Δύσκολο για Τραμπ να υποβαθμίσει την έρευνα Μιούλερ: Αποδείξεις για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές;




Την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την πρώτη απαγγελία κατηγοριών κατά ξένων υπηκόων για οργανωμένη προσπάθεια άσκησης επιρροής, στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016.

Στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραπονέθηκε ότι το FBI “αφιερώνει πολύ χρόνο, προσπαθώντας ν’ αποδείξει την συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής του εκστρατείας και της Ρωσίας,” σχολιάζει το “Politico.”

Όπως αρκετά από τα ξεσπάσματα του Τραμπ, η ανάρτηση αυτή στο Twitter, θα μπορούσε ν’ αξιοποιηθεί από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του ότι ο πρόεδρος είχε μία “πρόθεση διαφθοράς” η οποία θα μπορούσε ν’ αξιοποιηθεί, για την απόδειξη μιας προσπάθειας παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης. Συμπερασματικά, με την ανάρτησή του, ο Τραμπ παραδέχεται ότι επιθυμεί τον τερματισμό της έρευνας για την Ρωσία, ενώ η επιθυμία του, αυτή φαίνεται να ενισχύεται από την απαγγελία κατηγοριών της Παρασκευής.

Ωστόσο, ήταν πραγματικά η απαγγελία αυτή των κατηγοριών μία κακή είδηση για τον Τραμπ;

Είναι ενδεχόμενο ότι οι κατηγορίες αυτές, μπορεί να ήταν αναμενόμενες για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς το ένταλμα έρευνας που είχε εκδώσει ο Μάλερ τον Σεπτέμβριο του 2017 για το Facebook, άφηνε να εννοηθεί ότι ο ειδικός ανακριτής ενδιαφέρονταν “για το ενδεχόμενο διάπραξης μιας εγκληματικής πράξης με την ‘συμμετοχή’ τους και σε σχέση με τις εκλογές, ενώ αποδείξεις για την διάπραξη παράνομων πράξεων υπήρχαν στο Facebook.”

Όπως αποδείχτηκε, η απαγγελία κατηγοριών από τον Μάλερ ήταν πιο συντηρητική απ’ ότι αρχικά αναμένονταν. Ο ίδιος, δεν στράφηκε κατά της ανάμειξης ξένης χώρας σε μια εγκληματική πράξη, αλλά επικεντρώθηκε στις πράξεις των Ρώσων προκειμένου ν’ αποκρύψουν τις ενέργειες τους, από την αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα, στις κατηγορίες έχει συμπεριληφθεί και η απάτη που έγινε, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ενέργειες αυτές ενέργειες. Επίσης, οι κατηγορίες δεν αφήνουν να εννοηθεί η διάπραξη αδικημάτων από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ή όσους κινούνταν γύρω από αυτήν, παρά το γεγονός ότι υπονοούν, πως οι Ρώσοι υποστήριξαν την προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου.

Οι παραπάνω επισημάνσεις δυσκολεύουν ενδεχόμενη προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να υποβαθμίσει την έρευνα του Μιούλερ, ενώ η αποτροπή μιας τέτοιας προσπάθειας βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής που εφαρμόζει ο ειδικός ανακριτής.

Οι απαγγελίες κατηγοριών της Παρασκευής δείχνουν ότι ο Μιούλερ έχει συγκεντρώσει ουσιαστικές αποδείξεις για τον ρόλο επιρροής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016. Με την δημοσιοποίηση της απαγγελίας των κατηγοριών, ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν ήταν προσεχτικός στην διατύπωση του, τονίζοντας ότι: “δεν υπάρχει κάποιος ισχυρισμός στην απαγγελία αυτή των κατηγοριών, σχετικά με την εκούσια συμμετοχή οποιαδήποτε Αμερικάνου στην διάπραξη παράνομων πράξεων. Επίσης, δεν υπάρχει κάποιος ισχυρισμός στις κατηγορίες ότι η διάπραξη των αδικημάτων μετέβαλλε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016.”

Η προσεχτική αυτή προσέγγιση που ακολουθεί ο ειδικός ανακριτής καθιστά δυσκολότερο για τον Τραμπ και τους συμμάχους του, να επιτεθούν κατά της έρευνας και να την χαρακτηρίσουν ως “χάσιμο χρόνου,” ως “φάρσα” ή ως “κυνήγι μαγισσών.” Έτσι, η απαγγελία των κατηγοριών και η ανακοίνωσή της, δεν είχε ως στόχο τον Τραμπ, ενώ το συμπέρασμά της είχε αμερόληπτο χαρακτήρα, εξηγώντας γιατί ο Τραμπ, αρχικά ανάρτησε την ανακοίνωση του Ρόζενσταϊν στο Twitter.

Υπό την λογική αυτή, γίνεται δυσκολότερο για τον πρόεδρο Τραμπ να ισχυριστεί ότι ο Ρόζενσταϊν και ο Μιούλερ βρίσκονται εκτός ελέγχου ως προς την έρευνα. Η πρόσφατη απαγγελία κατηγοριών από την μια μεριά, υποβαθμίζει την επιχειρηματολογία του Τραμπ κατά της έρευνας, ενώ από την άλλη μεριά, δεν απαλλάσσει από ενδεχόμενες ευθύνες τους, τόσο τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και τους (πρώην) συνεργάτες του.

Ο Μιούλερ διατηρεί το δικαίωμα μελλοντικής απαγγελίας κατηγοριών κατά Αμερικανών για την βοήθεια ή την συμμετοχή τους στις ενέργειες των Ρώσων, έχοντας γνώση ότι πρόκειται για παράνομη πράξη. Το ενδεχόμενο αυτό, παραμένει ανοιχτό, ενώ ένας Αμερικάνος, ο Ρίτσαρντ Πινέντο έχει παραδεχτεί την ενοχή του για την βοήθεια που προσέφερε στους Ρώσους, προκειμένου ν’ αποκτήσουν παράνομα τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, επί τη βάσει των όσων έχουν γίνει δημοσίως γνωστά, το ενδεχόμενο καταλογισμού αδικημάτων σε βάρος του Τραμπ, είναι ισχυρότερο προς την κατεύθυνση παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης και λιγότερο ισχυρό για την παροχή βοήθειας στους Ρώσους. Φαίνεται πιθανότερο ότι Μιούλερ μπορεί να ολοκληρώσει την έρευνα του, συμπεραίνοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ παρεμπόδισε το έργο της δικαιοσύνης, ενώ την περίοδο αυτή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που ν’ αποδεικνύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρις και οι συνεργάτες του, βοήθησαν στην διεξαγωγή της ρωσικής επιχείρησης.

20/02/2018 10:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: