Επανεξετάζει τα δίδακτρα των Βρετανικών Πανεπιστημίων η Μέι




Αλλαγές στα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων προανήγγειλε η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, αποδεχόμενη το γεγονός πως οι φοιτητές που σπουδάζουν εκεί είναι αντιμέτωποι με ««ένα από τα πιο ακριβά συστήματα πανεπιστημιακών διδάκτρων στον κόσμο».

Μιλώντας στην περιοχή Ντέρμπι η κ. Μέι, τόνισε ότι το μέχρι σήμερα ακολουθούμενο σύστημα ορισμού των διδάκτρων από τα πανεπιστήμια έχει αποτύχει να δημιουργήσει την ανταγωνιστική αγορά που επεδίωκε το μέτρο και τόνισε: ««Πλην μιας χούφτας πανεπιστημίων, όλα χρεώνουν τα υψηλότερα δυνατά δίδακτρα για προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Τα τριετούς διάρκειας προγράμματα εξακολουθούν να είναι ο κανόνας και το επίπεδο των διδάκτρων που χρεώνονται δεν συναρτάται προς το κόστος ή την ποιότητα του προγράμματος. Η ανταγωνιστική αγορά μεταξύ πανεπιστημίων την οποία το σύστημα των κυμαινόμενων διδάκτρων οραματιζόταν απλά δεν αναδείχθηκε».

Η ίδια εξήγησε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών θα ασχοληθεί με το σύστημα που υπάρχει και τις αλλαγές που χρειάζονται. Τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ άλλων εάν θα πρέπει να δοθούν ξανά επιδόματα συντήρησης, που παρέχονταν σε φοιτητές με χαμηλό εισόδημα ώστε να καλύψουν το κόστος της διαβίωσής του. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτά τα επιδόματα είχε κόψει η κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Ταυτόχρονα με την κατάργηση των επιδομάτων οι Συντηρητική κυβέρνηση είχε αυξήσει το ανώτατο όριο των διδάκτρων – από 3.000 λίρες στις 9.250 – δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα για πολλούς φοιτητές.
Οι ειδικοί θα αποτιμήσουν και το ύψος του επιτοκίου που χρεώνεται για την αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων. Σήμερα βρίσκεται στο 6,1%, ποσοστό που χαρακτηρίζεται υπερβολικά υψηλό από πολλούς, όπως και από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η επιτροπή θα αναζητήσει επίσης τρόπους βελτίωσης της παροχής πληροφοριών στους νέους που θέλουν να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο αναφορικά με την προοπτική μελλοντικών προσόδων, ανάλογα με τη σταδιοδρομία που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν. Οι συστάσεις της επιτροπής αναμένονται στις αρχές του 2019.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: