Ερευνά σε βάθος για επαφές Κούσνερ με Κίνα και Κατάρ ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ




Το ενδιαφέρον του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τον Τζάρετ Κούσνερ, έχει διευρυνθεί πέραν των επαφών του στην Ρωσία, μεταδίδει το CNN.

Έτσι, ο γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής, διερευνάται πλέον για τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την εταιρία του από ξένους επενδυτές, την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν λάβει γνώση για την πορεία των ερευνών.

Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ότι ο ειδικός ανακριτής διερευνά τις συζητήσεις που είχε ο Κούσνερ με πιθανούς επενδυτές εκτός Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που είχαν ενημέρωση για την πορεία της έρευνας, είχαν δηλώσει στο CNN τον περασμένο Μάιο, ότι το ερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με τον Κούσνερ εντοπίζονταν στην ανάλυση στοιχείων της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, στην σχέση του με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, αλλά και στις επαφές που είχε ο ίδιος ο Κούσνερ με τους Ρώσους.

Στην διάρκεια των πρόσφατων ανακρίσεων που έγιναν τον Ιανουάριο, αλλά και τον μήνα που διανύουμε, η ομάδα ερευνών του Μιούλερ έκανε ερωτήσεις σχετικές με τις προσπάθειες του Κούσνερ να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τον πύργο γραφείων που διατηρεί στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του, στη Νέα Υόρκη. Οι προσπάθειες αυτές, φέρονται να έγιναν την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη νέα κυβέρνηση Τραμπ, μεταξύ της 8ης Νοεμβρίου 2016 και της 20ης Ιανουαρίου 2017. Το συγκεκριμένο κτίριο φέρεται ν’ αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν λάβει γνώση για την πορεία των ερευνών.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς ψάχνει ο ειδικός ανακριτής για το αντικείμενο της εξεύρεσης χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις του Κούσνερ. Τα στελέχη της ομάδας ερευνών του Μιούλερ, δεν έχουν επικοινωνήσει με τις επιχειρήσεις του Κούσνερ προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες ή τις καταθέσεις των ηγετικών στελεχών της εταιρίας, σύμφωνα με πηγή που είναι ενήμερη για τις εξελίξεις.

Την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, ο Κούσνερ είχε ουσιαστικό ρόλο στην επικοινωνία με ξένες κυβερνήσεις, ενώ “είχε επικοινωνήσει με περισσότερους από πενήντα αξιωματούχους σε περισσότερες από 15 χώρες,” σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, ο Κούσνερ δραστηριοποιήθηκε ώστε ν’ απαλλαγεί από τα συμφέροντά του στην οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας του. Στις αρχές του 2017, ο Κούσνερ απαλλάχθηκε από τα δικαιώματά του στο αναφερόμενο παραπάνω κτίριο της Νέας Υόρκης (666 Fifth Avenue) το οποίο η εταιρία του πατέρα του, αγόρασε το 2007, για το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μερίδιο που είχε ο Κούσνερ στην οικογενειακή επιχείρηση πωλήθηκε σε οικογενειακό ταμείο, από το οποίο ο Κούσνερ δεν απολαμβάνει κάποιο οικονομικό όφελος, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει εκπρόσωπός του, κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερωτήσεων που κάνει ο ειδικός ανακριτής βρίσκονται και οι συζητήσεις που είχε ο Κούσνερ, την περίοδο της μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, με Κινέζους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει ενημέρωση για την πορεία των ερευνών. Μία εβδομάδα μετά την εκλογή του Τραμπ, ο Κούσνερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο, αλλά κι άλλα μέλη της διοίκησης του κινεζικού επιχειρηματικού ομίλου (Anbang Insurance) ο οποίος ελέγχει και ξενοδοχείο την Αστόρια (Waldorf Astoria Hotel) σύμφωνα με την εφημερίδα “The New York Times.”

Την περίοδο εκείνη, ο Κούσνερ κι ο πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρίας Anbang Γου Σιαχούι, βρίσκονταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά την υλοποίηση επένδυσης των Κινέζων στο παραπάνω αναφερόμενο περιουσιακό στοιχείο των επιχειρήσεων Κούσνερ, στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, οι διαπραγματεύσεις των δύο εταιριών κατέρρευσαν τον Μάρτιο του 2017. Παράλληλα, ο Μιούλερ κάνει ερωτήσεις και για τις επικοινωνίες που είχε ο Κούσνερ μ’ έναν επενδυτή από το Κατάρ για το ίδιο περιουσιακό στοιχεία, σύμφωνα με μία από τις πηγές που έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Ο Κούσνερ και η εταιρία του, είχαν διαπραγματεύσεις με κεντρικό επενδυτικό παράγοντα του Κατάρ, τον πρώην πρωθυπουργό Χαμάντ μπιν Γιασίμ Αλ Θάνι, σύμφωνα με το “The Intercept.” Αλλά, όπως συνέβη και με τους Κινέζους, οι κινήσεις αυτές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ο Κούσνερ αγόρασε το αναφερόμενο περιουσιακό στοιχείο το 2007, μετά από συμφωνία για ρύθμιση χρέους, ενώ το κτίριο αυτό της Πέμπτης Λεωφόρου δέχθηκε ισχυρή πίεση από την κρίση κατοικίας, ενώ το 2011, το 49,5% της ιδιοκτησίας του, μεταβιβάστηκε σε ένα καταπίστευμα (Vornado Realty Trust) καθώς το συνολικό χρέος του αναφερόμενου περιουσιακού στοιχείου (που είναι πύργος και στεγάζει γραφεία) ξεπερνά τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεσης της Vornado, που δημοσιοποιήθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο.

Η Vornado γνωστοποίησε την πρόθεσή της, την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε πώληση του πύργου δηλώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται να τον κρατήσει περισσότερο στα περιουσιακά της στοιχεία.

Εκπρόσωπος του Κούσνερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις. Μετά την δημοσιοποίηση της νέας αυτής εξέλιξης από το CNN ο δικηγόρος του Κούσνερ, Άμπε Λόυελ τόνισε σε ανακοίνωσή του: “Μία άλλη ανώνυμη πηγή με κίνητρα που προκαλούν ερωτηματικά έρχεται σε αντίθεση με τα γεγονότα. Σε όλο το πλαίσιο της συνεργασίας του κυρίου Κούσνερ με όλες τις έρευνες, δεν υπήρξε μία ερώτηση που να έγινε ούτε παρουσιάστηκε ένα έγγραφο σχετικά με το αναφερόμενο περιουσιακό στοιχείο ή τις συμφωνίες της Kushner Co. Ούτε υπήρξε κάποιος λόγος ν’ αμφισβητηθούν οι επιχειρηματικές αυτές, συναλλαγές.”

Εκπρόσωπος του κινεζικού ομίλου Anbang αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ο Αλ Θάνι δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί για να σχολιάσει. Εκπρόσωπος του ειδικού ανακριτή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επίσης, στην διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ο Κούσνερ συναντήθηκε με τον Σεργκέι Γκορκόφ, πρόεδρο της ρωσικής κρατικής τράπεζας (Vnesheconombank). Σύμφωνα με την κατάθεση του Κούσνερ στο Κογκρέσο, η συνάντηση αυτή έγινε για επίσημους λόγους που σχετίζονται με την αμερικανική κυβέρνηση. Ωστόσο, η ρωσική τράπεζα υποστηρίζει ότι η συνάντηση αυτή, έγινε για επιχειρηματικούς λόγους. Η συνάντηση αυτή, βρίσκεται επίσης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ειδικού ανακριτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post.”

Ο Μιούλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους. Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μιούλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Οι δίκες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν, του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, αλλά και του συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς, έχουν μετατοπιστεί χρονικά, ενώ ο Γκέιτς φαίνεται πως έχει επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας με τις αρχές, όπως ο Φλιν, αλλά και ο πρώην σύμβουλος για θέματα διεθνών σχέσεων στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος. Σε πολιτικό επίπεδο, ο χρόνος πιέζει καθώς οι δίκες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.

Παράλληλα, με την έρευνα Μιούλερ διεξάγονται τρεις έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων). Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

20/02/2018 09:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: