπλευρων, πολύπλοκων διαπραγματεύσεων ως προς τον σχηματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι «Γερμανικές Εκλογές 2017», οι οποίες διεξάγονται την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου του 2017, μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικές, καθώς για πρώτη φορά μετά από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και του ναζισμού, εισέρχεται στο γερμανικό «19ο Bundestag», την γερμανική βουλή, εθνικιστικό κόμμα με ναζιστικές καταβολές, όπως μπορεί ακριβώς να χαρακτηριστεί η γερμανική ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία, ΑfD», με επικεφαλής τον εθνικιστή, πρώην χριστιανοδημοκράτη βουλευτή του «CDU» κ. Αλεξάντερ Γκάουλανγκ.

Η γερμανική ξενοφοβική ακροδεξιά, ή αν προτιμάτε η εθνικιστική με ναζιστικές καταβολές «Εναλλακτική για την Γερμανία, ΑfD», τριπλασιάζει τα ποσοστά στις «Γερμανικής Εκλογές 2017», εκτοξεύεται στο «12,6 %» από το «4,7 %» των «Γερμανικών Εκλογών του 2013», καταλαμβάνοντας 97 έδρες στο «19ο Bundestag».

Από την «Jamaica» στον «Groko».

To μεγάλο μετεκλογικό γερμανικό παζάρι μεταξύ της χριστιανικής δεξιάς του «CDU/CDS» και τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες του «SPD,  ή αν προτιμάτε με γεωγραφικό προσδιορισμό, των δυτικών και ανατολικών Βερολινέζων με τους Βαυαρούς κοινωνιστές και τους Σοσιαλδημοκράτες, καταγόμενους από το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, προπύργιο και εκλογική βάση των Γερμανών Σοσιαλιστών.

Το πολιτικό «gambling» των δυνάμεων του γερμανικού πολιτικού συστήματος, οι οποίες  συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη τελικής συμφωνίας ως προς τον σχηματισμό του «μεγάλου συνασπισμού», διεξάγεται ακριβώς, όπως ένα ανοιχτό παιχνίδι πόκας, χωρίς όρους, αλλά με δεσμεύσεις, ωσότου επιτευχθεί η τελική πολιτική συμφωνία των ετερόκλητων πολιτικών σχηματισμών.

Η κυβερνητική συμφωνία του «CDU/CDS» με το «SPD», ενδεχομένως να μην είχε τελεσφορήσει, ως προς το αποτέλεσμα της επίτευξης συμφωνίας του «Groko», εάν κατά την πρώτη περίοδο της μετεκλογικής διαπραγμάτευσης, είχε επικρατήσει στη γερμανική πολιτική σκηνή, το κλίμα ευφορίας που έφερνε η «ξένη» και συγχρόνως «νέα», προς τα γερμανικά πολιτικά δεδομένα, κυβερνητική συμφωνία τύπου «Jamaica».

Η «Jamaica».

Το γερμανικό εκλογικό σύστημα της περίπλοκης ομολογουμένως απλής αναλογικής, η άνοδος των εθνικιστών, τα χαμηλά ποσοστά της χριστιανικής δεξιάς «CDU/CDS» και των Σοσιαλιστών του «SPD», τρίζουν το γερμανικό πολιτικό σύστημα το βράδυ της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2017, βράδυ αποτελεσμάτων των «Γερμανικών Εκλογών 2017».

Οι  Γερμανοί δημοσιογράφοι και οι ανά τον κόσμο πολιτικοί αναλυτές, ορμώμενοι και από την μέχρι τότε απροθυμία του κ. Μάρτιν Σούλτς, ως προς τη συμμετοχή του «SPD» σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα  με τους Χριστιανοδημοκράτες του  «CDU/CDS» της νικήτριας των εκλογών κα Άνγκελα Μέρκελ, κάνουν λόγο για νέα γερμανική κυβέρνηση υπό τoν κωδικό ονομασίας «Jamaica».

Ο κωδικός ονομασίας «Jamaica», μπαίνει στο πολιτικό λεξιλόγιο των Γερμανών έστω και για μερικούς μήνες εξαιτίας των χρωματισμό των λογότυπων των κομμάτων του μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 σίγουρο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Το μαύρο χρώμα των Χριστιανοδημοκρατών του «CDU/CDS» της κα Άνγκελα Μέρκελ,  η κίτρινη απόχρωση προερχόμενη από τους Φιλελεύθερους του «FDP» του κ. Κρίστιαν Λίντερ, ενός τριανταοκτάχρονου νεοφερμένου πολιτικού στην κεντρική γερμανική πολιτική σκηνή και από το πράσινο «Güner» της κα. Κλαούντια Ροτ και του Γερμανού, τουρκικής υπηκοότητας κ. Τσεμ Οζντεμίρ, που εκφράζουν την γερμανική «πράσινη κεντροαριστερά», είναι ο παραλληλισμός τον χρωμάτων, ως προς τoν κωδικό ονομασίας «Jamaica».

Το τέλος της «Jamaica»…

Oι στιγμές ευφορίας, ακόμα και σε ένα ξέφρενο, ξαφνικό πάρτι, στο οποίο όλοι λικνίζονται στους «regge» ρυθμούς του «Bob Marley», με τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες «ρούμι», του παραδοσιακού ποτού της «Jamaica», φθάνουν κάποια στιγμή στην κούραση και η σκληρή πραγματικότητα υπερισχύει της ευδοξίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κα Άνγκελα Μέρκελ, ένοικος από το 2005 του κυβερνητικού μεγάρου «Κanzelamt» στο Βερολίνο, όπως έχουμε ήδη αναφέρει το βράδυ της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2017, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των «Γερμανικών Εκλογών 2017» και για τους γνωστούς λόγους προχωράει στην δήλωση πως θα απαιτηθεί υπομονή, ως προς τον χρόνο σχηματισμού της νέας κυβέρνησης της «Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».

Συγχρόνως, η επικεφαλής της χριστιανοδημοκρατικής δεξιάς κα. Άνγκελα Μέρκελ, ανακοινώνει, πως προχωράει σε επίσημες συνομιλίες με τους Φιλελεύθερους του «FDP» του κ. Κρίστιαν Λίτνερ και με τους  «Πράσινους» «Güner» του επικεφαλής του σχηματισμού κ. Τσεμ Οζντεμί, με σκοπό τον σχηματισμό της δύσκολης, ως προς την διαφορά φιλοσοφίας κυβέρνησης με τον κωδικό ονομασίας «Jamaica».

Πράγματι, οι συνομιλίες προσπάθειας κυβερνητικής σύγκλισης των κλιμακίων των Χριστιανοδημοκρατών του «CDU/CDS» της κα Άνγκελα Μέρκελ, με τους Φιλελεύθερους του «FDP» του κ. Κρίστιαν Λίτνερ, αποδεικνύονται δύσκολες και δεν τελεσφορούν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κα. Άνγκελα Μέρκελ, προς χάρη της «Jamaica», έχει αποδεχθεί αρκετούς από τους όρους του νεαρού πολιτικού αρχηγού, κ. Κρίστιαν Λίτνερ, από το «Bergisch Gladbach» της Βορείου Ρηνανίας.

Η μετακίνηση του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από το Υπουργείο Οικονομικών, στη θέση του Προέδρου του «Bundestag».

Ορισμένες από τις παράλογες «απαιτήσεις» του προέδρου  των Φιλελευθέρων κ. Κρίστιαν Λίτνερ, γίνονται αποδεκτές από την Γερμανίδα καγκελάριο κα Άνγκελα Μέρκελ, όπως λόγου χάρη, η μη συνέχιση του στενού της συνεργάτη κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τέως Υπουργός Οικονομικών της «Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας» και πρώην ισχυρός άνδρας του «Eurogroup», δέχεται την σιωπηλή απομάκρυνση από το Υπουργείο Οικονομικών και αναλαμβάνει Πρόεδρος του «19ου  Bundestag»…

auf Wiedersehen «Jamaica».

Oι δυσκολίες των συνομιλιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών του «CDU/CDS» της κα Άνγκελα Μέρκελ, με τους Φιλελεύθερους του «FDP» του κ. Κρίστιαν Λίτνερ, είναι δύσκολες ως προς τις απαιτήσεις του ηγέτη των Γερμανών Φιλελευθέρων, ο οποίος απαιτεί πιο σκληρή δημοσιονομική πολιτική και συνέχιση, με κάθε τρόπο της λιτότητας στην Ευρώπη, αλλά και μια διαφορετική πολιτική πάνω στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κα Άνγκελα Μέρκελ, στα μέσα του Νοέμβρη του 2017, καταλαβαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης, εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων του κ. Κρίστιαν Λίτνερ, δεν επιθυμεί να οδηγήσει την «Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας» σε νερά αχαρτογράφητα.

Οι  συνομιλίες με τους Φιλελεύθερους του κυρίου Κρίστιαν Λίτνερ σταματούν και η Γερμανία «λέει» …auf Wiedersehen «Jamaica».

O δρόμος προς τον «Groko».

Η επικεφαλής της χριστιανοδημοκρατικής δεξιάς της Γερμανίας κα. Άνγκελα Μέρκελ, ένοικος από το 2005 της «Κanzlermat», της «Καγκελαρίας» στο Βερολίνο,  την Πέμπτη 30η Νοεμβρίου του 2017, ημέρα εορτής του Αγίου Ανδρέα, σημαντική εορτή για τους Γερμανούς, επισκέπτεται τον Γερμανό Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο «Schloss Bellevue», το Προεδρικό Μέγαρο  της «Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος κα Άνγκελα Μέρκελ ζητάει από τον Γερμανό Πρόεδρο κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προερχόμενος από το «SPD», να προχωρήσει τις διαδικασίες και να καλέσει τους Γερμανούς Σοσιαλιστές του «SPD» σε επίσημες συνομιλίες για τον σχηματισμό του «Groko», της κυβέρνησης του «Μεγάλου Συνασπισμού».

Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017, ξεκινούν στο Βερολίνο, οι επίσημες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης τύπου, «Grοβe Koalition»,του «μεγάλου συνασπισμού», μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών του «CDU/CDS» της κα Άνγκελα Μέρκελ, με τους Σοσιαλδημοκράτες, του αντίθετου αρχικά στην όποια μετεκλογική συνεργασία με την χριστιανοδημοκρατική δεξιά του απερχόμενου Προέδρου του «SPD» κ. Μάρτιν Σούλτς.

Το επόμενο διάστημα, η επικείμενη προγραμματική κυβερνητική συμφωνία μεταξύ των «Χριστιανοδημοκρατών / Σοσιαλδημοκρατών», περνάει μέσα από την εσωστρέφεια και τα συνέδρια του «SPD», ώστε να αποφασίσει η βάση για το μέλλον του νέου «Groko».

Οι συνομιλίες των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκρατές, βγάζουν «Λευκό καπνό» την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου του 2018, όταν από το Βερολίνο, σε κοινή συνέντευξη τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριος κα Άνγκελα Μέρκελ και ο Σοσιαλδημοκράτης κ. Μάρτιν Σούλτς, ανακοινώνουν το συμφωνημένο σχέδιο για τον νέο «Μεγάλο Συνασπισμό».

Προς το παρόν θα πρέπει να κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή, ως προς την ορκωμοσία της νέας Γερμανικής κυβέρνησης, καθώς ο «Groko» θα πρέπει να εγκριθεί στις 4 Μαρτίου, από τη βάση των 463.000 μελών του «SPD», με τον κ. Μάρτιν Σούλτς, να είναι εκτός όχι μόνο από την ηγεσία του «SPD», από την οποία παραιτήθηκε για να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά πλέον να μην υπουργοποιείται, να μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος, εξαιτίας της αναίρεσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από τα μέλη του «SPD».

Η απόσυρση των πολιτικών της γενιάς που οδήγησε στην «Ένωση της Γερμανίας».

Η «Kanzleramt», η καγκελαρία στο Βερολίνο, ετοιμάζεται να υποδεχτεί για τελευταία ενδεχομένως φορά, μια κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου κα Άνγκελα Μέρκελ., εφόσον η βάση του «SPD», επικυρώσει την συμφωνία σε δημοψήφισμα το οποίο θα διεξαχθεί στις 4 Μαρτίου του 2018.

Η  Γερμανία, το 1922, όταν θα λήξει η θητεία του «Groko», θα περνάει στην επόμενη γενιά πολιτικών.

Στη χώρα της κοιλάδας του Ρουρ, ήδη κάνουν λόγο για την επικείμενη ή την απόσυρση της γενιάς των Γερμανών πολιτικών, που πέτυχε τον Νοέμβριο του 1992  την πτώση του τείχους του Βερολίνου, πράξη που οδήγησε στην ενοποίηση της Γερμανίας, κάνοντας ταυτόχρονα πράξη το όνειρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το διακύβευμα του «Groko».

Η νέα και τελευταία συγκυβέρνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κα Άνγκελα Μέρκελ με το «SPD», δεν έχει σκοπό μόνο να ετοιμάσει την Γερμανία αλλά και την Ευρώπη από την έξοδο της εποχής της λιτότητας.

Ο «Groko», θα έχει την ευθύνη, να προετοιμάσει την Γερμανία στην είσοδο της εποχής του «πολέμου του νερού».

Το Βερολίνο, αλλά και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα της λειψυδρίας και ήδη αναλυτές κάνουν λόγο για την αρχή του επόμενου πολέμου της ανθρωπότητας.

Μη ξεχνάμε, πως η βαριά γερμανική βιομηχανία, δεν μπορεί να «ζήσει» χωρίς νερό αλλά και χωρίς το προϊόν που έρχεται από τον Ευρωπαϊκό νότο και η ίδια μετατρέπει σε βιομηχανικό. Το λάδι.

Υστερόγραφο:

Βρισκόμαστε, στην αρχή του «πολέμου του υγρού στοιχείου» και στην εποχή της ανόδου της ακροδεξιάς.

Προτιμάτε τον σίγουρο και δοκιμασμένο «Groko» ή τα αχαρτογράφητα, απρόβλεπτα νερά της πάντα μεθυσμένης «Jamaica»;

Τι λέτε, η «Kolotoumpa Σούλτς», η οποία το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου 2018, οδήγησε τους Γερμανούς Σοσιαλιστές του «SPD» να αναιρέσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του κ. Μάρτιν Σούλτς, με τον ίδιο τελικά να μη συμμετέχει ως Υπουργός Εξωτερικών στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές του «CDU/ CDS» της Γερμανίδας Καγκελαρίου κα Άνγκελα Μέρκελ, θα επιδράσει αρνητικά, ως προς  την αποδοχή των 463.000  Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών του «SPD» της κυβερνητικής πρότασης μέσω του εσωκομματικού δημοψηφίσματος στις πρώτες μέρες του Μαρτίου ή όχι ; 

Ενώ το «Γερμανικό Παζάρι», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύντομα στο προσεχές μέλλον μπορεί να χρειαστεί να πούμε… auf Wiedersehen «Ε.U.».

Ο «πόλεμος του νερού», μόλις άρχισε…

  • Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής.
  • @mail: [email protected]
  • Twitter: TsiloyannisAnd – Facebook: Andreas Tsiloyannis

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: