Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι ανακοινώσεις σε Κύπρο και Ιταλία σχετικά με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στον στόχο ‘Καλυψώ’ της κυπριακής ΑΟΖ, τα διάφορα σενάρια ενόψει της ανακοίνωσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, το Κυπριακό εν αναμονή νέας συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί, καθώς και η έναρξη των εκδηλώσεων για το καρναβάλι με αποκορύφωμα τη Λεμεσό, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο Τύπος σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα πιο καλά νέα!» γράφει ότι κρύβει μεγάλο πλούτο η κυπριακή ΑΟΖ και ότι ανοίγουν νέοι ορίζοντες για την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου εξαιρετικής ποιότητας στον στόχο Καλυψώ 1 τύπου Ζορ ανακοίνωσε η ΕΝΙ. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι κλοτσά το ΑΚΕΛ για υπουργοποίηση Αδάμου, ενώ δεύτερες σκέψεις κάνει ο Χάρης Γεωργιάδης για το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, αναφέρεται σε βαριές ποινές σε δύο κτήνη – βιαστές ανηλίκων.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κρύβει μυστικά το νέο κοίτασμα» γράφει ότι Υπουργείο Ενέργειας και ΕΝΙ ανακοίνωσαν χθες επίσημα ότι στον στόχο Καλυψώ στο τεμάχιο 6 εντοπίστηκε εκτεταμένη στήλη καθαρού φυσικού αερίου με την εταιρεία να χαρακτηρίζει το κοίτασμα υποσχόμενο. Γράφει επίσης ότι ο Χάρης Γεωργιάδης δεν αποκλείεται να παραμείνει στο Υπουργείο Οικονομικών και ότι από εβδομάδα θα ανακοινωθεί το νέο Υπουργικό. Επίσης, αναφέρει ότι προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα επιδιώξει επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Με τίτλο «Θαυμάσια η Καλυψώ μας», ο «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι η Κύπρος εισήλθε για τα καλά στον παγκόσμια και τον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις που έγιναν ταυτόχρονα στη Λευκωσία από την κυπριακή κυβέρνηση και στο Μιλάνο από την ΕΝΙ. Αναφέρεται ακόμη σε συμφωνία στο παρασκήνιο και ότι αυξήθηκε κατά 2,5 εκατ. η χορηγία των κομμάτων. Η εφημερίδα σε άλλο της δημοσίευμα κάνει λόγο για συνωστισμό για μια θέση στο Δημόσιο.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Γεννά ελπίδες το κοίτασμα Καλυψώ» γράφει ότι το Καλυψώ 1 είναι μια υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου και επιβεβαιώνει την επέκταση κοιτασμάτων τύπου Ζορ στην ΑΟΖ της Κύπρου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιταλικής ΕΝΙ. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι άνοιξε η αυλαία του καρναβαλιού με χορό, κέφι και διασκέδαση. Επίσης, γράφει πως αναπτυξιακές δαπάνες 240,9 εκατ. έμειναν στις εξαγγελίες.

Η αγγλόγλωσση ‘Cyprus Mail’ με τίτλο «Τύπου Ζορ στην κυπριακή ΑΟΖ» γράφει ότι ο ιταλικός κολοσσός ΕΝΙ δήλωσε την Πέμπτη ότι έκανε μια ανακάλυψη καθαρού φυσικού αερίου στην κυπριακή θάλασσα μετά από γεώτρηση στον στόχο ‘Καλυψώ’ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Προβάλλει ακόμη φωτογραφία από την Τσικνοπέμπτη και τα πανηγύρια στη Λεμεσό με τους μασκαρεμένους. Επίσης, γράφει για τον φόνο ενός 47χρονου μέρα μεσημέρι σε ταβέρνα στη Λεμεσό.

Με τίτλο «Μάχη δελφίνων», η εβδομαδιαία «Γνώμη» γράφει για εμφύλιο στην κυβερνώσα παράταξη με το βλέμμα στην μετά – Αναστασιάδη εποχή και ότι ‘ο σαματάς για το νέο κυβερνητικό σχήμα, προεόρτια της σύγκρουσης για επικράτηση στο κυβερνών κόμμα της Δεξιάς – Ακροδεξιάς’. Γράφει επίσης ότι ‘Πρόεδρος με δεκανίκια της ακροδεξιάς’ και για ‘πριμοδότηση του Αναστασιάδη από το ΕΛΑΜ’. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ‘στην Αριστερά η ελπίδα’.

Η εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Η απειλή της ενδιάμεσης συμφωνίας στο Κυπριακό» γράφει ότι η ορολογία ‘στρατηγική συμφωνία’ που καταγράφεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό επανήλθε στο προσκήνιο λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές από τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Γράφει ακόμη ότι κοίτασμα τύπου Ζορ βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, αναφέρεται στα ενδοκομματικά του ΔΗΚΟ και γράφει ότι ‘καθαρίζει το ΔΗΚΟ’.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/02/2018 07:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: